Nettside ND Abilde Nettside ND Abilde Nettside ND Abilde Nettside ND Abilde Nettside ND Abilde Nettside ND Abilde

Her er vinnerne av juryprisen og publikumsprisen!

Vinnerne av New Directors Award-juryprisen er Ann Sirot og Raphaël Balboni for Madly in Life, mens Alex Camilleris Luzzu stikker av med publikumsprisen under Kosmorama 2021.

Juryprisen

I New Directors Award-programmet har vi i år hatt sju filmer med vidt forskjellige uttrykk, fra forskjellige land, alle med tydelig regitalent bak spakene: fra sørkoreansk gladvold til canadisk thriller-humor. Programmet er spekket med sterke filmen, men det er kun én film som kan gå av med juryprisen: i år er dette belgiske Madly in Life.

Filmen undersøker hva som skjer når demens gjør at rollene byttes om og det plutselig er forelderen som oppfører seg som et uregjerlig barn, og skildrer et alvorlig tema med oppfinnsomhet, varme og humor. Alex og Noemis planer om å stifte familie settes på vent når Alexs mor Suzanne begynner å oppføre seg fullstendig irrasjonelt og blir diagnosert med demens. Alex sliter med å takle at hun mister sosiale hemning og, ikke minst, stadig havner i trøbbel – men Suzanne selv er full av livsglede som alltid.

Årets NDA-jury består av tidligere filmsjef i Kosmorama Ola Lund Renolen, filmprodusent Håvard Wettland Gossé og professor i filmvitenskap Ilona Hongisto. De har sett og vurdert alle de nominerte filmene under festivalen og besluttet at regissørduoen Ann Sirot og Raphaël Balboni fortjener å gå av med seieren for sin imponerende langfilmdebut.

I begrunnelsen sier juryen at: "Prisen går til en film som overbeviste juryen med sin balanse av tung tematikk, varme og delikat humor. Filmen tar for seg familierelasjoner på et punkt hvor rollene er reversert og forelderen har blitt barnet. Situasjonen er er framstilt med emosjonelt ladde scener som drives fram med humoristiske detaljer, og blander fantasifull iscenesettelse med øyeblikk som kjennes improviserte. Filmen tilbyr en rørende framstilling av en uhelbredelig sykdom, ansvar og kjærlighet." Under kan du se juryens fulle begrunnelse.

Hvis du ennå ikke har fått med deg Madly in Life, så kan vi med glede melde at filmen ligger på plattformen til og med 28. februar.

Scr ND Ajurylesing

Se juryens begrunnelse

Publikumsprisen

Under festivalen har også publikum kunnet avgi sine vurderinger av filmene i konkurranseprogrammet, og det er maltiske Luzzu som er vinneren av årets publikumpris. Vi har vært så heldig å få den inn direkte fra årets utgave av filmfestivalen i Sundance, der den fikk strålende mottakelse, og det ser ut til at regissør Alex Camilleri er en regissør det er verdt å følge med på videre.

Luzzu er en sterk film om valgene mennesker tar for kjærligheten, familien og for å overleve. Den tradisjonelle typen fiskebåt som brukes på Malta kalles luzzu. I vår tid er det vanskelig å livnære seg som fisker med en så liten båt. Den unge småbarnsfaren Jesmark får smertelig erfare dette, når det viser seg at hans nyfødte baby ikke er frisk. For å redde familien, tar han på seg et oppdrag som fører han inn i Maltas underverden. Han dras inn i salg av fisk på det svarte markedet, smugling og korrupsjon slik at han kan tjene nok penger til familien. Samtidig finnes en annen løsning: å gi opp familietradisjonen i bytte mot en engangssum fra EU som har til hensikt å regulere fiske. Slik blir Luzzu også en historie om storsamfunnets inngripen i enkeltmenneskers skjebner.

Hvis du ennå ikke har fått med deg Luzzu, så bør du gripe anledningen før kl. 23:59 i kveld!

Les mer om vinnerfilmene:

Aktuelt