Rear Window Rear Window Rear Window Rear Window

REAR WINDOW

  • 112 min
  • USA
  • Retrospekt
  • 15 år
  • 2 Visninger
Rear Window3
Rear Window
Rear Window2

En av Alfred Hitchcocks aller største klassikere – og aller beste filmer – fyller 70 år. Da blir Rear Window et veldig naturlig valg til Kosmoramas egen jubileumsfeiring. Filmens hovedperson har blitt noe av et ikon. James Stewart spiller den bereiste pressefotografen L.B. Jeffries. Han har brukket beinet og fordriver tiden med å skue ut av stuevinduet mot naboleilighetene på den andre siden av bakgården. Han lager sine egne små historier om hver enkelt av naboene, bare for moro skyld og for å holde fantasien varm. Men vent! Hva er det som skjer hos ekteparet Thorwald? Kan det være… mord? Vi ser kun det Jeffries ser, og det er ulidelig spennende!

Les mer

I Rear Window plasserer Alfred Hitchcock både sin hovedperson og sitt publikum i rollen som voyeurer, altså kikkere. Vi ser på andre i smug, uten å bli sett selv, og det er – kanskje – også et begjær forbundet med kikkingen. Voyeurisme per definisjon er å få seksuell tilfredsstillelse av å se på andre i intime situasjoner, men det kan i overført betydning også handle om kikking generelt. Og det er nettopp selve trangen til å kikke som Hitchcock bruker som et verktøy i plotet og for å få oss som ser filmen til å bli hekta.

Det finnes et psykologisk, psykoanalytisk eller freudiansk rammeverk i flere av Hitchcocks aller beste filmer (og kanskje er det nettopp derfor de er så gode), som denne, Vertigo (1958) og Psycho (1960). For Hitchcock var nok psykologien som sagt aller mest et nyttig verktøy, han var først og fremst ute etter å lage spenningsfilmer som fungerte, og som vi definitivt ser i Rear Window: Gjett om det fungerte!

Visninger

Tirsdag 05. mars 20.00 20.00 Cinemateket
Kjøp billett
Søndag 10. mars 13.30 13.30 Cinemateket
Kjøp billett

Informasjon

Originaltittel REAR WINDOW
Regissør Alfred Hitchcock
År 1954
Lengde 112 min
Land USA
Språk engelsk
Tekst ingen
Skuespillere James Stewart Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey

Filmen er en del av programserien

Retrospekt