Filmtips nettside header 2024 copy Filmtips nettside header 2024 copy Filmtips nettside header 2024 copy Filmtips nettside header 2024 copy Filmtips nettside header 2024 copy Filmtips nettside header 2024 copy

Filmtips uke 17

Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Denne uken er byr på double trouble, og vi anbefaler to filmer fra Trondheim kino, Cinemateket og på strømming.
Disse titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester!

Olfas Døtre og Somliga går med trasiga skor

Gradient

Somliga går

Hvor: Trondheim Kino
Denne uken har Kosmorama-filmene Somliga får med trasiga skor og Olfas Døtre premiere på Trondheim kino! Gikk du glipp av disse under festivalen får du nå muligheten til å se dem igjen på det store lerretet.

Somliga går med trasiga skor
Nesten førti år etter hans død er Cornelis Vreeswijk fortsatt et av svensk musikks største ikoner. Den stakkars innvandrerkaren fra Holland ble populær da han moderniserte det svenske visumet på midten av 60-tallet. Samtidig slet han hele livet med rusproblemer og et stormende privatliv som ofte havnet i overskriftene. Ved hjelp av nyoppdaget arkivmateriale tegner denne dokumentaren et nært portrett av en kunstner som inntil slutten ønsket å gi stemme til samfunnets svake og ødelagte. Kanskje fordi han, til tross for suksessen, alltid var en av dem.

Olfas Døtre
Etter en streng oppvekst, har to av Olfas fire døtre blitt radikalisert og forlatt hjemlandet. Igjen står en splittet familie. Ved å gjenoppleve sin egen historie, forsøker de å forsone seg med det som har skjedd.

Olfas Døtre er en beretning full av håp, livslyst og energi, samtidig som den utforsker familiens tap og fortvilelse. Gjennom deres øyne ser vi kampen for å forstå hva som førte til at to unge jenter tok et rystende valg i livet, men også hvordan familien står igjen med strak rygg tross sin bagasje.

Regissør Kaouther Ben Hania blander intervjuer fra virkeligheten med rekonstruksjoner, og inviterer oss inn i familiens indre liv på en innovativ og svært engasjerende måte. Alt føles nært og levende, godt hjulpet av et strålende ensemble med skuespillere, og mennesker som deler av sine ekte liv.

Filmen har allerede blitt internasjonalt anerkjent, blant annet fra hovedkonkurransen ved Cannes filmfestival, en Oscar-nominasjon for beste dokumentarfilm, og vant i kategorien Beste dokumentar under både den franske César-prisen og Independent Spirit Awards.

Double Trouble: Lola rennt (1998) + À plein temps (2021)

A plein temps

Lola rennt

Hvor: Cinemateket

På Cinemateket setter Trondheim Filmklubb opp double trouble med Lola Rennt og À Plein Temps onsdag 23. april!

Hvor Lola må løse kjærestens presserende pengeproblem på veldig kort tid, har franske Julie som hovedkarakteren i À plein temps helt andre problemer når det blir transportstreik. Hvor Lola springer forbi en rekke landemerker i Berlin, må Julie stadig ta beina fatt på samme vis gjennom Paris. Julie som er skilt tobarnsmor i en jobb hun prøver bytte ut, må hanskes med den ene frustrasjonen etter den andre når hun må overkomme alt fra barnepass, alternativ skyss under streik og hvordan komme seg på jobbintervju midt i arbeidstida langt unna arbeidsplassen uten at hennes overordnede finner ut av det.

Kjenn din besøkstid for denne unike muligheten til å se disse filmene etter hverandre!

Lola rennt 1t 21m Tysk tale, norsk tekst 35mm
À plein temps
1t 27m Fransk tale, norsk tekst DCP

Factotum og Salmer fra kjøkkenet

Factotum

Salmer fra kjøkkenet

Hvor: strømming

Factotum

Factotum er skildringen av Charles Bukowskis turbulente og harde liv som forfatter i 70-årenes USA. Hank Chinaski, Bukowskis alter ego, er en "factotum", en altmuligmann eller løsarbeider som tar de strøjobbene han kommer over, jobber som ikke kommer i for stor konflikt med hans virkelige interesser: Drikking, knulling, gambling og skriving. Vi møter Matt Dillon som Hank. Han får sparken for gud-vet-hvilken-gang og sjekker inn på et billig hotell. Han drikker og skriver. Romaner, essays og poesi kommer ut i et forbausende tempo. Hans manus sendes inn til forlag og magasiner like raskt som de refuseres. Hank har hatt mange kvinner, men det er noe spesielt med Jan (Lili Taylor). De deler samme begeistring for rus. Rundt Hank og Jans turbulente liv på skyggesiden av det amerikanske samfunnet, sirkler utallige alkoholikere, horer og smågamblere. Slik begynner Factotum, en svart komedie om forfatterens utsvevende liv - og ustyrlige men ømme forhold til Jan. Factotum er Bent Hamers fjerde spillefilm og var Kosmoramas første åpningsfilm.

Salmer fra kjøkkenet

I etterkrigstiden ble det fokusert kraftig på husmorens yrke og kjøkkenet som arbeidsplass. Husmorarbeidet ble løftet opp på samme nivå som annet fagarbeid, og utviklingen av tekniske nyvinninger for det moderne kjøkkenet ble ansett som samfunnstjenelig. Hus-og-hjem-eksperter satte opp storstilte regnestykker for å bevise at kjøkkenet var nasjonalhusholdningens største arbeidsplass. Skapplass, benkehøyder og husmorens vandring mellom de ulike arbeidsstasjonene på kjøkkenet ble avgjørende størrelser i jakten på idealkjøkkenet, og man fant ut at gevinsten ved å legge kjøkkenets arbeidsstasjoner etter hverandre, etter mønster fra samlebånd i amerikanske fabrikker, ga enorme gevinster. Eller som det også het i en norsk kjøkkenannonse fra 50-tallet; istedet for at husmoren skal behøve å gå en distanse tilsvarende Norge/Kongo i løpet av ett års matlaging, bør hun nå ikke gå lenger enn til Nord-Italia for å få maten på bordet. Interessen for den nye kjøkkenvitenskapen var enorm; når to komplette modellkjøkken i 1953 ble plassert på et utstillingstog som stoppet på 66 steder i Norge, kom en kvart million mennesker for å se på. Etter en grundig kartlegging av den svenske husmorens adferd på kjøkkenet er forskerne på Hemmens Forskningsinstitut (HFI) i Stockholm modne for å blikke utover sine egne geografiske og kjønnsrollebestemte grenser. På begynnelsen av 50-tallet sender de 12 av sine beste feltobservatører over kjølen til den vesle bygda Landstad i Norge, med sitt overskudd av ugifte menn, der de skal studere enslige menns kjøkkenrutiner. Undersøkelsen skal strekke seg over 6 uker, fra november og fram til lille julaften. For best mulig å kunne dekke døgnets 24 timer vil de svenske observatørene bo i hver sin campingvogn utenfor sine respektive husstander. Det er viktig at de kan komme og gå som de vil og må under ingen omstendighet snakkes til eller inkluderes i kjøkkenets gjøremål og rutiner. Det vil skade undersøkelsens vitenskapelige grunnlag. I troen på at undersøkelsen vil sette Landstad på kartet har ordføreren oppfordret bygdas ungkarer til å delta. Mange har sagt ja, men i ettertid har enkelte angret seg dypt og inderlig...
Denne filmen har også blitt vist på Kosmorama tidligere, da som kulinarisk kino på Bula Neobistro.

Aktuelt