Explanation for Everything13 Explanation for Everything13 Explanation for Everything13 Explanation for Everything13 Explanation for Everything13 Explanation for Everything13

Vinnerne av New Directors Award og Publikumsprisen er...

På den siste dagen av Kosmorama - søndag 10. mars - offentliggjorde Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival vinnerne av årets New Directors Award og årets publikumspris. Vinneren av juryprisen New Directors Award ble ungarske Explanation for Everything. Vinneren av publikumsprisen ble britisk-palestinske The Teacher.

Artboard 2

Vinneren av New Directors Award: Explanation for Everything

Regissør: Gábor Reisz

Juryens begrunnelse:

“Juryen vil først gi ros til festivalen for et godt sammensatt hovedprogram. Stor variasjon i typen filmer hvor svært mange hadde høy kvalitet. Her var det mange potensielle vinnere og det ble vanskelig mot slutten i innsnevringen å peke på en vinner.

Juryen lot seg fascinere av hvordan filmen tilsynelatende er bygd opp rundt enkle, nesten hverdagslige mellommenneskelige relasjoner, og hvordan dette bygges opp til å bli en presis analyse av et nåtidig splittet Europa.

Regissøren evner å sette sammen en fortellingsmessig struktur som i all sin enkelhet også er utrolig kompleks og inneholder så mye. Generasjonskløfter, autoriteter som foreldre og lærere, en nasjons historie og politiske motsetninger. Filmen viser oss hvordan polariseringen blir lammende og nesten kan sies å bli et traume for nasjonen, men uten å dømme og uten å snakke med for store bokstaver.

Filmen føyer seg elegant inn i en stolt europeisk fortellertradisjon med naturalistisk drama, spesielt som vi har sett fra Øst-Europa de siste årene. Dette er en film om nåtidige utfordringer i et bestemt land, men en av filmens styrker ligger også i at den polariseringen som skildres er så lett gjenkjennelig i flere andre europeiske land. Det bidrar også til å gjøre filmen til en viktig film i samtiden.

Regissøren viser en evne til å bruke filmmediets styrke og muligheter til å fortelle en ytterst kompleks rammefortelling via hverdagslige og enkle nesten bagatellmessige enkelthendelser. Det er ikke ofte vi kan se en film på over 2 ½ time som strengt tatt spinner sin dramatikk rundt at en lærer spør en elev på muntligeksamen om hvorfor han fremdeles har det vi i Norge ville kalt 17.mai-søyfa på jakkeslaget. Det å bruke denne enkle hendelsen som utgangspunkt for en så stor fortelling er en mesterlig prestasjon som gjør at vi vil gi årets NDA-pris til ungarske Gabor Reisz for den store filmen Explanation for Everything.”

Artboard 1

Vinneren av årets publikumspris: The Teacher

Regissør: Farah Nabulsi


Den palestinske engelsklæreren Basem er mentor og fungerer som en farsfigur for elevene sine. Samtidig driver han en livsfarlig politisk motstandskamp mot de israelske bosetningene. Når okkupantene bestemmer seg for å rive hjemmet til to av elevene, brødrene Yacoub og Adam, får det fatale konsekvenser.

Regissør Farah Nabulsi er født og oppvokst i England, men valgte å lage debutfilmen sin i Palestina, der hun har sine røtter. Etter å ha besøkt okkuperte områder, fikk hun øynene opp for den systematiske diskrimeringen av palestinere. Hun bestemte seg for å lage en spillefilm som belyste konflikten gjennom øynene til menneskene som bor der. Filmen følger ulike historietråder og vever et handlingsmønster som er like engasjerende som det er komplekst.

The Teacher ble hyllet av kritikerne da den hadde premiere under filmfestivalen i Toronto i september. Siden har filmen dessverre fått forsterket aktualitet på grunn av krigen i Gaza. The Teacher er en meningsfull film som gjennom flere parallelle historier viser hvordan voldsspiraler altfor lett kan oppstå i betente konflikter.

Fremtidens filmskapere

I New Directors Award (NDA) har Kosmorama viet sitt konkurranseprogram til fremtidens filmskapere, de nye stemmene i den store globale filmverdenen som vi har tro på skal markere seg sterkt i årene som kommer.

I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra som historiefortellere og/eller filmkunstnere.

Kriteriet er at regissøren ikke har laget mer enn tre langfilmer. Festivalens programråd har kuratert filmene som inngår i konkurranseprogrammet. En profesjonell jury valgte vinneren av New Directors Award blant disse.

T Ingrid Dokka, daglig leder i sørnorsk filmsenter, Marcin Pienkowski, direktør i New Horizons Film festival i Wroclaw og Ola Lund Renolen filmviter og tidligere Kosmoramadirektør.

Aktuelt