Mandagsfilmen: Io Capitano

  • Prinsen 6
  • 08. april 18:00 20:15
Io capitano1

Mandagsfilmen 8. april er Io Capitano som også ble vist på Kosmorama 2024.

Io Capitano forteller den episke historien om to fettere som forlater Dakar og begir seg på vei mot Europa. I denne nåtidige odysseen må de to unge mennene overvinne en rekke hindringer mens de kjemper for å overleve først i ørkenen og så til havs. Filmen er en av de fem nominerte til Oscar for Beste Internasjonale Film.

Kan drømmer bli virkelighet? Er Europa et paradis? 16 år gamle Seyduo og hans fetter Mousa har samlet akkurat nok penger til reisen fra Senegal til Europa. Det viser seg å bli en mye mer farefull ferd enn de trodde – og de har ingen vei tilbake.

Matteo Garrone er en av Italias fremste filmskapere med blant annet de kritikerroste gangsterfilmene Gomorra (2008) og Dogman (2018) på samvittigheten. I hans nyeste film, Io capitano, bruker han magisk realisme, storslåtte landskap og voldsomme skildringer, ikke for å sjokkere, men for å gi et innblikk i hva det kan innebære å søke etter et tilsynelatende bedre liv.

Filmen er nominert til Oscar for beste internasjonale film. Den gir et nærbilde av dagsaktuell problematikk, sett gjennom øynene til mennesker som opplever krisen på nært hold.

Prisvinnende film fra Venezia og San Sebastian!

Matteo Garrone fikk prisen for Beste Regi, og Seydou Sarr vant «Marcello Mastroianni Award for Best New Young Actor or Actress» for «Io Capitano» ved Filmfestivalen i Venezia. Filmen fikk også 10 andre priser. Siden har filmen også vunnet Publikumsprisen ved Filmfestivalen i San Sebastian.