No Bears No Bears No Bears No Bears No Bears No Bears

Nobels fredsprisnominerte Jafar Panahis "No Bears" til Kosmorama

Den prisbelønte iranske filmskaperen har svært krevende arbeidsforhold og hjemlandet hans gjennomgår turbulente tider. Til tross for streng sensur og restriksjoner klarer han gang på gang å nå ut til omverdenen med sine filmer. Nylig ble han nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid.

Tirsdag 7. mars kl. 15.00 har Kosmorama først visning av Jafar Panahis siste film No Bears. Gjennom en fortelling om to parallelle kjærlighetshistorier, i filmen og filmen-i-filmens univers på hver sin side av grensen mellom Iran og Tyrkia, balanserer mesterregissøren Jafar Panahi lek og alvor med sin sedvanlige stilistiske blanding av fiksjon og dokumentar og tematiske klangbunn i humanisme og samfunnskritikk. Asieh Amini, fribyforfatter og styremedlem i norske PEN, introduserer filmen. No Bears vises også fredag og søndag.

Kjøp billetter her


Panahi er kanskje den viktigste iranske filmskaperen i vår samtid, kjent for filmer som blant annet Den hvite ballongen (1995), Speilet (1997), Sirkelen (2000), Offside (2005), og Taxi Teheran (2015). Han ble arrestert i 2010 for påstått sivil ulydighet og propaganda mot det strenge iranske regimet. Siden har han vært bannlyst fra å lage filmer og å forlate landet. I lange perioder har han vært i husarrest, og i fjor sommer ble han igjen arrestert og satt fengslet fram til han innledet en sultestreik, hvorpå han ble løslatt 3. februar.

No Bears følger i de brilliante fotsporene til Panahis filmografi. Den vant fortjent juryens spesialpris under filmfestivalen i Venezia, samt både hovedprisen og æresprisen til Film fra Sør her i Norge.

Nylig ble han nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid. I begrunnelsen heter det:

"Det å gi Nobelprisen til Panahi er ikke kun en belønning av hans innsats, men også en belønning til alle iranske filmskapere som har bidratt til frihetskampen som pågår i Iran. Det er også en støtteerklæring til kampen for demokrati og grunnleggende menneskerettigheter i Iran."

Aktuelt