Filmtips nettside header uke20 Filmtips nettside header uke20 Filmtips nettside header uke20 Filmtips nettside header uke20 Filmtips nettside header uke20 Filmtips nettside header uke20

Filmtips uke 20

Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Denne uken feirer vi 17. mai, og anbefaler derfor tre norske og norgesrelaterte titler på strømmeplatformene!

Fedrelandet

Gradient

Hvor: Strømming

Hva betyr det å være forbundet med naturen? Far vet og far viser. Regissørens far er 84 år. Vi følger i hans fotspor inn i fjellheimen. Inn i naturens minste liv og ut til storslåtte panoramaer, der han vokste opp.

Trondheimsreisen

Trdreisen

Hvor: Strømming

Filmen som var Kosmoramas åpningsfilm i 2018, og ble vist på festivalen igjen i 2024 er en dokumentarisk reise som er basert på arkivopptak fra Trondheim fra 1906 til 1980-tallet. Den viser byens og innbyggernes vandring gjennom tiden. Kjente og ukjente stemmer forteller om hvordan byen formet dem. Blant fortellerne er Odd Reitan, Anne B. Ragde, Liv Ullmann og Ulf Risnes.

Her kryr det også av trøndere bak kameraet. Magnus Skatvold har regien, mens Dag Hoel er produsent. Filmmusikken er komponert av Kristoffer Lo og er spilt inn av Trondheim Symfoniorkester. Trondheimsreisen er en hyllest til byen og en nostalgisk gave til hele trondheimsregionen.

Det grodde fram

Dtgroddefram

Hvor: Strømming

Det grodde fram er en dokumentar i "filmavis-sjanger", som ble laget under krigen og i starten av etterkrigstida Den viser hvordan film ble brukt som en del av nasjonsbyggingen i etterkrigsårene. Filmen viser autentisk materiale fra krigsårene, dokumenterer okkupasjonsmaktens fremferd, og viser også hvordan motstandsarbeidet "grodde fram". Filmen inkluderer blant annet klipp fra 8. mai 1945, der tog ruller inn med norske tropper og flyktninger fra Sverige.

Aktuelt