The Piano1 The Piano1 The Piano1 The Piano1

THE PIANO

  • 116 min
  • New Zealand, Australia, Frankrike
  • Oscar
  • 2 Visninger
The Piano2
The Piano1
The Piano2
The Piano3

The Piano var Jane Campions store gjennombrudd, og hennes første Oscar-suksess. Hun fikk selv prisen for beste originalmanus, mens skuespillerne Holly Hunter og Anna Paquin vant for henholdsvis beste hovedrolle og birolle. The Piano var nominert for beste film og beste regi i tillegg til andre priser. Filmen om den skotske kvinnen som kommer til et røft New Zealand på 1800-tallet, for å gifte seg med en mann hun aldri har sett, er en moderne klassiker som nå fyller 30 år.

Les mer

Etter den høyst originale debutfilmen Sweetie (1989) og den varme, men særegne forfatterbiografien An Angel at My Table (1990), hadde Campion etablert seg som en regissør som med letthet beveger seg i følelsesmessig ulendt terreng. Hennes filmer omhandler sterke kvinneskikkelser som kjemper med å forløse sine indre stemmer, skikkelser som omverdenen lett har stemplet som schizofrene eller gale.

Med The Piano overrasker Campion med å velge en nærmest hjelpeløs kvinneskikkelse. Bildene av Ada og datteren på stranden med sine victorianske klær og møbler virker intet mindre enn absurd i all sin tragikomiske framtoning. På mange måter har The Piano mye til felles med Jane Campions hittil siste film The Power of the Dog (2021), en film som ga henne nok en Oscar, for beste regi.

Visninger

Onsdag 08. mars 20.00 20.00 Cinemateket
Kjøp billett
Lørdag 11. mars 14.00 14.00 Cinemateket
Utsolgt

Informasjon

Originaltittel THE PIANO
Regissør Jane CAMPION
År 1993
Lengde 116 min
Land New Zealand, Australia, Frankrike
Språk Engelsk
Tekst norsk
Skuespillere Holly Hunter, Harvey Keitel, Anna Parquin
OSC Roman Holiday

Filmen er en del av programserien

Oscar