Tar3 Tar3 Tar3 Tar3 Tar3 Tar3

Oscarfilmer til Kosmorama

24. januar ble Oscar-nominasjonene kunngjort. Årets Oscar-utdeling, den 95. i rekken, foregår søndag 12. mars i Kosmoramas festivaluke, natt til mandag norsk tid. Derfor har Kosmorama valgt å vie en del av årets program til Oscar-filmer, både klassikere og filmer som er nominert i år. Vi garanterer høy Oscar-stemning med rød løper, glitter og glamour, og håndplukkede filmer fra øverste hylle.

“And the Oscar goes to …” er et formular vi har hørt utallige ganger, men da The Academy of Motion Picture Arts and Sciences så dagens lys i 1927 tenkte ingen på Oscar. Organisasjonen bestemte at det skulle deles ut en årlig pris til de beste utøverne innen filmkunsten. I mai 1929, kun måneder før børskrakket i USA forårsaket økonomisk verdenskrise, ble den ikoniske statuetten delt ut for første gang. Noen år senere ble denne prisen hetende Oscar. I dag hersker det usikkerhet omkring hvem som kom opp med navnet. Under 2. verdenskrig ble statuetten laget i gips fordi det var trangere tider. Den første TV-sendte seremonien kom i 1953. Med sin glamorøse ramme er Oscar-showet den mest sette TV-overførte prisutdelingen i verden.

Vårt Oscarprogram inneholder både klassikere og filmer fra årets nominasjon. Les mer om dem her;


Oscar-klassikerne vises på Cinemateket og der får vi blant annet se THE STING (Stikket) fra 1973. Filmen, med Paul Newman og Robert Redford i hovedrollene, dro i land hele sju Oscar statuetter, og har 50 års jubileum i år. Audrey Hepburn og Gregory Peck er også kjente stjerneskuespillere i filmhistorien, og deres jubilant er hele 70 år. Disse to møter vi i ROMAN HOLIDAY (Prinsesse på vift) fra 1953 der Hepburns prestasjoner ga henne Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

I tillegg skal vi selvsagt ikke glemme årets nominerte som ble annonsert denne uken. Noen av de nominerte finner du på programmet til årets festival. TÁR fikk hele seks nominasjoner, og WOMEN TALKING fikk to. Begge er nominert til beste film. Disse filmene kan du se på Prinsen. Og kanskje blir en av disse filmene og de impliserte filmarbeiderne nevnt etter ordene: “And the Oscar goes to …”

Aktuelt