Alle hater Johan 1 kreditering Eirik Linder Aspelund Alle hater Johan 1 kreditering Eirik Linder Aspelund Alle hater Johan 1 kreditering Eirik Linder Aspelund Alle hater Johan 1 kreditering Eirik Linder Aspelund Alle hater Johan 1 kreditering Eirik Linder Aspelund Alle hater Johan 1 kreditering Eirik Linder Aspelund

Trøndersk komedie åpner Kosmorama

Når Kosmorama går av stabelen i mars, er det den trønderske komedien Alle hater Johan som blir åpningsfilm.

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival arrangeres 7. til 13. mars, og Alle hater Johan får sin urpremiere på åpningsdagen.

- Alle hater Johan er en film vi har fulgt med på siden idéstadiet, og vi synes det er fantastisk gøy å kunne åpne Kosmorama med en artig film som er spilt inn på Frøya og oppleves som en ekte, trøndersk komedie, sier festivaldirektør i Kosmorama, Silje Engeness.

Filmen har ordinær kinopremiere over hele landet 25. mars.

Dynamitt og kjærlighet
Alle hater Johan er en eksplosiv komedie, full av trøndere både foran og bak kamera. Manuset er skrevet av Erlend Loe, og regien er ved Hallvar Witzø.

Filmen handler om einstøingen og sprengbasen Johan Grande, som bor på det lille stedet Titran på Frøya. Grande-familien har aldri fått innpass i bygda. Familiegården deler han med villhesten Ella og masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner. Hans livs store kjærlighet er nabojenta Solvor, som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstida.

Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv og hans evige kamp for den store kjærligheten.

Pål Sverre Hagen spiller hovedrollen som Johan, og i andre sentrale roller finner vi blant andre Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Vee Vimolmal, Ine Jansen, Paul Ottar Haga og Hermann Sabado.

- Speiler et lite sted i Trøndelag
Regissør Hallvar Witzø kommer fra Leksvik og har hentet inspirasjon fra egen oppvekst

- Alle hater Johan er en historie jeg lenge har ønsket å fortelle. Den er personlig og hentet fra karakterer jeg kjenner fra oppveksten min på landet i Trøndelag, sier Witzø og fortsetter:

- Der jeg kommer fra er det karakterer som kjører på moped med hjemmebrent på tanken, bygger boliger selv uten tegninger og sager ned hverandres trær når nabokonflikten topper seg. Men det er også et sted der man uoppfordret måker snø for hverandre, tar vare på de som er gamle og uføre og alltid stiller opp hver gang det er dugnad eller et felles prosjekt for bygda. Jeg har tatt denne kulturen og karakterene inn i filmens univers, og Alle hater Johan tror jeg speiler et lite sted i Trøndelag samtidig som det er gjenkjennbart over hele verden.

Erfaren debutant
Witzø har tidligere regissert blant annet kortfilmen Tuba Atlantic (2010), som vant Student Academy Awards for beste kortfilm i 2011. Han har også hatt regi på TV-serier som Helt perfekt (TVNorge), Kjære landsmenn (TV2), og Neste sommer (TVNorge). Komedien Alle hater Johan (2022) er hans spillefilmdebut, produsert av Nordisk Film Production.

- Min ambisjon er å fortelle noe stort og episk og samtidig nært og intimt. Jeg føler Alle hater Johan gjør nettopp det. Det har vært mitt ønske å fortelle en morsom historie om å være utstøtt og alene med en karakter med ubegrenset kjærlighet for de han elsker. Alle hater Johan kommer fra hjertet og ønsker å underholde med latter og engasjere emosjonelt, sier regissøren.

Film fra hele verden
Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival er blitt arrangert hvert år siden 2005. I fjor var festivalen digital, men i år er det igjen klart for fysisk festival på Prinsen kinosenter. Det blir også filmvisninger og arrangement andre steder i byen. Programmet slippes i midten av februar.

- Vi gleder oss til å kunne dele mer av programmet etter hvert og ser virkelig fram til igjen å kunne gjennomføre en festival der folk får se film fra Trøndelag og hele verden på det store lerretet, sier Kosmorama-direktør Silje Engeness.

Foto: Eirik Linder Aspelund

Aktuelt