Han1 Han1 Han1 Han1 Han1 Han1

Norsk film på Kosmorama

Det står bra til med norsk film for tida. I år viser vi flere norske filmer som på ulike måter utmerker seg. Selv om vi bare skriver mars, er det allerede mange grunner til å konstatere at 2021 blir en god årgang for norsk film.

I løpet av festivaluka kan publikum se flere norske filmer på Kosmorama Digital: HAN, Generasjon Utøya, Gritt, Blue Code of Silence og den norsk-amerikanske samproduksjonen Gunda. Filmene har et vidt spekter av tematikk og sjanger, men har alle til felles at de er skikkelig gode.


HAN

I fiksjonsfilmen HAN følger vi én gutt og to menn gjennom et døgn. Regissør Guro Bruusgaard stiller flere spørsmål rundt mannsrollen: Er menn lettere krenkbare enn kvinner? Faller menn og gutter lettere utenfor i samfunnet? Handler menns aggresjon mot kvinner om å «miste ansikt»?

Filmen er tilgjengelig på Kosmorama Digital fra 11. mars kl. 15 til 13. mars kl. 15.


Gunda

Gunda er et vakkert, lavmælt og sanselig portrett av dyrenes hverdagsliv. Gjennom slående, svarthvitt foto (signert den norske fotografen Egil Håskjold Larsen og regissør Viktor Kossakovsky) males et bilde av dyrene som verdige, levende individer. Filmen er norskprodusert og delvis spilt inn i Tønsberg, og har den siste tiden gjort seg bemerket som en av årets aller beste filmer i inn- og utland.

Filmen er tilgjengelig på Kosmorama Digital 8. – 14. mars.

Gritt

Gritt, tidligere Gry-Jeanette, har kunstneriske ambisjoner, men ingen utdannelse eller prosjekter å vise til. Når hun returnerer til Oslo etter mange omflakkende år i utlandet, mangler det derfor på interesse og støtte til det radikale kunstprosjekt hun planlegger å realisere. Kampen for å etablere seg i de trange rammene av Oslos kunstelite er hard, men Gritt synes å være klar for å gi dette alt hun har.

Dramaturg og tidligere leder for Rosendal Teater, Per Ananiassen leder en samtale med filmregissør Itonje Søimer Guttormsen og skuespiller Birgitte Larsen fra spillefilmen Gritt i Studio Kosmorama tirsdag 9. mars kl 19.00. Les mer om dette her.

Denne filmen er tilgjengelig på Kosmorama Digital fra 8. mars kl. 15 til 10. mars kl. 15.


Generasjon Utøya

I Generasjon Utøya følger vi fire unge kvinner som overlevde terroren. De har fortsatt sitt sterke politiske engasjement. Ina Libak var leder for AUF en periode, Kamzy Gunaratnam er varaordfører i Oslo, Line Hoem er med i AP-ledelsen i Møre og Romsdal og Renate Tårnes er rådgiver i Fagforbundet.

Nå kjemper de videre for verdiene de brenner for på vegne av en hel ungdomsgenerasjon.

Filmen vant prisen som beste norske dokumentar i konkurranseprogrammet til Human filmfestival 1. -7. mars:
«Sjeldent har vi sett en mer nødvendig film, med så sterke, sårbare og imponerende hovedpersoner. Vinnerfilmen fanger tida vi lever i, og balanserer hårfint mellom smerte og håp. Heldigvis lander den på håp, et håp som vi sårt trenger,» sto det i juryens begrunnelse.

I Kosmorama Podkast vil professor i filmvitenskap og AP-politiker og overlevende fra Utøya, Sofie Rosten Løvdahl ha en samtale om filmen. Samtalen kan ses i videoopptak her eller høres i podkast-versjon her.

Generasjon Utøya er tilgjengelig på Kosmorama Digital fra 9. mars kl. 15.00 til 11. mars kl. 15.00.


Blue Code of Silence

Hvert år blir i gjennomsnitt tusen amerikanske politifolk arrestert for vold eller korrupsjon. Maktmisbruk i politiet er – og har så å si alltid vært – et problem i USA, og muliggjøres av den såkalte «blue code of silence». Begrepet brukes for å beskrive den uformelle taushetskoden blant politimenn som gjør det tabu å rapportere om kollegers feil eller forbrytelser. I dokumentarfilmen ved samme navn forteller norske Magnus Skatvold den sanne historien om en korrupt politimann i 1970-tallets New York som brøt med denne taushetskoden.

Blue Code of Silence er tilgjengelig på Kosmorama Digital fra 8. mars til 28. mars.

Les mer om filmene:

Aktuelt