The Recovery Channel: Filmvisning og samtale

  • Prinsen 5
  • 08. mars 10:30 12:45
Motiv

Regissør Ellen Ugelstad kommer til Kosmorama for visning av hennes nyeste film The Recovery Channel på torsdag 7. mars og fredag 8. mars.
Etter visningen 8. mars kl. 10:30 vil det også være en panelsamtale med filmskaper Ellen Ugelstad, tidligere miljøterapeut Snorre Hovdal og forsker Julia Hagen.

The Recovery Channel er bygd opp som en nyhetssending med reportasjer, intervjuer og to nyhetsankere i studio. Innslagene handler om bruken av tvang i norsk psykiatri, og det blir avdekket hvordan institusjoner fratar enkeltmennesker friheten. Etter at kameraet er slått av, får nyhetsankeret Randi kjenne hvor vanskelig det er å være pårørende til søstera Ylva, som sliter psykisk og nekter å ta imot hjelp.

Denne fascinerende sjangermiksen visker bort grensene mellom dokumentar og fiksjon. Ved å ty til TV-mediets velkjent konvensjoner, kommenterer filmen hvordan pressen mangler vilje til å gå i dybden i denne viktige problematikken. Der mediene viser psykisk sykdom veldig forenklet – enten gjennom dramatiske voldshendelser eller gjennom gladsaker om mennesker som er blitt friske – klarer filmskaper Ellen Ugelstad å framstille et langt mer nyansert bilde.

The Recovery Channel er leken i form, og til tider litt satirisk, men først og fremst er den et dypdykk i temaer som sjeldent løftes fram.