Nyhetsbreavheader programdrypp Nyhetsbreavheader programdrypp Nyhetsbreavheader programdrypp Nyhetsbreavheader programdrypp Nyhetsbreavheader programdrypp Nyhetsbreavheader programdrypp

PROGRAMDRYPP - FEM FILMTITLER TIL ÅRETS PROGRAM

Som oppladning til programslippet 15. februar har vi gleden av å dele fem nye filmer til årets program med dere! Blant dagens programdrypp er det flere godbiter fra programseriene Mennesker i mellom, Samfunn og Dokumentar. Filmenes hjemland strekker seg helt fra New Zealand til Brasil og Frankrike, så her finnes et bredt utvalg fra alle verdens hjørner.
Billetter er i salg fra 16. februar.

Les Indésirables

Land: Frankrike
Regissør: Ladj Ly

I en forstad til Paris blir falleferdige kommunale blokker revet en etter en, uten tanke på andre alternativ for beboerne. I en rivningsklar blokk leder leietakeren Haby kampen for å bevare hjemmene til familiene der. Hovedmotstander er den nyutnevnte borgermesteren og familielegen Pierre, som raskt oppdager at han har tatt seg vann over hodet i dette vervet.

Regissør Ladj Ly fikk suksess med sin forrige film, den Oscar-nominerte Les Misérables (2019), og her følger han opp med et nytt og intenst fokus på fattigdomsutfordringene i Frankrike.

Sist sommer var det store demonstrasjoner i Frankrike mot klasseforskjeller, rasediskriminering og politivold. Selv om filmen ble laget før demonstrasjonene tok til, er den blitt sett på som en dagsaktuell kommentar til problemene som preger det franske samfunnet – og andre europeiske land for øvrig.

The Burdened

Land: Yemen og Saudi Arabia
Regissør: Amr Gamal

Ekteparet Ahmed og Isra'a sliter med å få endene til å møtes. De står derfor overfor et vanskelig valg når det viser seg at et fjerde barn er på vei. Er de villig til å trosse samfunnets konservative holdning for å gjøre det de mener er riktig for familien?

Sjelden blir en spillefilm fra Jemen lagt så godt merke til internasjonalt som The Burdened. Filmen, som er basert på en sann historie, er blitt hyllet av kritikere og har vunnet flere priser.

Jemen er rammet av en langvarig borgerkrig, hvor det mektige nabolandet Saudi-Arabia også spiller en viktig rolle i konflikten. Dette danner et mørkt bakteppe, men først og fremst er filmen et tett nærbilde av mennesker, hvor enkeltskjebner står i fokus.

Monster

Land: Japan
Regissør: Hirokazu Kore-eda

Saori oppdager noen merkelige atferdsendringer hos sønnen Minato og får etter hvert høre at han har blitt mobbet av læreren sin. Hun konfronterer læreren og skolen, men opplever bare å få tåkeprat og halvveis unnskyldninger tilbake, før det avsløres at sønnen har mobbet en annen elev.

Fra dette premisset fletter melodramamesteren Hirokazu Koreeda sammen en sedvanlig elegant og engasjerende fortelling preget av skiftende perspektiv, der sannheten om forholdet mellom de to unge klassekameratene sakte men sikkert kommer fram og der filmens tittel kan tolkes på forskjellige måter.

Monster er preget av Koreedas finspikkede regi og fortreffelig instruerte skuespill, men er samtidig den første filmen siden debuten der han ikke skrev manuset selv. Dette har tydelig fungert godt med tanke på at manusforfatter Yuji Sakamoto vant prisen for beste manus under filmfestivalen i Cannes. Det er for øvrig også den siste filmen spilt inn med filmmusikk av Ryuichi Sakamoto, og den er dedikert til hans minne.

Pictures of ghosts

Land: Brasil
Regissør: Kleber Mendonça Filho

I denne personlige dokumentaren reiser den brasilianske filmskaperen Kleber Mendonça Filho tilbake til hjembyen Recife. Tiden har endret seg, mennesker har gått bort og mange av de lokale kinoene er lagt ned. Ved å dykke ned i byens filmatiske ruiner, vekkes minnene om en svunnen tid, og regissøren rekonstruerer sitt eget subjektive kart over byen.

Kleber Mendonça Filho er kanskje mest kjent for kultfilmen Bacarau (2019), men i Pictures of Ghosts utforsker han en helt annen filmatisk form og tematikk.

Denne filmen er et essayistisk kjærlighetsbrev til både Recife og kinomørkets magi, som her blir uløselig knyttet til hverandre. Dette er et "must" for alle cinefile.

Uproar

Land: New Zealand
Regissør: Paul Middleditch & Hamish Bennett

Når New Zealand skal møte Sør-Afrika i en rugbykamp, utløses store demonstrasjoner mot apartheid i øystaten. 17-åringen Josh er ikke så opptatt av rugby. Men han har maori-bakgrunn og må ta et standpunkt i kampen mot rasisme og for å stå opp for seg selv.

Det unge stjerneskuddet Julian Dennison, som mange vil huske fra Deadpool 2 (2018) og Taika Waititis Hunt for the Wilderpeople (2016) imponerer i hovedrollen som Josh. Hans makeløse karisma og tilstedeværelse får filmen til å gnistre av både humor, energi og varme.

Uproar er en morsom og inspirerende coming of age-film om en tenårings forsøk på å finne sin plass, samtidig som hele nasjonens identitet settes på prøve.

Aktuelt