Ben Hur2 Ben Hur2 Ben Hur2 Ben Hur2 Ben Hur2 Ben Hur2

Oscarklassikere på Cinemateket

Cinemateket og Kosmorama har hatt et langvarig samarbeid. Årets filmfestival er intet unntak. Vi tok turen til Olavshallen for å slå av en prat med daglig leder for Cinemateket, Svein Inge Sæther. Med stor begeistring inviterer han til Oscar-fest i ny kinosal under Kosmorama 6.-12. mars. Han kunne også røpe en appetittvekkende hemmelighet.

Under årets Kosmorama vil det vises flust med filmer på Cinemateket hele uka, kan Sæther fortelle. Han gir en omvisning i lokalene hvor 45 komfortable seter venter publikum i nyoppusset kinosal med tilstøtende bar Ingmar. Alt ligger til rette for filmfest med Oscar-fokus, men også deler av Kosmoramas musikkfilmprogram vil vises på Cinemateket.

- I år har vi valgt å fokusere på å feire Oscarprisen, Oscarhistorien og noen av de største prisvinnerne.

Vi får et fint gjensyn på det store lerretet med vår egen Veiviseren (1987) av Nils Gaup. Den vant riktig nok ingen Oscar, men var den første samiskspråklige spillefilmen og den første norske filmen som ble nominert siden Arne Skouens Ni liv i 1957.

- Veiviseren har på mange måter banet vei for norsk, internasjonal filmsuksess som vi i sterkere grad opplever, slår Sæther fast.

Veiviseren1

Veiviseren (1987)

Mikkel Gaup i rollen som veiviseren Aigin

DSC01114 0008 DSC01465

Svein Inge Sæther inviterer publikum til Oscarfest på Cinemateket

Med årets Oscar-fokus falt også valget på en av de mestvinnende filmene i Oscars historie: Ben-Hur fra 1959, et filmepos på nærmere fire timer.

- Det blir en storslått filmopplevelse når Ben-Hur skal kappri over lerretet på Cinemateket, forteller han entusiastisk.

En annen film fra Hollywoods gullalder på 50-tallet er 70 års jubilanten Roman Holiday (1953), en fest av en romantisk komedie med ikoniske Audrey Hepburn og Gregory Peck i hovedrollene. Hepburn vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

I tillegg får vi oppleve to andre prisvinnende jubilanter på Cinemateket. Det er 50 års jubileum for The Sting fra 1973 med radarparet Paul Newman og Robert Redford i hovedrollene. New Zealandske Jane Campions The Piano (1993) fyller 30 år, et historisk drama som vant tre Oscar. Campion vant prisen for beste originalmanus. Sæther tilføyer at Jane Campion også vant Oscar for beste regi med Power of the Dog (2022), så visningene av The Piano er like mye en hyllest til Campions karriere.

The Piano1

The Piano

Holly Hunter og Anna Paquin i rollene som Ada og Flora McGrath

Som om ikke dette var nok: idet lysene slukkes i kinosalene for Kosmorama 2023 sent søndag kveld 12. mars, starter årets Oscar Awards. Så festen fortsetter hele helgen.

Svein Inge Sæther kan også avsløre Trondheims kanskje best bevarte hemmelighet. I Olavstorget, midt inne i Olavshallen, finnes flere restauranter med mat fra forskjellige verdenshjørner. - Dette er på mange måter Olavhallens nye hjerte. Her møtes folk før og etter forestilling for å nyte god mat og drikke. Dette blir en flott hang-out for Kosmorama-gjestene også, avslutter Sæther.

Da gjenstår det bare å så si velkommen til Oscarfest som også inkluderer noen av årets nominerte. Mer om Oscarfilmene og billetter til forestillingene her:

Aktuelt