Bilde med gradient og filter 16 9 Faust Bilde med gradient og filter 16 9 Faust Bilde med gradient og filter 16 9 Faust Bilde med gradient og filter 16 9 Faust Bilde med gradient og filter 16 9 Faust Bilde med gradient og filter 16 9 Faust

Velkommen til stumfilmkonsert i Nidarosdomen

I samarbeid med Nidaros Domkirkes sokn viser vi Faust (1926) på stort filmlerret i Nidarosdomen 5. mars kl. 18.00, mens den tyske organisten Wolfgang Seifen improviserer på Nidarosdomens majestetiske Steinmeyerorgel.

I 2023 viste vi den banebrytende stumfilmklassikeren Körkarlen i katedralen, og Kosmorama er stolte over å kunne fortsette det gode samarbeidet med Nidaros domkirkes sokn også for vår 20. årgang i 2024.

"Vi gjentar suksessen fra i fjor og inviterer til stumfilmkonsert i Nidarosdomen. Men er det en ting jeg kan love er det at det ikke blir stum film! Steinmeyerorgelet i Nidarosdomens har en helt utrolig stor palett som egner seg godt til å fargelegge det vi ser på lerretet. Vi har invitert en av de fremste orgelimprovisatørene vi kjenner, Wolfgang Seifen, som til daglig spiller i Berlin, til å male frem ulike stemninger på orgelet.
Filmen Faust er en gammel tysk legende hvor kampen mellom det gode og det vonde spilles ut. Den gamle alkymisten Faust blir gjenstand for et veddemål mellom en erkeengel og djevelen, og den som vinner vil få herredømme over jorden. Vi tror at vi ser filmen med andre øyne ved å vise den i Nidarosdomen. Kanskje blir filmen et uttrykk for håp og om tro på det gode i en verden hvor det ellers ser ganske mørkt ut."
- Vegard Naustdal, produsent i Nidaros domkirkes sokn.

Om filmen

Legenden om Johann Faust har blitt fortalt i ulike varianter – mest kjent er kanskje J.W. Goethes episke drama og denne imponerende filmen av F.W. Murnau.I åpningsscenen inngår demonen Mefisto et veddemål med en erkeengel: Dersom han kan svekke den gamle alkymisten Faust sin sjel og ødelegge alt som er guddommelig i ham, vil Djevelen få herredømme over Jorden. Mefisto sprer sine mørke vinger over byen der Faust bor og kaster en dødelig pest ned til innbyggerne. For å få slutt på pesten, signerer Faust en kontrakt med Mefisto som får skjebnesvangre konsekvenser.

Surround orgelopplevelse

Noe av det unike med Steinmeyerorgelet er at tonene fra 10.000 piper omslutter publikum og gir en analog surround lydopplevelse. Det 40 tonn tunge orgelet er konstruert slik at lyden kan komme fra piper langt unna orgelet. Det ble bygget til det store Olavsjubiléet i 1930 av G.F. Steinmeyer i Bayern og er et av de største i Europa. Steinmeyerorgelet feirer i år tiårsjubileum etter den omfattende restaureringen som kostet over 50 millioner kroner.

Faust i Nidarosdomens kirkerom, på stort lerret, med mektig orgelmusikk under hvelvingen, improvisert av organist og komponist Wolfgang Seifen frembringer et unikt nærmest stilisert gotisk uttrykk som uten tvil vil bli en audiovisuell opplevelse av de sjeldne.

Dørene åpner ca 17:30. Og arrangementet varer i ca 1 t 45 min.
Kle deg godt og varmt - velkommen til en filmopplevelse av de sjeldne!

Aktuelt