The Others The Others The Others The Others The Others The Others

Kosmoramas Halloween favoritter

I Kosmorama føler vi på høststemningen her i Trondheim, og er klare for stormfulle filmkvelder. Derfor vil vi dele noen filmanbefalinger som gir god halloween-stemning.

På mandag er det halloween! Skrekkfilm har en lang og spennende plass i filmhistorien, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Derfor vil vi i Kosmorama ikke bare anbefale våre favoritter, men også tilby et lite historisk overblikk. På listen finner du skrekkfilmer fra hvert tiår fra 1960-tallet opp til vår tid, og kanskje en ny favoritt?
Disse klassikerne gjør seg godt på enhver høstmørk filmkveld, og spesielt godt denne helgen.

Birds

THE BIRDS (1963)

Dir. Alfred Hitchcock

THE BIRDS følger Melanie (Tippi Hedren) på en spontan tur til en liten kystby, hvor det lokale fuglelivet plutselig og uforklarlig begynner å angripe mennesker.

Anbefalt av filmansvarlig Mads:
En av mine mest skremmende filmopplevelser fra oppveksten er THE BIRDS! Ikke bare er det en knallbra film regissert av en mester, men tanken på å bli utsatt for blind vold fra en skummel bøllegjeng fugler har virkelig satt sine spor. Som Odd Børresen sa: ‘jeg hater måker’!


Halloween

HALLOWEEN (1978)

Dir. John Carpenter

I den lille byen Haddonfield, Illinois, blir en grupper barnevakter forfulgt og drept av en maskert skikkelse. Filmen er like skummel som den er enkel.

Anbefalt av kommunikasjonsmedarbeider Ada:
Det blir ikke julaften uten TRE NØTTER TIL ASKEPOTT, og det blir ikke Halloween uten HALLOWEEN! Denne klassikeren er ikonisk på alle plan; Jamie Lee Curtis som final girl, den maskerte morderen, settingen, musikken, alt oser skummel høststemning og klisjé skrekkfilmer, på best mulig måte.

Elm Street

A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984)

Dir. Wes Craven

En gruppe tenåringer oppdager at de alle blir forfulgt i sine mareritt. Nå må de finne ut hvem denne Freddy Krueger er, ellers står både nattesøvn og liv i fare!

Anbefalt av juniorprodusent Julie:
80-tallet er tilbake! Denne filmen er akkurat det man forventer og setter pris på i en 80-talls slasherfilm. Campy, corny, og med en ikonisk antagonist. What’s not to like? Og hvem kan vel motstå en 21 år gammel Johnny Depp i magetopp? Ikke jeg!

Last summer

I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER (1997)

Dir. Jim Gillespie

I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER handler om fire ungdommer som har én siste sommer før de drar videre på college. Alt er tilsynelatende en perfekt ferie, helt til en rekke dårlige valg fører til en kamp om livet fremfor livets beste sommer.

Anbefalt av produsent Melissa:
I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER feirer 25 år! Jeg så den nylig på en rooftop cinema i New York, som var helt magisk stemning hvor jeg både lo og skvatt flere ganger. En klassiker som alle bør se eller gjenoppleve!

The Others

THE OTHERS (2002)

Dir. Alejandro Amenábar

Grace (Nicole Kidman) og hennes to syke barn bor på et avsidesliggende gods, og venter på at mannen hennes skal komme hjem fra krigen. Merkelige fenomener overbeviser Grace om at huset er hjemsøkt.

Anbefalt av festivalsjef Silje.
Denne filmen er en utfordring for oss om kan bli litt husredde, men om du tør er den absolutt å anbefale. i THE OTHERS spiller Nicole Kidman ypperlig som kvinne på jakt etter svar i sitt store, mørke og hjemsøkte hus.

Midsommar

MIDSOMMAR (2019)

Dir. Ari Aster

En gruppe studenter reiser til Sverige for å observere en midtsommerfeiring. Psykedeliske svenske urter, sjokkerende ritualer og desorienterende midnattssol gjør dette til en ekskursjon fra helvete.

Anbefalt av kommunikasjonsansvarlig Agnes:
Jeg hater skrekkfilm og angrer fortsatt på at jeg så Midsommar for 2 år siden. Filmens marerittaktige stemning satt til lyse og nordiske dager og netter som går i ett har satt dype spor som fortsatt preger meg i dag. Filmen vil overraske og fascinere deg - og ikke minst RYSTE deg. En must see-skrekkfilm, dessverre. Og Florence Pugh er suveren.

Aktuelt