The Teacher2 The Teacher2 The Teacher2 The Teacher2 The Teacher2 The Teacher2

Disse gjestene kommer til Kosmorama 2024

I tillegg til å vise frem filmer fra hele verden, får vi også besøk av en rekke gjester som har vært med på å skape filmene du ser på lerretet, eller har noe interessant å tilføye til filmopplevelsen! Her er en oversikt over filmvisninger under årets festival hvor du kan møte regissører, skuespillere, filmeksperter og fagpersoner, mm.

PS! Visningene i Den kulturelle skolesekken inngår ikke i denne oversikten.

Praying for Armageddon1

Praying for Armageddon

Tirsdag 5. mars kl. 16:00
Prinsen 4

Dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei vil være på festivalen for en spesialvisning av hennes mye omtalte dokumentarfilm Praying for Armageddon, som viser hvordan alliansen mellom kristne fundamentalister og folkevalgte er en reell trussel mot det amerikanske demokratiet og verden for øvrig. Tonje Hessen Schei vil holde en innledning før visningen tirsdag 5. mars.

Ibelin credit Bjorg Engdahl Medieop

Ibelin

Tirsdag 5. mars kl. 18:00
Prinsen 6

Torsdag 7. mars kl. 15:00
Prinsen 6

Mats Steen ble født med en sjelden sykdom som gjorde at han gradvis mistet muskelkraft. Han døde i 2014, bare 25 år ung. Foreldrene Trude og Robert trodde han levde et ensomt liv i rullestolen, men etter hans død viste det seg at Mats hadde venner over hele Europa gjennom online-spillet World of Warcraft, der han gikk under navnet Ibelin.

Til visningen av Ibelin tirsdag 5. mars kommer filmens produsent og vinner av årets Edith Carlmar-pris Ingvil Giske og forsker Beate Wold Hygen som skal ha en samtale ledet av Adresseavisens Anne Dorte Lunås.

Til visningen av Ibelin torsdag 7. mars vil Ingvil Giske holde en kort innledning av filmen.

*Regissør Benjamin Ree er dessverre forhindret fra å delta i samtalen tirsdag 5. mars.

Trondheimsreisen2

Trondheimsreisen

Onsdag 5. mars kl. 12:00 Cinemateket
Lørdag 9. mars kl. 16:00 Prinsen 4

Filmens produsent Dag Hoel vil være til stede på begge visningene av Trondheimsreisen i år og holde en kort innledning før filmen på Cinemateket onsdag 5. mars.

På lørdag 9. mars kommer både Dag Hoel og filmens regissør Magnus Skatvold og skal holde en kort innledning samt være til stede for en Q&A etter visningen.

Kvinner i for store herreskjorter

Kvinner i for store herreskjorter

Onsdag 6. mars kl. 14:30
Cinemateket

Under Kosmoramas 20. utgave er det helt på sin plass å løfte fram den første profesjonelle spillefilmproduksjonen lagt til Trondheim. Filmen var Kosmoramas åpningsfilm i 2015, og vises derfor i forbindelsen med jubileet i år. Regissør Yngvild Sve Flikke vil være til stede og holde en kort ettersnakk i salen etter filmen.

Factotum1

Factotum

Onsdag 6. mars kl. 17:00
Cinemateket

Factotum var Kosmoramas første åpningsfilm, og Regissør Bent Hamer vil være til stede på visningen på Cinemateket 6. mars og holde en innledning før filmen.

Brev til Håkon Banken3

Brev til Håkon Banken

Onsdag 6. mars kl. 17:00
Prinsen 5

Begge regissørene av musikkdokumentaren Brev til Håkon Banken; Martin Walther og Sven Arild Storberget, kommer til Kosmorama til premieren på filmen sin onsdag 6. mars, og vil ha en samtale etter visningen sammen med musiker og journalist Jonas Skybakmoen.

DNS STILL10

ADRESSA-SAMTALEN PÅ KOSMORAMA: ANDERS HAMMER

Torsdag 7. mars kl. 17:00
Prinsen 5

Journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper Anders Hammer kommer til Kosmorama med to av sine filmer: Do Not Split (2020) og The Takeover (2023). Torsdag 7. mars blir det holdt en filmvisning etterfulgt av en samtale mellom Anders Hammer og Adresseavisens Anne Dorte Lunås.

The Teacher Still 1

The Teacher

Torsdag 7. mars kl. 18:00
Prinsen 2
Fredag 8. mars kl. 21:00
Prinsen 3

Regissør Farah Nabulsi kommer på besøk torsdag 7. mars til lørdag 9. mars for visninger av hennes nyeste film The Teacher. Den palestinsk-britiske filmen ble hyllet av kritikerne da den hadde premiere under filmfestivalen i Toronto i september. Siden har filmen dessverre fått forsterket aktualitet på grunn av krigen i Gaza. The Teacher er en meningsfull film som gjennom flere parallelle historier viser hvordan voldsspiraler altfor lett kan oppstå i betente konflikter.

