Geographies of Solitude1 0000 Layer 1 Geographies of Solitude1 0000 Layer 1 Geographies of Solitude1 0000 Layer 1 Geographies of Solitude1 0000 Layer 1 Geographies of Solitude1 0000 Layer 1 Geographies of Solitude1 0000 Layer 1

O' Canada

Kosmorama ønsket å gi Canada og dets mangfold litt oppmerksomhet i årets program. Vi kan by på fem kanadiske filmer, to av dem er med i vårt konkurranseprogram New Directors Award, i tillegg har vi en Oscar-nominert film med kanadisk regissør. Hver og en av disse filmene er forskjellig i tematikk og uttrykk og med ulike perspektiver på verden.

Hva vet du egentlig om Canada? Strålende ishockey, store grizzlybjørner og søt lønnesirup? Lønnebladet i det røde og hvite flagget er i hvert fall umiskjennelig. Noen sier Canada og Norge mange måter er like, begge har mye natur og mye vær, Canada har bare uendelig mye mer av det.

Geographies of Solitude1 0001 Geographies of Solitude2

Geographies of Solitude

Regissør Jacquelyn Mills sin banebrytende naturdokumentar.

Canada er det største landet i den vestlige hemisfære, men med bare 0,5 % av verdens befolkning. Likevel kanskje et av landene med mest mangfold. Av historiske årsaker har Canada en stor andel fransktalende kanadiere, blant annet 85 % av innbyggerne i delstaten Quebec, og er derfor tospråklig. I tillegg utgjør urfolk omtrent 6 % av befolkningen. I nyere tid har Canada tatt imot en stor andel migranter, blant annet fra Asia. Det hører også med til historien at den britiske monarken fortsatt er offisielt statsoverhode. Mye av dette mangfoldet gjør seg også gjeldende på det kulturelle området. Det sies av innvidde at Canada er så kulturelt mangfoldig at det vanskelig lar seg gjøre å snakke om én kanadisk kultur.

Hva så med film i dette mangfoldet? Toronto internasjonale filmfestival ble grunnlagt i 1976 og er en av verdens mest innflytelsesrike filmfestivaler med opp mot en halv million besøkende i 2016. Canada har også fostret mange dyktige regissører og skuespillere opp gjennom årene. Kosmorama ønsket å gi landet og dets mangfold litt oppmerksomhet i årets program. Vi kan by på fem kanadiske filmer, to av dem er med i vårt konkurranseprogram New Directors Award, i tillegg har vi en Oscar-nominert film med kanadisk regissør. Hver og en av disse filmene er forskjellig i tematikk og uttrykk. Dersom du ønsker å gå helt kanadisk på Kosmorama så er søndag 12. mars den dagen med best muligheter. Mer om program og billetter finner du HER (Tips: velg kalendervisning og gå til søndag)

Geographies of Solitude

En banebrytende naturdokumentar! Regissør Jacquelyn Mills følger miljøforkjemperen Zoe Lucas, som har bodd alene på en avsidesliggende øy i Atlanterhavet i over 40 år. Her observerer Lucas dyrelivet og forsker på hvordan det blir påvirket av menneskelig aktivitet.

Sjelden har fauna og flora blitt presentert på en så original måte som her, og filmen utforsker filmatiske uttrykk i samspill med naturen selv. Med eksperimenterende lydbilde og vakkert foto, er filmen en audiovisuell symfoni som bare oppleves på stort lerret.

And Still I Sing2

And Still I Sing

Fazila Amiris regidebut er et varmt dokumentarportrett som utforderer Taliban med sang som våpen.

And Still I Sing er historien om tre afghanske kvinner som tar opp kampen for sine rettigheter med musikk som våpen. Popstjernen og aktivisten Aryana Sayeed er mentor for to unge og håpefulle sangtalenter: Zahra Elham og Sadiqa Madadgar. Samtidig som begge deltar i det populære TV-programmet Afghan Star, blir livene deres gradvis vanskeligere når Taliban styrker sin posisjon og gjenerobrer makten i landet. Afghanistan er i dag igjen blitt et totalitært samfunn med lite kontakt med omverdenen. Nå lever de tre kvinnene i eksil ulike steder i verden, men de fortsetter kampen for demokrati og kvinners rettigheter i hjemlandet. Gjennom musikken er de med på å gi det afghanske folk en sterkere stemme.

Den afghansk-kanadiske filmregissøren Fazila Amiri har laget et varmt dokumentarportrett, der vi blir kjent med hvordan det er å være kvinne i et land vi sjeldent ser fra innsiden. Visningene er støttet av Fritt Ord. Amiri er vår gjest på festivalen 9. mars.


