Roman Holiday1 Roman Holiday1 Roman Holiday1 Roman Holiday1 Roman Holiday1 Roman Holiday1

Edith Head - den mest prisbelønte kvinnen i Oscars historie

I løpet av sin karriere vant den legendariske kostymedesigneren Edith Head hele åtte Oscar-priser. Dermed er hun den mestvinnende kvinnen i prisens historie. To av disse prisvinnende filmene får du se i Kosmoramas Oscar-fokus. Det er bare å ta på finstasen, finne sitt sete i kinosalen og la seg rive med.

Den siste filmen hun vant for var The Sting (1973), som er med i årets Oscar-fokus på Kosmorama. Head startet sin karriere i Hollywood på 1920-tallet med å designe kostymer til stumfilmene. Hennes første Oscar kom i 1950 med The Heiress, og fortsatte med klassikere som All About Eve (1950), A Place in the Sun (1951) og Sabrina (1954). Hun designet kostymer til Audrey Hepburn en rekke ganger, også i Funny Face (1957) i tillegg til Roman Holiday og Sabrina.

Edith Head var svært populær blant Hollywoods “leading ladies” på 40- og 50-tallet (som Ginger Rogers, Bette Davis, Barbara Stanwyck, Grace Kelly og Elizabeth Taylor), både på grunn av de fantastiske draktene hun sto bak, men også fordi hun involverte skuespillerne selv i prosessen. Andre filmstjerner Head kledde opp for Paramount og Universals filmkameraer var for eksempel Paul Newman, Lana Turner, Steve McQueen og Marlene Dietrich, bare for å nevne noen.

Kosmoramas Oscar-klassikere vises på og i samarbeid med Cinemateket. På programmet har vi, som nevnt tidligere, to av mesterverkene som Edith Head vant Oscar for. Roman Holiday (Prinsesse på vift) fra 1953. Filmen har 70 års jubileum. Her møter vi Audrey Hepburn og Gregory Peck, to av filmhistoriens største skuespillere. Hepburns prestasjoner ga henne Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. En annen klassiker i årets Oscar-fokus er The Sting (Stikket) fra 1973, hvilket betyr at filmen feirer 50 års jubileum. Med Paul Newman og Robert Redford i hovedrollene, dro den i land hele sju Oscar-statuetter, en av dem altså til Edith Head for beste kostymedesign.

Hun døde i 1981, men med sin enestående karrieren har hun designet seg inn i filmhistorien til evig tid. Head skal også ha vært inspirasjonen bak karakteren Edna Mode i den Pixar-produserte animasjonsfilmen The Incredibles (De Utrolige) fra 2004, selv en dobbelt Oscar-vinner.

Billettene til årets festival slippes 16. februar, men du kan lese mer om Kosmoramas Oscar-fokus her:

Oscarfilmer til Kosmorama


The Sting2

Robert Redford og Paul Newman i The Sting. Edith Head vant Oscar for filmens kostymedesign.

Aktuelt