Etter visningen på torsdag vil Farah være til stede for en Q&A etter filmen, og hun vil også holde en kort innledning av filmen før visningen på fredag.

First Case1

First Case

Torsdag 7. mars kl. 18:00
Prinsen 6

Skuespiller Anders Danielsen Lie spiller i franske First Case som vises under årets festival. Han kommer til Kosmorama torsdag 7. mars for en samtale i salen etter filmvisningen kl. 18:00 i Prinsen 6. Han er tidligere kjent fra filmer som Oslo, 31. august og Verdens verste menneske, og er for tiden også aktuell med Håndtering av udøde.

I First Case viser Anders frem både sitt skuespillertalent og sine franske språkkunnskaper som politietterforskeren Alexis. Dette er en film som balanserer stødig mellom spennende kriminalfilm og innsiktsfullt karakterdrama.

Døden er et kjærtegn1

Edith Carlmar Symposium

Fredag 8. mars kl. 09.00
Cinemateket

Edith Carlmar er historisk en av de sterkeste kvinnestemmene vi har i norsk film. Kosmorama feirer kvinnedagen med et eget symposium i hennes navn! Edith Carlmar-prisen blir under festivalen delt ut til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Vi har invitert tidligere vinnere og Carlmar-eksperter for å dele tanker om kvinners filmarbeid i dag, med Carlmars pionér-virksomhet som bakteppe.

09.00-09.15: Kaffe, registrering

09.15-09.30: Velkommen ved Silje Engeness og Elin Kristensen.

09.30-09.40: Utdeling av årets Edith Carlmarpris v/ Per Carlmar.

09.30-11.00: Samtale med Ingvil Giske, årets vinner av Edith Carlmar-prisen.

11.00-11.15: Pause

11.15-12.00: Edith Carlmar – Norsk films førstekvinne ved Ingrid Dokka.

12.00-12.30: Pause, enkel servering

12.30-13.30: Om å bryte grenser som kvinne i norsk filmbransje. Panel med skuespiller Andrea Bræin Hovig, regissør Anne Sewitsky og årets prisvinner Ingvil Giske. Moderator: Filmprofessor Anne Gjelsvik.

Etter symposiet:
13.45-15.30
Filmvisning m/innledning av Ingrid Dokka: Døden er et kjærtegn (1949).
Billetter til denne visningen kjøpes separat.

The Recovery Channel2

The Recovery Channel

Torsdag 7. mars kl. 20:00
Prinsen 5
F
redag 8. mars kl. 10:30
Prinsen 5

Regissør Ellen Ugelstad kommer til Kosmorama for visning av hennes nyeste film The Recovery Channel på torsdag 7. mars og fredag 8. mars.

Ellen Ugelstad vil holde en kort introduksjon før visningen torsdag 7. mars kl. 20:00.

Etter visningen 8. mars kl. 10:30 vil det også være en panelsamtale med filmskaper Ellen Ugelstad, tidligere miljøterapeut Snorre Hovdal og forsker Julia Hagen.

Diagnonsense no sub mp4 00 47 50 05 Still003

Diagnonsense

Fredag 8. mars kl. 13:00
Prinsen 5

Filmens produsent Øyvind Gregersen kommer til Kosmorama for visningen av Diagnonsense 8. mars og skal delta i en samtale i salen etter visningen med representanter fra RVTS.

Deltagere i samtalen vil være:
Psykologspesialist Maria Kristine Jose Melås-Kvitland (RVTS)
Rådgiver Morten Jensås Lundgren (RVTS)
Produsent Øyvind Gregersen (Mattima Film)
Moderator Frode Saugestad (Kosmorama)

Min fantastiske fremmede

Min Fantastiske Fremmede

Fredag 8. mars kl. 17:30
Prinsen 5

Søndag 10. mars kl. 12:00
Prinsen 7

Regissør Johanna Pykkö kommer for visningen av hennes stilsikre og realistiske spillefilmdebut sammen med filmens manusforfatter Jørgen Færøy Flasnes. De vil være til stede for en samtale i salen etter filmvisningen fredag 8. mars.

Johanna og Jørgen vil også holde en kort introduksjon før filmvisningen søndag 10. mars kl. 12:00.

Fuckings bygda

Fuckings Bygda

Fredag 8. mars kl. 20:00
Prinsen 5

Til spesialvisningen av Fuckings Bygda fredag 8. mars kommer både filmens regissør Frøydis Fossli Moe, og produsent, manusforfatter og skuespillerinne Maria Wiik til Kosmorama. Etter visningen vil det være en samtale med begge to i salen.

Bjergene

Bjergene

Søndag 10. mars kl. 12:15
Prinsen 8

Til visningen av dokumentarfilmen Bjergene søndag 10. mars kommer filmskaper Christian Einshøj til Kosmorama! Etter visningen vil det være en Q&A med ham i salen.

Aktuelt