EC prisen Kajsa Næss03250 Eirik Haldberg EC prisen Kajsa Næss03250 Eirik Haldberg EC prisen Kajsa Næss03250 Eirik Haldberg EC prisen Kajsa Næss03250 Eirik Haldberg EC prisen Kajsa Næss03250 Eirik Haldberg EC prisen Kajsa Næss03250 Eirik Haldberg

Årets vinner av Edith Carlmar-prisen er Kajsa Næss

Edith Carlmar-prisen ble delt ut under bransjedagene på Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival. Prisutdelingen foregikk på DIGS Main Stage tirsdag 7. mars.

Kajsa Næss (f. 1970) studerte animasjon ved Høgskolen i Volda. Allerede i 1996 startet hun produksjonsselskapet/animasjonstudioet Mikrofilm sammen med Lise Fearnley og Liv Berit Helland. Hun har regissert flere prisbelønte filmer blant annet Bygningsarbeidere (2008), Du velger selv (2013) og It was mine (2015). Næss hadde regi på den kritikerroste Titina (2022). Anmeldere kalte den en filmatisk bragd og en fremtidig klassiker og den ble omtalt som den største norske animasjonsfilmen siden Flåklypa Grand Prix.

Titina vises forøvrig på DIGS Mainstage fredag 10. mars kl. 17

Titina1

Titina

Kritikerroste Titina (2022) var regissør Kajsa Næss sin spillefilmdebut

I juryens begrunnelse for tildelingen heter det:

“Årets vinner av Edith Carlmarprisen, må kunne sies å beherske tålmodighetens kunst. Ikke bare jobber hun innenfor et format som krever ekstrem tålmodighet, hun har også jobbet innenfor eget selskap i over 25 år, med det krever av vilje til å ta risiko og til å tørre «å bryte grenser». Hun har en rekke prisbelønnede perler i kort format i bagasjen, og i 2023 tok hun steget over i langfilmformatet.

Sammen med sine kolleger i Mikrofilm og internasjonale samarbeidspartnere har hun nå bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang. Med filmen «Titina» har hun laget en storslått, poetisk og visuelt vakker film med et utradisjonelt blikk på norsk polarhistorie. Årets vinner har vist både «integritet» og «evne til nytenkning» og Edith Carlmarprisen 2023 går til regissør og animatør Kajsa Næss.”

Årets jury har bestått av Anne Gjelsvik, professor i film ved NTNU, Line Klungseth Johansen, filmregissør og filmprodusent og Marit Bakken, seniorrådgiver seksjon kunst og kultur, Trøndelag fylkeskommune og tidligere leder for Femmina Internasjonale filmfestival i Verdal.

Carlmar filmd 03509 ca 1954 foto VG

Edith Carlmar

Edith Mary Johanne Carlmar (1911-2003) Norges første kvinnelige filmregissør. Foto: NTB/Scanpix

Edith Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør med suksesser som Aldri annet enn bråk (1954) og Fjols til fjells (1957). Edith Carlmar-prisen er en nasjonal filmpris, innstiftet av Norsk filminstitutt i 2003 (samme år som hun døde) for å hedre Edith Carlmar. Prisen ble delt ut første gang i 2010 og har siden 2018 blitt delt ut under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival. Den skal gå til en profesjonell filmkvinne som har vist integritet, uredd evne til nytenking og vilje til å bryte grenser i sitt arbeid.

Kajsa Næss sa i sin takketale at likestillingen har kommet lenger enn da Edith Carlmar begynte, men at det fortsatt er en vei å gå. På Kvinnedagen 8. mars stiller Næss på frokostmøte 10.00-11.30 på Cinemateket i Trondheim. Den ferske vinneren av Edith Carlmar-prisen vil da ha samtale med Trondheims Bykunstner: filmregissør og filmprodusent Ida H. Eldøen, Tagline AS. Arrangementet er en del av bransjedagene under Kosmorama.

EC prisen Kajsa Næss03254 Eirik Haldberg

Kajsa Næss holdt sin takketale fra scenen på DIGS etter prisutdelingen. Foto: Eirik Haldberg

I samme seremoni ble Leiv Igor Devold, regissør av Norwegian Dream, tildelt NTNUs filmpris. Trond Morten Venaasen fikk Filminvests dramapitche-pris og Lars Olav Muri ble tildelt investorpitchen for spillprosjektet Setback-Riddlenbit.

Aktuelt