Falcon Lake1 Falcon Lake1 Falcon Lake1 Falcon Lake1 Falcon Lake1 Falcon Lake1

NDA-vinner og publikumsprisen på Kosmorama 2023

På den siste dagen av Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival ble vinneren av konkurranseprogrammet kåret, samt vinner av publikumsprisen.

Det ble kanadiske Charlotte Le Bon med spillefilmdebuten Falcon Lake som stakk av med prisen New Directors Award. Vi gratulerer!

Filmen handler om 13-åringen Bastien og familien hans som reiser på ferie til ei lita hytte ved en rolig innsjø. Der møter han den litt eldre Chloé. Bastien er ikke lenger et barn, men heller ikke voksen, og Chloé introduserer ham for ungdomstidens lyster. Samtidig viser det seg at det er noe mystisk med denne innsjøen. Denne imponerende spillefilmdebuten kan ved første øyekast virke som en alminnelig coming of age-film, men det tar ikke lang tid før den utforsker et farvann som sjeldent assosieres med sjangeren.

Publikumsprisen gikk til The Quiet Girl, som også er nominert til Oscar. Den er også mandagsfilm mandag 13. mars kl. 18.00 og går som matiné 22. mars kl. 13.00.

Framtidens filmskapere

Kosmorama vier sitt konkurranseprogram til framtidens filmskapere. Filmene i programmet er av regissører som ikke har laget flere enn tre helaftens fiksjonsfilmer. I år hadde Kosmoramas programavdeling plukket ti filmer som deltok i konkurransen, nesten alle var debutfilmer. En profesjonell jury kåret vinneren av New Directors Award blant disse.

Årets NDA-jury besto av filmprodusent og regissør Clara Bodén, filmskribent og visegeneralsekretær for Collectif 50/50, Laura Partuy og Aleksander Koren, filmviter og universitetslektor ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU.

Juryens begrunnelse:

Juryen begrunner valget av Falcon Lake på følgende vis:

Vi velger å dele ut prisen til en ung regissør som viser stor evne til å skape en veldig spesiell atmosfære i sin debutfilm. Med bemerkelsesverdige ferdigheter instruerer hun et ungt ensemble på en måte som lar filmen skildre ungdommens spirende lyst på en overbevisende måte, samtidig lekes det kreativt med sjangre. Hele filmen er pakket inn i et fortryllende soundtrack og lyddesign som underbygger melankolien og understreker de unge karakterenes komplekse følelsesmessige landskap. Vi vil også hylle et vakkert og fantasirikt filmatisk uttrykk og er svært spent på hva regissørens neste arbeid blir. Juryene tildeler New Directors Award til Charlotte Le Bon for hennes debutfilm: Falcon Lake


Tidligere vinnere
Tidligere vinnere av New Directors Award er Christian Mungiu med Beyond the Hills (2013), Anna Odell med Gjenforeningen (2014), David Oelhoffen med Far From Men (2015), Salem Brahimi med Let Them Come (2016), Maysaloun Hamoud med In Between (2017), Ben Brand med Find This Dumb Little Bitch and Throw Her Into a River (2018), Bo Burnham med Eighth Grade (2019), Mehdi Barsaoui med A Son (2020) og Ann Sirot og Raphaël Balboni med Madly in Life (2021) og Scarborough (2022) av Shasha Nakhai og Rich Williamson.

Aktuelt