Filmtips nettside header 2023 uke 35 Filmtips nettside header 2023 uke 35 Filmtips nettside header 2023 uke 35 Filmtips nettside header 2023 uke 35 Filmtips nettside header 2023 uke 35 Filmtips nettside header 2023 uke 35

Filmtips uke 35

Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Disse titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester!

Reality (2023)

Kosmorama filmtips reality2

Sydney Sweeneys fenomenale rolleprestasjon som den 25 år gamle lingvisten og tidligere etterretningsspesialisten Reality Winner er til å ta og føle på. Filmen er basert på ekte hendelser, og dialogen er hentet direkte fra FBI’s transkripsjon av deres svært intense og tidvis fengslende samtale med Reality.

Lørdag ettermiddag, 3. juni, 2017. 25 år gamle Reality kommer hjem fra en handletur til to ukjente menn utenfor huset hennes. De er FBI-agenter med ordre om å ransake hennes hus og eiendeler, mens hun selv skal avhøres. Dette er utgangspunktet for den sanne fortellingen Reality ønsker å formidle; en som sakte, men sikkert, kommer til syne gjennom samtalen. Gjennom denne samtalen som veksler mellom intens spenning og banale øyeblikk, krydret med innslag av det surrealistiske og av og til mørkt humoristiske, blir vi vitne til en kraftfull opplevelse av de amerikanske myndighetenes konfrontasjon med en ung og ekstremt intelligent kvinne, som står hjelpeløs overfor deres overveldende makt.

Aldersgrense: 6 år

Eksorsisten - Directors Cut (1973)

Kosmorama filmtips eksorsisten

Skrekkfilmklassikeren fyller 50 år og vi feirer med en 10 min lengre og forbedret versjon!

Historien om hvordan den 12 år gamle jenta Regan MacNeill (Linda Blair) blir besatt av djevelen har blitt omtalt som en av de skumleste filmene noensinne – fortsatt! Basert på romanen av William Peter Blatty med samme navn, som igjen baserer seg på virkelige hendelser fra Maryland i 1949, gjør historien enda skumlere.

Innspillingen av Eksorsisten er legendarisk. Merkelige ulykker inntraff flere ganger. Ellen Burstyn fikk brist i ryggen etter et fall under opptak, men Friedkin ble så fornøyd med hennes autentiske smerteskrik at han benyttet opptaket i den endelige versjonen av filmen. Andre skuespillere døde kort tid etter de spilte inn sine scener. Settet brant plutselig ned ved en anledning uten at man fant noen årsak til brannen. Disse hendelsene ledet til den slitesterke myten om at filminnspillingen var forbannet – og i tillegg til de mulige overnaturlige hindrene, måtte skuespillerne lide seg gjennom Friedkins uberegnelige og uregjerlige temperament.

Lanseringen ble også et fenomen.Publikum spydde i kinosalene, besvimte, i et tilfelle spontanaborterte en kvinne under en visning. Media var i harnisk og personer som trodde at de selv eller noen de kjente var besatt av djevelen, flokket til de katolske kirkene. Warner på sin side så pengene rase inn på konto og Eksorsisten var i en periode den mest innbringende filmen noensinne laget.

Aldersgrense: 15 år

Happening (2022)

Hvor: Streaming

Gikk du glipp av Publikumsprisens vinner under Kosmorama 2022? Nå er det din sjanse! Hendelsen (2022) kan du nå strømme. Før visningen av filmen Happening under Kosmorama holdt Trude Kolderup, førsteamanuensis i fransk litteratur ved NTNU, en flott introduksjon om Annie Ernaux' forfatterskap. Les mer om det her: https://kosmorama.no/aktuelt/t...

Om filmen

​​Året er 1963. Anne er en dyktig student i slutten av studiene, i ferd med å endelig slippe fri fra samme skjebne som sin familie, som strever under arbeiderklassens tøffe kår. Men en hendelse i livet hennes kan stoppe henne fra å leve det livet hun ønsker å leve.

Aldersgrense: 15 år.

Aktuelt