GRITT still 1

Mandagsfilmen: Gritt (utsatt)

  • Prinsen Kinosenter
  • 14. juni 18:00 20:00
GRITT still 2

Denne imponerende debutfilmen tilbyr en tragikomisk fremstilling av norsk kunstelite og den ambisiøse Gritt som jobber hardt for å få en fot innenfor. Filmtidsskriftet Montages har begeistret proklamert at Gritt er en av de beste norske filmene som er laget, og vi protesterer ikke.

Gritt, tidligere Gry-Jeanette, har kunstneriske ambisjoner, men ingen utdannelse eller prosjekter å vise til. Når hun returnerer til Oslo etter mange omflakkende år i utlandet, mangler det derfor på interesse og støtte til det radikale kunstprosjekt hun planlegger å realisere: «Den hvite betennelsen». Det skorter ikke på store ideer, men Gritt sliter stadig med å kommunisere med enkle uttrykk hva kunsten faktisk handler om. Hennes gamle studievenner gjør karrierer på teatrene i Oslo, mens hun selv møter knusende avslag og lukkede dører. Kampen for å etablere seg i de trange rammene av Oslos kunstelite er hard, men Gritt synes å være klar for å gi dette alt hun har.

Itonje Søimer Guttormsens spillefilmdebut er et originalt kunstnerportrett som byr på både humor og tragedie, interessante rollefigurer og treffende beskrivelser av norsk kulturelite. Filmens stilgrep reflekterer Gritts uberegnelige reise, hvor den harde virkeligheten fører henne stadig lenger unna drømmen.