Filmtips for festivalhelgen Vol. 2
Kosmorama Trondheim Internasjonale filmfestival er over halvveis. Er du i villrede og har behov for filmtips nå inn mot helgen? Slapp av. Vi har peilet ut noen filmer som kan være midt i blinken for deg.
No Bears
No Bears
Den iranske filmskaperen Jafar Panahi dukker ofte opp i sine egne filmer, også i No Bears.
Søndag 12.45 er siste mulighet å se Jafar Panahis kritikerroste No Bears (Ingen bjørner) på årets Kosmorama. Panahi er den viktigste iranske filmskaperen i vår samtid, kjent for filmer som blant annet Den hvite ballongen (1995), Sirkelen (2000), Offside (2005) og Taxi Teheran (2015). Filmene hans har høstet priser på prestisjetunge filmfestivaler verden over. Foruten å være en kunstner som bryter grensene for sensur, har Panahi også vist stort engasjement for kvinners rettigheter. Han siste film No Bears har høstet strålende kritikker.
Adresseavisens filmanmelder Terje Eidsvåg skrev følgende:
“Genial tittel og ny sterk film fra Irans største nålevende filmskaper. Til tross for at han har vært eller mindre i husarrest siden demonstrasjonene i Iran i 201, forsetter Panahi å lage makeløs film om sin egen og landets situasjon.”
Birger Vestmo i NRK Filmpolitiet, gir No Bears fem på terningen og kaller hver film fra Panahi et mirakel med henvisning til det iranske regimets forsøk på å kvele hans kunstneriske arbeid. Videre heter det:
«Derfor er det ekstra imponerende at «Ingen bjørner» fremstår så vakker og stemningsfull, samtidig som den friskt og poengtert skildrer det vanskelige grunnlaget den er produsert på.»
Anmelder i Los Angeles Times kalte No Bears: den beste og modigste spillefilmen han hadde sett i 2020. Mens filmkritiker i The New Yorker mente filmen burde ha vært blant de Oscar-nominerte
Filmen vises på følgende tidspunkter
Fredag 10/3 kl. 17.15 UTSOLGT!
falcon lake
Falcon Lake
Bastien og Chloé (spilt av Joseph Engel og Sara Montpetit) har en sommerfling ved en mystisk innsjø i Charlotte Le Bons regidebut.
I Falcon Lake reiser 13-åringen Bastien og familien hans på ferie til ei lita hytte ved en rolig innsjø. Der møter han den litt eldre Chloé. Bastien er ikke lenger et barn, men heller ikke voksen, og Chloé introduserer ham for ungdomstidens lyster. Samtidig viser det seg at det er noe mystisk med denne innsjøen.
Franskspråklige Falcon Lake kan ved første øyekast virke som en alminnelig coming of age-film, men det tar ikke lang tid før den utforsker et farvann som sjeldent assosieres med sjangeren. Filmens gotiske atmosfære og poetiske uttrykk er innhyllet i et lekkert 16mm-foto.
Debutanten Charlotte Le Bon har høstet mange lovord fra kritikere for sin bunnsolide regi. Det har også det unge stjerneskuddet Joseph Engel for sin rolle som Bastien. Resultatet er en herlig sjangermiks om den første forelskelsen til en nysgjerrig gutt som er spent på hva livet har å by på. Falcon Lake er med i konkurranseprogrammet New Directors Award.
Filmen er, som Le Bon selv, tospråklig (engelsk-fransk) og er en adapsjon av den grafiske romanen Un sæur av Bastian Vivès. For Falcon Lake vant hun prisen Emerging Canadian Director ved Filmfestivalen i Vancouver.
Filmen vises på følgende tidspunkt:
Fredag 10/3 kl. 16.00
Lørdag 12/3 kl. 15.00
Chevalier
Chevalier
Kelvin Harrison Jr. i en formidabel rolletolkning av Jospeh Bologne aka Chevalier de Saint-Georges.
Dette storslåtte kostymedramaet tar for seg den sanne, men ukjente historien om fiolinisten og komponisten Chevalier de Saint-Georges. Hans musikalske talent vekker begeistring blant aristokratene i Paris, men som sønn av en afrikansk slave og hennes eier, møter han mye motstand og rasisme. Dette leder ham dessuten inn i en konflikt med dronning Marie Antoinette.
I den forrykende åpningsscenen utfordrer Chevalier selveste Mozart til en rivende fiolinduell. Derfra holder filmen intensiteten oppe. Dramatikken øker i takt med det franske folkets gryende raseri, som snart skal kaste landet ut i en blodig revolusjon.
Det er en sann fryd å oppleve det flotte produksjonsdesignet og de lekre kostymene i samspill i denne storslagne historien. Filmen er en visuell fest for øyet og en grandios symfoni for øret. Musikkbiografier blir ikke mer episk enn dette.
Filmen vises på følgende tidspunkter:
Fredag 10/3 kl. 21.00
Lørdag 11/3 kl. 16.15
Søndag 12/3 kl. 14.00
For mer om Chevalier og billetter
Tystnaden i Sámpi
Tystnaden i sámpi
Ida Persson Labba, en av de to modige unge kvinnene som står fram med sin historie
Tystnaden i Sápmi forteller om to unge kvinner, Ida og Marion, som bryter tausheten og varsler om overgrep. I generasjoner har denne tematikken blitt dysset ned i samiske miljøer. Ida og Marion er fast bestemt på at deres barn ikke skal måtte oppleve det samme som dem selv. De tar opp den vanskelige kampen for å skape endring, men møter massiv motstand. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn, men det har også hindret viktige hendelser fra å komme fram i lyset. Denne sterke dokumentaren tar et oppgjør med fortielseskulturen i Sápmi. Til tross for at den belyser skyggesider i samfunnet, forteller den at livet kan bli bra igjen og at det alltid finnes håp.
Regissør Liselotte Wajstedt er en samisk multimediakunstner fra Kiruna i Nord-Sverige. Hun har laget flere dokumentarfilmer.
Filmen vises følgende tidspunkt (kun én visning):
Søndag 12/3 kl. 12.30