





Takk for i år! Nok et rekordår for Kosmorama
Sju dager med Kosmorama - Trondheim internasjonale filmfestival er over. Selv om festivalen ble gjennomført to uker senere enn vanlig, har det ikke preget oppslutningen om den. Vi takker alle som har bidratt og tatt del i festivalen, som publikummere, gjester og frivillige for en fantastisk uke i filmens tegn!
Foto: Ina Stenvig
Noen tall: 87 filmer, 100 frivillige og en rekke engasjerende gjester har preget årets utgave.
Fjorårets feiring den 20.utgaven var et rekordår for festivalen. Kosmoramas 21. utgave er ikke noe dårligere, og med et besøkstall på 38.057 går vi mot nok et rekordår. Nærmere 12.000 publikummere var skoleelever som besøkte festivalen gjennom Den kulturelle skolesekken i Trondheim og Trøndelag. De viste stort engasjement og begeistring for å ha skoletid i kinoen.
Kosmorama befester igjen sin posisjon som en av Norges største og ledende filmfestivaler og en av de største publikumsfestivalene i Midt-Norge.
Storslagen åpning
Åpningsfilmen Onkel Jens kom direkte fra gigantfestivalen SWSX til Trondheim, Filmen om norsk-kurdiske Akam som plutselig får onkelen på døra ble raskt et samtaleemne både her til lands og internasjonalt, grunnet sin sjarm og hjertevarme tilnærming til identitet og familietematikk. Når den åpnet årets Kosmorama, var det til storslagen fest med dans og innslag fra Kurdisk kulturforening og et fullsatt Prinsen Kinosenter. Onkel Jens ble også landets mest besøkte kinofilm mandag 17. mars - til glede for både Kosmorama og alle involverte i produksjonen. Regissør Brwa Vahabpour har selv røtter i Trondheim - og en historie med Kosmorama selv.
Vi kunne ikke hatt en bedre åpningsfilm. Onkel Jens er et forbilledlig eksempel på at du kan gå fra å være frivillig på Kosmorama, til å komme tilbake til festivalen med åpningsfilm. Filmen passer som hånd i handske til festivalens oppfordring, som er å se verden fra flere perspektiver. Samtidig er Onkel Jens en lun og varm film som vi håper får et langt liv på norske kinoer framover, sier festivaldirektør Silje Engeness.
Startet en underskriftskampanje etter filmvisning
Kosmorama hadde i tillegg spennende gjester fra både fjern og nær. Den Oscar-nominerte regissøren Joshua Oppenheimer kunne vise sin spillefilmdebut The End i storslagne Prinsen 6. Oppenheimers besøk vakte stor interesse, både i pressen og blant publikum. Det gleder festivalen å se at engasjementet for gjestene er like stort for alle involverte.
I år fikk Kosmorama privilegiet å vise norgespremieren på Vibeke Løkkebergs nyeste dokumentarfilm The Long Road to the Directors Chair. Sammen med produsent Anders Tangen besøkte Løkkeberg festivalen, og svarte også på spørsmål etter visningen. Da filmen først ble laget tilbake i 1973, avslo NRK å kjøpe filmen. Det har de også gjort i 2025, som førte til at publikum spontant satte i gang en underskriftskampanje for å få filmen bredt distribuert utenfor festivalen, og på statskanalen. Denne fikk i løpet av festivalen hele 50 underskrifter, og ble en “snakkis” under årets festival.
Kosmorama tok hele byen - og regionen i bruk
2024 var året der Kosmorama virkelig tok hele byen i bruk, noe vi ønsket å videreføre i år. Fra programslippfest på Digs til arrangementer sammen med både MIST og PoMo til to utsolgte spesialvisninger av Jakten på Nyresteinen på 35mm hos Cinemateket. En fullsatt Nidarosdomen fikk overvære en fantastisk stumfilmkonsert med 100-åringen The Gold Rush (1925) på stort filmlerret, mens den tyske organisten Ulrich Walther improviserte på Nidarosdomens majestetiske Steinmeyerorgel. I tillegg kunne vi i år tilby to utsolgte spesialvisninger av The Zone of Interest på Falstad. Visningen fant sted i den gamle kommandantboligen. Årets festival hadde også et prøveprosjekt med en mini-festival på Stjørdal og Steinkjer.
I år var det enorm interesse for vårt Kulinarisk Kino-program. Alle visningene var utsolgte før festivalstart, og vi er svært takknemlige til våre samarbeidspartnere på Alma’s, Rive Gauche, Gubalari på K-U-K, Bula og Austman Bryggeri & TapRoom for å gi våre festivalgjester en filmopplevelse utenom det vanlige. I tillegg har festivalen hatt et tett samarbeid med ISFiT - International student festival, og arrangementer sammen med Studentersamfundet i Trondhjem og Trondheim Filmklubb. Dette, kombinert med et imponerende filmprogram, har gjort at årets Kosmorama har blitt en ubetinget suksess med mange utsolgte visninger.
Kosmoramas bransjedager - med en spennende nysatsning
Det ble arrangert Bransjedager på Kosmorama med faglig innhold, paneldebatter og pitchekonkurranser i form av Filminvests spillefilmpitch og Investorpitch for spill- og film, gitt av SpareBank 1 SMN og Midtnorsk Filmsenter. Under bransjedagen fikk produsent Mari Nilsen Neira NTNUs filmpris. Årets bransjedager er et samarbeid mellom Midtnorsk Filmsenter, Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Filminvest, Midgard Film Commission, Øra Studio, Trondheim Calling, Tempo, Norsk filmmusikk, Cinemateket, Fritt Ord, Sparebank 1 SMN og Kosmorama. Trondheim kommunes kulturfond og Trøndelag fylkes midler til næringsutvikling har gitt støtte til en sterkere bransjesatsing på Kosmorama. 28. mars arrangeres den nasjonale Spillprisen, Start NGA og GameExpo på Tapperiet på Dahls. Dette er i samarbeid med Virke produsentforening, Start NGA, Midtnorsk filmsenter, Work-Work, Nord Universitet, NTNU og Kosmorama.
I år kunne Kosmorama også avsløre et nytt talentutviklingsprogram. «Talent Midt-Norge på film og spill» tildeles toårig støtte fra SpareBank 1 SMN og Talent Norge, med Kosmorama som initiativtager og organisator. Tre talenter velges ut som og skal få oppfølging frem mot Kosmorama i 2027. I satsingen skal talenter kobles opp mot mentorer i det etablerte film-og spillfeltet i Trøndelag.
Nå skal festivalen evaluere årets utgave med vekt på å styrke rammene og sikre samarbeid som gjør at den positive publikumsutviklingen kan fortsette. Kosmorama takker publikum, frivillige, samarbeidspartnere, gjester og støttespillere for denne gangen og ser fram til å jobbe videre mot neste års festival 2. - 8. mars. Da blir det nye sjanser for spennende møter - i og utenfor kinomørket!