Vestfronten knut aage dahl Vestfronten knut aage dahl Vestfronten knut aage dahl Vestfronten knut aage dahl Vestfronten knut aage dahl Vestfronten knut aage dahl

Körkarlen - Stumfilmkonsert i nasjonalhelligdomen

Om du tar en stumfilmklassiker basert på romanen til en nobelprisvinner i litteratur og viser den i en praktfull middelalderkatedral til tonene fra et mektig Steinmeyerorgel traktert av en anerkjent organist - hva får du da?

Stumfilmkonsert i Nidarosdomen, så klart. 11. mars klokken 18.00 skjer nettopp dette gjennom et samarbeid mellom Nidarosdomen og Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival.

Billetter får du kjøpt her

Selma Lagerlöf var en svensk forfatter og nobelprisvinner i litteratur. Hun hentet mye av sin inspirasjon fra folkeeventyr, sagn og fortellinger fra sitt hjemsted, skogkledde Värmlands län som grenser til Norge i vest. Körkarlen (1912) ansees å være ett av hennes store mesterverk, men også noe av det mørkeste hun skrev.

På nyttårsaften er drukkenbolten David Holm på fylla med to kompiser. Han forteller dem en gammel legende om at den siste personen som dør på nyttårsaften blir tvunget til å kjøre Dødens kjerre og frakte de dødes sjeler i et helt år. Dette skal bli en natt hvor David må reflektere over sitt eget liv og møter en grufull skjebne.

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940)

Lagerlöf vant Nobelprisen i litteratur i 1909.

Romanen ble adaptert til stumfilm i regi av Victor Sjöström og med premiere i 1921. Sammen med Dr. Caligaris kabinett (1920) og Nosferatu (1922) regnes Körkarlen som et mesterverk innen tidlig horrorfilm. Den har hatt uvurderlig innflytelse på blant andre Ingmar Bergman, Stanley Kubrick og en rekke skrekkfilmskapere. Inspirasjonen til den ikoniske øksescenen i The Shining (1980) har Kubrick hentet fra nettopp Körkarlen.

Körkarlen

Körkarlen

Victor Sjöström i rollen som David Holm og Tore Svennberg som Georges (körkarl)

Vi kommer ikke utenom å nevne arenaen for Kosmoramas stumfilmkonsert som er et samarbeid med Nidarosdomen. Omkring 1070 reiste kong Olav Kyrre en steinkirke som erstattet et kapell i tre på stedet der man antar Olav den hellige lå gravlagt det første året etter at han falt i slaget ved Stiklestad. Det ble begynnelsen til det som med årene ble til Nidarosdomen. Da Nidaros ble utpekt til erkebispesete av paven i Roma 1152 skjøt det fart i byggeprosessen. Kirken var langt på vei ferdig i starten av 1300-tallet. Brann, pest og nedgangstider førte til at den storslagne kirkebygningen forfalt. I 1869 satte man i gang med restaureringsarbeidet hvor domkirken ble gjenskapt til sin fordums prakt. I dag er Nidarosdomen et nasjonalsymbol og for anledning forvandlet til stumfilmteater. Tilsvarende arrangement dro full domkirke under Kosmorama i 2008 med Jeanne d’Arc.

Steinmeyer spillepult og piper redigert

Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen

Et mektig instrument som med sine rundt 10 000 piper er et av Europas største konsertorgler.

Under filmvisningen improviserer organist Mattias Wager (f. 1967) på domkirkens majestetiske steinmeyerorgel. Han er organist, komponist og improvisatør. Til daglig organist i Storkyrkan, Stockholms katedral hvor han blant annet spilte i et kongelig bryllup da Kronprinsesse Viktoria og Daniel Westling ga hverandre sitt ja. Mattias Wager har også komponert musikk for teater og underviser i orgel og improvisasjon ved den Kungliga Musikhögskolan ved Universitet i Stockholm, i tillegg til en rekke andre utdanningsinstitusjoner. Med den enorme klangpaletten fargelegger og kommenterer Wager stumfilmen på en helt unik måte.

Setter du så disse elementene får du en storslått opplevelse av de sjeldne! Velkommen til stumfilmkonsert i Nidarosdomen.

Vegard Naustdal, produsent for Nidaros domkirke

Silje Engeness, festivalsjef på Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival

News