Roman Holiday1 Roman Holiday1 Roman Holiday1 Roman Holiday1

ROMAN HOLIDAY

  • 119 min
  • USA
  • 2 Visninger
Roman Holiday2
Roman Holiday1
Roman Holiday2
Roman Holiday3

Er du klar for ekte Hollywood-romantikk? 70-årsjubilanten Roman Holiday, som vant tre Oscar-priser, er en lys og lettbeint klassiker. Audrey Hepburn spiller prinsessen Anne på europaturné. Hun stikker av fra plikter og strenge regler i Roma og ender opp på rundtur i byen sammen med journalisten Joe Bradley (Gregory Peck). Filmen er nydelig fotografert i svart-hvitt, og Edith Head vant Oscar for beste kostymedesign. I tillegg vant filmen for beste kvinnelige hovedrolle og beste manus.

Les mer

Det er mye varme og lys i filmen, men den har også et mørkere bakteppe. Manusforfatter Dalton Trumbo, som skrev et Oscar-vinnende manus til filmen, ble svartelistet av Hollywood under kommunistjakten på 40- og 50-tallet. Det var en annen forfatter - Ian McLellan Hunter – som “frontet” for Trumbo. Hunter ble både kreditert for manuset og utnevnt til prisvinner. Dalton Trumbo ble faktisk ikke kreditert fullt ut for sitt arbeid før i 2011, 35 år etter sin død.

Den andre Oscar-vinneren her, i tillegg til superstjernen Audrey Hepburn, var den legendariske kostymedesigneren Edith Head. I løpet av sin karriere vant hun hele åtte Oscar-priser. Dermed er hun den mestvinnende kvinnen i prisens historie. Den siste filmen hun vant for var The Sting (1973), som også er med i årets Oscar-fokus på Kosmorama. Det startet allerede i 1950 med The Heiress, og fortsatte med klassikere som All About Eve (1950), A Place in the Sun (1951) og Sabrina (1954). Hun designet kostymer til Audrey Hepburn en rekke ganger, også i Funny Face (1957) i tillegg til Roman Holiday og Sabrina. Hun var svært populær blant Hollywoods “leading ladies” på 40- og 50-tallet (som Ginger Rogers, Bette Davis, Barbara Stanwyck, Grace Kelly og Elizabeth Taylor), både på grunn av de fantastiske draktene hun sto bak, men også fordi hun involverte skuespillerne selv i prosessen.

Visninger

Tirsdag 07. mars 20.30 20.30
Kjøp billett
Fredag 10. mars 15.30 15.30
Utsolgt

Informasjon

Originaltittel ROMAN HOLIDAY
Regissør William Wyler
År 1953
Lengde 119 min
Land USA
Språk Engelsk
Tekst Ingen tekst
Skuespillere Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert