The Virgin Suicides3 The Virgin Suicides3 The Virgin Suicides3 The Virgin Suicides3 The Virgin Suicides3 The Virgin Suicides3

Programserie: Retrospekt

I samarbeid med Cinemateket i Trondheim setter vi opp en retrospektserie hvor vi feirer 20. årgang med Kosmorama. I den anledningen viser vi en god blanding av filmer som har vært viktige gjennom festivalens historie, samt andre filmer som også har jubileum i 2024. Her finner du alt fra Kosmoramas første åpningsfilm Factotum, til Sherlock jr. som fyller 100 år i år, samt to Edith Carlmar-filmer som vises i anledning vårt Edith Carlmar symposium og kvinnedagen 8. mars.

Factotum3

Se trailer

Factotum

Den aller første utgaven av Kosmorama åpnet med en verdenspremiere! Her får du en ny sjanse til å se Bent Hamers fascinerende Bukowski-film på stort lerret, i anledning Kosmoramas 20. utgave.

The Crow2

Se trailer

The Crow

Musikeren Eric Draven og hans forlovede blir myrdet av en kriminell gjeng. På mystisk vis, og med hjelp av kråkas kraft, gjenoppstår han fra de døde med et eneste mål: hevn.

Sherlock jr3

Se trailer

Sherlock JR.

En kinomaskinist drømmer om å bli detektiv. Han bruker arbeidstiden flittig til å lese bøker om emnet. Når han så sovner mens han viser film, blir karakterene i filmuniverset til personer i hans virkelige liv, både hans kjæreste og hans rival. Tilbake i virkeligheten blir han uskyldig anklaget for et tyveri, og han må bruke det han har lært om detektivyrket til å finne en måte å renvaske seg på og fakke den egentlige tyven. Filmen fyller 100 år i 2024!

Rear Window3

Se trailer

Rear Window

En av Alfred Hitchcocks aller største klassikere – og aller beste filmer – fyller 70 år. Da blir Rear Window et veldig naturlig valg til Kosmoramas egen jubileumsfeiring. Filmens hovedperson har blitt noe av et ikon. James Stewart spiller den bereiste pressefotografen L.B. Jeffries. Han har brukket beinet og fordriver tiden med å skue ut av stuevinduet mot naboleilighetene på den andre siden av bakgården. Han lager sine egne små historier om hver enkelt av naboene, bare for moro skyld og for å holde fantasien varm. Men vent! Hva er det som skjer hos ekteparet Thorwald? Kan det være… mord? Vi ser kun det Jeffries ser, og det er ulidelig spennende!

The Virgin Suicides2

Se trailer

The Virgin Suicides

Sofia Coppolas vidunderlige debutfilm The Virgin Suicides utspiller seg i 1975 i en søvnig Michigan-forstad. Fem søstre i alderen 13 til 17 år holdes i stramme tøyler av sine overbeskyttende og strengt katolske foreldre. For nabolagets gutter er søstrene mystiske, tiltrekkende og uoppnåelige. Jentene vil imidlertid oppleve mer av det spennende livet utenfor hjemmet. Grensene tøyes, og konfliktene blir mange. Flere år senere ser guttene tilbake på mysteriene og tragediene som inntraff den gangen.

Trondheimsreisen2

Se trailer

Trondheimsreisen

Da Trondheimsreisen ble vist som åpningsfilm i 2018, ble den en av de største publikumssuksessene i Kosmoramas historie. Det skulle bare mangle om ikke filmen vises på nytt i anledning festivalens 20. utgave. Filmen er en dokumentarisk reise som er basert på arkivopptak fra Trondheim fra 1906 til 1980-tallet. Den viser byens og innbyggernes vandring gjennom tiden. Kjente og ukjente stemmer forteller om hvordan byen formet dem. Blant fortellerne er Odd Reitan, Anne B. Ragde, Liv Ullmann og Ulf Risnes.

This is Spinal Tap3

Se trailer

This is Spinal Tap

Et filmteam skal følge det britiske rockebandet Spinal Tap på en USA-turne i forbindelse med plateutgivelsen til Smell the Glove. Tiden har gått ifra bandet, og de oppdager at de er på langt nær så populære som de selv trodde. Men med pågangsmot og lav selvinnsikt skrur de forsterkerne til 11 og kjører på! Underveis må de hanskes med blant annet et svært problematiske platecover, manglende evne til å finne veien til konsertscenen og en lang rekke med døde trommeslagere.

The Texas Chainsaw Massacre

Se trailer

The Texas Chain Saw Massacre

En av tidenes beste grøsserfilmer fyller 50 år! Aldri før har motorsagdesperadoen Leatherface vært skumlere enn i denne nyrestaurerte utgaven av Tobe Hoopers slasher-klassiker. Filmen handler om fem venner som går tom for bensin under en biltur på landsbygda i Texas. De drar til nærmeste gård for å spørre om de har en bensinskvett til overs. Det skulle de ikke ha gjort, for der møter de en maskert morder med motorsag og hans livsfarlige kannibalfamilie.

A fistful of dollars3

Se trailer

A Fistful of dollars

«A Fistful of Dollars is the first motion picture of its kind. It won’t be the last!» Slik lød filmens tagline, og sjelden har promoteringsfolkene hatt mer rett. Med A Fistful of Dollars skapte Leone intet mindre enn en ny type film. At filmens handling bortimot var identisk med Kurosawas Yojimbo (1961) gjør bare prestasjonen enda større.

Kvinner i for store herreskjorter2 jpg

Se trailer

Kvinner i for store herreskjorter

Under Kosmoramas 20. utgave er det helt på sin plass å løfte fram den første profesjonelle spillefilmproduksjonen lagt til Trondheim. Kvinner i for store herreskjorter, som var Kosmoramas åpningsfilm i 2015, er en humoristisk og leken film om drift og drømmer, kvinner og menn, kjærlighet og famlende forsøk på å være den man er.

Aktuelt