Midtnorsk film og spillmarked Ingvild Høydal 8 Midtnorsk film og spillmarked Ingvild Høydal 8 Midtnorsk film og spillmarked Ingvild Høydal 8 Midtnorsk film og spillmarked Ingvild Høydal 8 Midtnorsk film og spillmarked Ingvild Høydal 8

Bransje

Bransjedager på Kosmorama

Bransjedagene på Kosmorama er årets viktigste møteplass for alle som ønsker å bli bedre kjent med trøndersk filmbransje. Her møtes filmskapere, publikum, presse, politikere, studenter og næringsliv til dypdykk i den regionale filmbransjen. Bransjedagene ble i år arrangert mandag, tirsdag og onsdag i festivaluka.

Årets Bransjedager ble arrangert i samarbeid med Midtnorsk filmsenter, Filminvest og Næringsforeningen i trondheimsregionen, Norsk filmmusikk, SpareBank 1 SMN og Midgard Film Commission, Norway.

Følgende stod på programmet på Kosmoramas Bransjedager 2023:

Mandag 6. mars:
kl 15.00 var alle velkomne som publikum på Filminvests dramapitch på DIGS Mainstage, Krambugata 2. Fire prosjekt var valgt ut til å konkurrere om premien på kr. 200 000,- som skulle gå til manusutvikling av en dramaserie tematisk forankret i Trøndelag og/eller Innlandet. Juryen vurderte prosjektene ut fra originalitet og relevans. I juryen: Tanya Nanette Badendyck - dramasjef i Viaplay Norge, Martin Persson - produsent i Anagram, Eric Vogel - produsent og daglig leder i Tordenfilm.
Les mer om Filminvest dramapitch HER.

Tirsdag 7. mars:
Dagen startet 08.00 med investorfrokost i Amfiet, SpareBank1 SMNm Søndre gt. 4. En overordnet problemstilling for første del av dagen (fram til 15.15) var: Hva skal til for å oppnå videre vekst og for å etablere en bærekraftig film- og spillindustri som tiltrekker seg investorer og næringsliv?

Programmet var satt av til panelsamtaler, foredrag ved filmprodusent Anders Tangen, presentasjon av fire trønderske film-/spillprosjekt for investorpanel, og mesterklasse med Martin Persson, produsenten bak dramaserien Den tynne blå linjen.

Siste del av dagen (15.15 - 20.00) foregikk på DIGS, Krambugata 2. Her dreie det seg om filmmusikk og prisutdelinger. Denne dagen ble det utdeling av Edith Carlmar-pris, NTNU filmpris, Filminvest pitchepris og Beste investor-presentasjon. Det var mingling og lett servering.

Onsdag 8. mars:

10 - 13.00 var det Frokostmøte og Mesterklasse på Kvinnedagen på Cinemateket i Olavshallen, Kjøpmannsgata 48. I første del var det en samtale mellom årets vinner av Edith Carlmar-prisen, Kajsa Næss og filmprodusent og bykunstner Ida Hansen Eldøen. Andre del av arrangementet var en Mesterklasse med produsent Ingrid Galadriel Aune Falch med utgangspunkt i finanseringsarbeidet med Tonje Hessen Scheis nyeste film, PRAYING FOR ARMAGEDDON.

For fullt program, les mer HER.

Det var også aktiviteter andre dager i uka og mulighet for å møte noen av festivalens programgjester. Dersom dere ønsker å melde dere på på en e-postliste for mer informasjon om bransjerettede aktiviteter, send gjerne en mail til admin@kosmorama.no

Bransjeakkreditering kostet 830 kr. Den ga tilgang til alle ordinære visninger i festivaluka.

New Directors Award

Kosmorama er svært stolt over å ha viet sitt konkurranseprogram til framtidens filmskapere, de nye stemmene i den store globale filmverdenen som vi har tro på skal markere seg sterkt i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra som historiefortellere og/eller filmkunstnere.

Kosmoramas programråd har i felleskap nominert de ti filmene som kjemper om prisen. I år er neste alle filmene debutfilmer og utgjør vårt New Directors-program. En profesjonell jury kårer vinneren av New Directors Award blant disse. Årets jury består av: Regissør, produsent og manusforfatter Clara Boden, universitetslektor ved NTNU, Aleksander Koren, universitetslektor og filmjournalist Laura Pertuy.

Vinnerne av New Directors Award og publikumsprisen offentliggjøres før avslutningsfilmen 12. mars og på kosmorama.no. Årets vinnere får et grafisk trykk av Kjell Erik Kili Olsen og vinneren av juryprisen får også 10.000 kroner i premie.

Edith Carlmar-prisen

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmarbeidere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Siden 2018 har prisen blitt delt ut under Kosmorama.

Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør. Hun er kjent for filmer som Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959). Filmprisen bærer Edith Carlmars navn for å hedre arven etter henne. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig, Karen Fabritius Gram og Itonje Søimer Guttormsen.

Årets vinner av Edith Carlmar-prisen ble regissør Kajsa Næss. Prisvinneren stilte til bransjefrokost 8. mars. Prisen er et samarbeid med Sparebank 1 SMN.

NTNU FILMPRIS

NTNU Filmpris skal hedre aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og som ved hjelp av egne aktiviteter er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet i Trondheim– og Trøndelagsregionen. Prisen skal bidra til å stimulere og være et insentiv til videre utvikling, og slik være et bidrag til et robust, kreativt og nyskapende filmmiljø i regionen. Prisen rettes mot enkeltpersoner og selskap som produserer film med arbeidsplattform og bosted i Trøndelagsregionen. Prisen gis på bakgrunn av faglig fremragende utvikling, talent og nyskaping.

Filmpåmelding

Kosmorama har ikke åpen filmpåmelding. Ta kontakt med mads@kosmorama.no ved henvendelser.