Leiv Igor Devold ntnu filmpris HQ 03099 Leiv Igor Devold ntnu filmpris HQ 03099 Leiv Igor Devold ntnu filmpris HQ 03099 Leiv Igor Devold ntnu filmpris HQ 03099 Leiv Igor Devold ntnu filmpris HQ 03099 Leiv Igor Devold ntnu filmpris HQ 03099

NTNUs filmpris til Leiv Igor Devold

NTNU filmpris 2023 ble tildelt under Kosmoramas bransjedager på DIGS tirsdag 7. mars av prorektor for forskning og formidling, Tor Grande. Prisen gikk i år ti Leiv Igor Devold.

– Å få NTNU filmpris betyr enormt mye for meg! Tusen takk til NTNU, som også er min arbeidsgiver, og gir rammer til å både jobbe med undervisning og kunstnerisk utviklingsarbeid, sier regissør Leiv Igor Devold. Han er ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for kunst og medievitenskap ved NTNU. Devold har master i filmregi fra den prestisjefylte polske filmhøyskolen i Lodz. Han har i tillegg studert TV-regi ved Den norske filmskolen i Lillehammer. I forskningstiden sin som førsteamanuensis ved NTNU har Devold jobbet med kunstnerisk utviklingsarbeid innen
filmregi – med spillefilmen Norwegian Dream som åpnet Kosmorama mandag kveld. Les mer om prisvinneren på NTNUs nettside.

Norwegian Dream1

Norwegian Dream

Hubert Milkowski i rollen som den polske migrantarbeideren Robert.

– Jeg har jobbet dag og natt i så lang tid med å få den først lokalproduserte trønderske spillefilmen på beina. Jeg føler jeg har blitt møtt med så mye velvilje og åpenhet fra lokale krefter, sier filmregissør Leiv Igor Devold, som mener at trøndersk filmbransje er et kraftsenter for film i Norge.

I juryens begrunnelse heter det: Vinneren av NTNU filmpris 2023 står bak en rekke dokumentarer og kortfilmer som har blitt vist på mange internasjonale festivaler og TV-kanaler. Årets prisvinner kinodebuterte i Norge i 2015 med dokumentaren Den tilfeldige rockestjernen. Filmen vant Kanonprisen både for beste norske film og beste lyd under Kosmorama i 2016, og fikk også Amanda-prisen for beste klipp samme år. Den tilfeldige rockestjernen ble også nominert som beste nordiske dokumentar underCPH:DOX i København.

Under årets Kosmorama debuterer vinneren av NTNU Filmpris 2023, regissør Leiv Igor
Devold, med sin første spillefilm, Norwegian Dream. Dette er i tillegg den aller første heltrønderske spillefilmen som er laget: Regissøren bor og virker i Trøndelag og filmen er produsert med et trøndersk selskap som hovedprodusent, Spætt Film AS. Dette er en avgjørende milepæl i trøndersk filmproduksjon, som vil ha store, positive ringvirkninger for miljøet også framover.

Leiv Igor Devold ntnu filmpris prisutdeler prorektor for forskning og formidling Tor Grande HQ 03155

Leiv Igor Devold med det synlig beviset.

Til høyre, Tor Grande, prorektor for forskning og formidling, som delte ut prisen til Devold.

NTNU Filmpris er et samarbeid mellom NTNU og Kosmorama og skal hedre aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og som ved hjelp av egne aktiviteter er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet i Trondheim– og Trøndelagsregionen. Prisen skal bidra til å stimulere og være et insentiv til videre utvikling, og slik være et bidrag til et robust, kreativt og nyskapende filmmiljø i regionen. Prisen rettes mot enkeltpersoner og selskap som produserer film med arbeidsplattform og bosted i Trøndelagsregionen. Prisen gis på bakgrunn av faglig fremragende utvikling, talent og nyskaping. Hvem som vinner prisen vurderes av en filmfaglig jury, der også NTNU og Kosmorama er representert. Les mer om NTNU filmpris på Kosmoramas nettsider.

Aktuelt