Eg har ord2 Eg har ord2 Eg har ord2 Eg har ord2 Eg har ord2 Eg har ord2

Gjester på årets Kosmorama

Vi syns alltid det er stas med gjester fra fjern og nær som tar turen til Trondheim og Kosmorama under festivalen. Å ha regissører, skuespillere eller filmeksperter i salen for snakke om filmer eller svare på spørsmål fra publikum tilfører festivalopplevelsen en egen dimensjon. Her følger de filmvisningene hvor du kan møte årets gjester. PS! Visningene i Den kulturelle skolesekken inngår ikke i denne oversikten. Følg med for eventuelle oppdateringer.

På Kosmoramas første dag 6. mars står Trøndelag i fokus med åpningsfilmen Norwegian Dream som har verdenspremiere denne dagen. På visningene i Prinsen 6 kl. 19.00 og Prinsen 2 kl. 19.30 kommer regissør Leiv Igor Devold og produsent Håvard Wettland Gossé fra Spætt Film for å innlede før visning. Vi gleder oss vilt. Devold og Gossé vil forøvrig introdusere filmen på de fleste visningene under Kosmorama.

Norwegian Dream1

Norwegian Dream

Hubert Milkowski i rollen som den 19 år gamle polakken Robert som stilles overfor krevende valg.

Tirsdag 7. mars er det duket for enda en verdenspremiere på Kosmorama: Eg har ord vises for publikum første gang kl. 20.00 i Prinsen 5. Regissør og rapartist Runar Gudnason med produsent Turid Rogne innleder og stiller til samtale om filmen etter visning. Dette er garantert verdt å få med seg.

Tidligere på dagen kommer storfint besøk fra Danmark. Frelle Petersen, regissøren av Forever og hovedrolle innehaver Jette Søndergaard stiller til samtale etter visningen kl. 17.00 i Prinsen 5. De med godt Kosmorama-minne vet at disse to er gamle kjenninger. Petersen hadde nemlig også regi på Onkel som vant publikumsprisen i NDA-programmet. Søndergaard spilte en av hovedrollene også i den filmen. PS! Petersen og Søndergaard stiller også til samtale med publikum på visningen av filmen torsdag 9. mars, kl. 12.00 i Prinsen 7.

Fribyforfatter og styremedlem i norske PEN, Asieh Amini, vil innlede om Jafar Panahis film No Bears Visningen starter kl. 15.00 i Prinsen 6.

I serien Snakk om film kommer førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap v/ NTNU, Anna Ulrikke Andersen, for å snakke om filmen De Humani Corporis Fabrica etter visningen som starter 18.00 i Prinsen 3

Forever1

Forever

Jette Søndergaard, til høyre, i rollen som Line. Om hvordan å takle sorg og gå videre i livet når tragedien rammer. Søndergaard er gjest på Kosmorama sammen med regissør Frelle Petersen.

Onsdag 8. mars er det duket for enda en norgespremiere. Det er førpremiere på Dancing Queen som er spillefilmdebuten for regissør Aurora Gossé. Hun kommer på premieren sammen med fire av barneskuespillerne. Filmvisningen starter kl. 18.00 i Prinsen 6. Dancing Queen fikk rosende omtaler etter premieren i Berlin. Her blir det høy stemning.

Dag Hoel innleder på visningen av Daughter of Rage kl. 12.15 i Prinsen 8. Hoel er co-produsent og vil innlede om filmen.

Håvard Gossé fra Spætt Film vil introdusere Dream's Gate før visning kl. 14.30 i Prinsen 4. Gossé er co-produsent på denne filmen som var plukket ut til konkurranseprogrammet på filmfestivalen i Berlin tidligere i år. Han vil også introdusere filmen før visning lørdag 11. mars kl. 17.15 i Prinsen 4.

Regissør Ragnhild Nøst Bergem vil samtale om sin film Ola - en helt vanlig uvanlig fyr Visningen starter kl. 17 i Prinsen 5.

Bjørnar Bruket fra Rockheim vil innlede før visningen And Still I Sing kl. 16.00 i Prinsen 8. Filmen er en del av Kosmoramas musikkfilmprogram og visningene er i samarbeid med Stiftelsen Fritt Ord.

I tillegg kommer professor i filmvitenskap, Anne Gjelsvik, ved Institutt for kunst- og medievitenskap v/NTNU for å snakke om The Blue Caftan Visningen starter 18.00 i Prinsen 3.

Dancing Queen2

Dancing Queen

Det blir forviklinger når den hodestups forelskede tolvåringen Mina går til drastiske skritt for å fange oppmerksomheten til sin utkårede, danseren Edvin i parallellklassen.

Torsdag 9. mars stiller regissørene Anders Teigen og Åsa Ekman til samtale om sin film Live till I Die Visningen starter kl. 14.15 i Prinsen 5. Teigen vil også ha introduksjon til filmen når den vises lørdag 11. mars, kl. 12.30 i Prinsen 8.

Vi er også svært glad for at regissør Fazila Amiri kommer til Kosmorama. Hennes film And Still I Sing vises på nytt kl. 20.00 i Prinsen 5. Etterpå stiller Amiri til samtale med Sonia Ahmadi, rådgiver for Institutt for tverrfaglige kulturstudier v/NTNU.

I tillegg kommer professor emeritus Bjørn Sørenssen ved Institutt for kunst- og mediefag v/NTNU for å snakke om Annie Ernauxs The Super 8 Years. Visningen starter kl. 18.00 i Prinsen 3.

Live Till I Die1

Live till I Die

Velkommen til eldrehjemmet Kyrkbyn! Live till I Die er en lun og tankevekkende film om alderdom, som utfordrer vår oppfatning av hva eldreomsorg kan være. Regissørene Anders Teigen og Åsa Ekman er gjester på årets Kosmorama.

Fredag 10. mars kommer regissør Franciska Eliassen for å samtale om sin film Den siste våren Visningen starter kl. 20.00 i Prinsen 5.

Ellers blir det denne dagen en siste runde med snakke om film. Det er førsteamanuensis Aleksander Koren fra Institutt for Kunst- og medievitenskap som kommer for å snakke om Return to Seoul Visningen starter kl. 18.00 i Prinsen 3. Koren sitter forøvrig i juryen for NDA - konkurranseprogrammet.

Return to Seoul

Return to Seoul

I Davy Chous regidebut innen spillefilm reiser adopterte Freddie (Park Ji-min) fra Frankrike til Seoul i Sør-Korea på jakt etter sine røtter. Førsteamanuensis i filmvitenskap Aleksander Koren snakker om filmen.

Lørdag 11. mars vil det etter filmen How to Blow Up a Pipeline bli en samtale om filmen og tematikken: miljøsaken og aktivisme. Her deltar professor i filosofi v/UiO Arne Johan Vetlesen og miljøaktivist Joachim Skahjem. Visningen starter kl. 12.00 i Prinsen 5.

I tillegg kan det nevnes at Leiv Igor Devold og Håvard Gossé får selskap av Brita Møystad Engseth til samtale etter visningen av Norwegian Dream kl. 18.30 i Prinsen 6.

Morten Haugdahl, historiker, forfatter og konservator på Rockheim, introduserer den legendariske rockedokumentaren Anvil! The Story of Anvil Dette skjer på Cinemateket, kl. 19.00.

Aktuelt