Scarborough 1 Scarborough 1 Scarborough 1 Scarborough 1 Scarborough 1 Scarborough 1

Her er NDA-vinnerne

Den kanadiske filmen Scarborough vant prisen New Directors Award under årets Kosmorama. Publikumsprisen gikk til britiske Boiling Point.

På den siste dagen av Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival ble vinneren av konkurranseprogrammet kåret. Det ble den kanadiske oppvekstfilmen Scarborough som stakk av med prisen New Directors Award.

Filmen handler om de tre barna Bing, Sylvie og Laura, som bor med sine familier i bydelen Scarborough i Toronto. Familiene har felles utfordringer knyttet til gjeld, rusavhengighet og usikre jobber. Filmen er basert på en prisvinnende roman av Catherine Hernandez, som selv vokste opp i denne bydelen.

Den franske filmen The Braves fikk hederlig omtale av juryen. Publikumsprisen gikk til Boiling Point, som utspiller seg i et kaotisk restaurantmiljø i London.

Framtidens filmskapere

Kosmorama vier sitt konkurranseprogram til framtidens filmskapere. Filmene i programmet er laget av regissører som ikke har laget flere enn tre helaftens fiksjonsfilmer. I år var det ni filmer som Kosmoramas programavdeling har plukket ut til å delta i konkurransen. En profesjonell jury kåret vinneren av New Directors Award blant disse.

Årets NDA-jury besto av filmprodusent Christian Falch, festivaldirektør Øystein Egge i Movies on War og skuespiller, forfatter og regissør Lisa C. B. Lie.

Juryens begrunnelse:

Juryen begrunner valget av Scarborough som vinner slik:

New Directors Award 2022 går til en velspilt og finstilt skildring av et spesifikt miljø som føles universelt. Filmen makter å leve opp til sine ambisjoner og treffer oss både i hodet og hjertet. Filmen setter i gang refleksjoner om våre egne liv og samfunn. Den setter i gang refleksjoner rundt utsatthet og medmenneskelighet og har et drivende og deltajerikt filmspråk som bidrar til dette. Filmen er dypt humanistisk og oppnår dette ved å ha særlig solide skuespillerprestasjoner og et troverdig mangfoldig karaktergalleri.

Verket viser hvor vanskelig kjærlighet kan være, men også hvor viktig den uforbeholdende kjærligheten er i ethvert liv.

Den fungerer også på et politisk nivå som en samfunnskommentar, og den skildrer på en interessant måte linjen mellom profesjonalitet og menneskelig engasjement i sosialt arbeid.

I en dyster tid i verdenshistorien viser ikke bare filmen at håp finnes, men den viser hvor håpet ligger.

Vinneren er Scarborough av Shasha Nakhai og Rich Williamson.

Tidligere vinnere
Tidligere vinnere av New Directors Award er Christian Mungiu med Beyond the Hills (2013), Anna Odell med Gjenforeningen (2014), David Oelhoffen med Far From Men (2015), Salem Brahimi med Let Them Come (2016), Maysaloun Hamoud med In Between (2017), Ben Brand med Find This Dumb Little Bitch and Throw Her Into a River (2018), Bo Burnham med Eighth Grade (2019), Mehdi Barsaoui med A Son (2020) og Ann Sirot og Raphaël Balboni med Madly in Life (2021).

Aktuelt