I Brandon Cronenbergs Infinity Pool nyter forfatteren James og kona Em et avslappende opphold i et solfylt ferieparadis. En ulykke inntreffer, og James blir arrestert. Snart skal det vise seg at samfunnet i dette fremmede landet er gjennomsyret av vold. Infinity Pool er en uhyggelig filmopplevelse samtidig som den er en usedvanlig stilig og original grøsser. I rollene finner vi blant andre Alexander Skarsgård og Mia Goth. Brandon Cronenberg vist at han er en av de mest interessante horror-regissørene i sin generasjon. Som sønn av legendariske David Cronenberg har han mye å leve opp til, og med Infinity Pool befester han sin posisjon og viser at han har en særegen stemme.

Infinity Pool 2

Infinity Pool

Mia Goth og Alexander Skarsgård i rollene som ekteparet Em og James. Trodde du det gikk hardt for seg I onde dager har du ingen anelse hva som venter i Infinity Pool.

Falcon Lake1

Falcon Lake

Bastien og Chloé (spilt av Joseph Engel og Sara Montpetit) har en sommerfling ved en mystisk innsjø i Charlotte Le Bons regidebut.

I Falcon Lake reiser 13-åringen Bastien og familien hans på ferie til ei lita hytte ved en rolig innsjø. Der møter han den litt eldre Chloé. Bastien er ikke lenger et barn, men heller ikke voksen, og Chloé introduserer ham for ungdomstidens lyster. Samtidig viser det seg at det er noe mystisk med denne innsjøen.

Franskspråklige Falcon Lake kan ved første øyekast virke som en alminnelig coming of age-film, men det tar ikke lang tid før den utforsker et farvann som sjeldent assosieres med sjangeren. Filmens gotiske atmosfære og poetiske uttrykk er innhyllet i et lekkert 16mm-foto.

Debutanten Charlotte Le Bon har høstet mange lovord fra kritikere for sin bunnsolide regi. Det har også det unge stjerneskuddet Joseph Engel for sin rolle som Bastien. Filmen er en herlig sjangermiks om den første forelskelsen til en nysgjerrig gutt som er spent på hva livet har å by på. Falcon Lake er med i konkurranseprogrammet New Directors Award.

The Maiden1

The Maiden

Hayley Ness og Jackson Sluiter som henholdsvis Whitney og Kyle i et gripende tenåringsdrama.

I The Maiden bruker bestevennene Colton og Kyle ettermiddagene på å skate, tagge og henge rundt omkring i sin lille kanadiske hjemby. Livet endrer seg brått en sommerdag når en tragisk hendelse inntreffer. Dette fører til en tilsynelatende mystisk forbindelse mellom guttene, klassevenninnen Whitney og dagboka hennes. Spillefilmdebutant Graham Foy står her for en stilsikker og stemningsfull filmfortelling som på fortreffelig vis balanserer mellom det realistiske og det fantastiske. Med et særpreget uttrykk er The Maiden en filmopplevelse som setter spor og er i tillegg med i konkurranseprogrammet New Directors Award.

Anvil The Story of Anvil

Anvil! The story of Anvil

Steve "Lips" Kudlow, vokalist og frontfigur i metallbandet Anvil, sammen med fansen.

Anvil! The Story of Anvil handler om det kanadiske heavy metal-bandet Anvil, som fikk suksess tidlig på 80-tallet, men siden har populariteten sunket. Hvordan kan de gjøre tidenes comeback? Sjelden greier en musikkdokumentar å fange et så usminket portrett av en rockegruppe. Det hele er filmet med glimt i øyet og masse selvironi. Nettopp dette gjør Anvil! The Story of Anvil! til en av de sprøeste og festligste rockedokumentarene noensinne.

Filmen, som ble hyllet av kritikere og publikum da den kom i 2008, førte til en etterlengtet renessanse for bandet. Nå er filmen restaurert og relansert til stor glede for gamle og nye fans. Funfact: Regissør Sacha Gervasi var selv roadie for Anvil noen år.

Women Talking3

Women talking

Et stjernegalleri innehar hovedrollene i Sarah Polleys Women Talking

Sist, men ikke minst kommer vi ikke utenom å nevne Women Talking regissert av kanadiske Sarah Polley. Filmen fikk to Oscar-nominasjoner, beste film og beste adopsjon, og er basert på en roman av Miriam Toews fra, nettopp - Canada. Selv om det står en produsent fra USA bak så syns vi den hører litt hjemme nord for grensen også. Canada is always a good idea.

Aktuelt