Filmanbefaling: Pride i Europa
Pride er en månedslang feiring i juni hvor kjærlighet og mangfold settes i fokus. Feiringen oppsto i USA etter Stonewall-opprøret i 1969 og har siden den gang blitt en internasjonal feiring med parader, markeringer og farger.
I Norge er det FRI (forening for kjønns- og og seksualitetsmangfold) som blant annet arrangerer Pride-parader og markeringer. Under årets Pride settes det et spesielt fokus på Europa: "internasjonalt fellesskap – sterkere sammen". Ytringsfriheten og forsamlingsfriheten er under press i flere land, men spesielt i Russland, Polen og Tyrkia som skårer lavest på ILGAs regnbue-indeks publisert 17. mai i år.
Med film får vi mennesker muligheten til å uttrykke historier og skape opprør mot politiske systemer og samfunn som krenker ytringsfrihet og rettigheter. Representasjon i film bidrar til å bryte ned stereotypier, belyse tabubelagt tematikk og fremme åpenhet rundt skeiv kjærlighet og rettigheter. Det å kunne kjenne seg igjen i en karakterer på det store lerretet kan gi en følelse av tilhørighet - derfor er skeiv film utrolig viktig. Denne Pride-måneden anbefaler vi filmer som tar for seg skeiv kjærlighet og problematikken rundt ytringsfriheten til LHBT-personer i Europa.
Vi ønsker alle en god feiring av Pride!
120 slag i minuttet
Det er tidlig 90-tall og AIDS har allerede tatt mange liv. De fryktløse aktivistene i Act Up-Paris jobber for respekt og verdighet for de som er smittet, og ikke minst for å få tilgang til medisinsk behandling. Allmøtene deres preges av opphetede diskusjoner men til tross for uenighet innad i gruppa er det likevel solidaritet, fellesskap og idealisme som er i fokus. «Jeg tror det er vanskelig å elske en film mer enn denne» uttalte juryformann Pedro Almodóvar under filmfestivalen i Cannes. Den var en av favorittene på festivalen - og vant både Grand Prix, Filmkritikerprisen og Queer-palmen. 120 slag i minuttet er både energisk og rørende. Filmen vil garantert få hjertet ditt til å slå litt raskere!
Welcome to Chechnya
Welcome to Chechnya er en dokumentar som tar for seg den grusomme måten lhbt-personer blir behandlet i Chechnya. Filmen følger en aktivistgruppe som hjelper personer til å flykte fra familien eller staten som har enten oppdaget eller anklaget de for å være homofile. For å unngå å bli tatt, har ansiktene deres blitt digitalisert slik at de får beholde anonymiteten. Filmen utelater lite til fantasien, og understreker hvor ekstremt viktig det fremdeles er med Pride og frihet for alle.
Tomboy
Ti år gamle Laure flytter til et nytt sted og møter nabojenta Lisa, som tror Laure er en gutt. Hun presenterer seg intuitivt som Mickaël, og dermed begynner hun å leve et dobbeltliv: som Laure hjemme hos familien, som Mickaël ute blant vennene. Med kreative midler skjuler hun sin lille hemmelighet, men til slutt må sannheten fram i lyset.
Tomboy er en ekstremt imponerende andrefilm fra Celine Sciamma, som er en mester på å skildre barn, ungdom og kvinner som forsøker å bryte seg løs fra stengslene de har rundt seg.
Hei verden
Hvordan er det egentlig å være den eneste åpent skeive på hele skolen? I dokumentaren Hei verden følger vi livet til Runa, Viktor, Dina og Joachim gjennom de tre årene de går på ungdomsskolen. Fortalt gjennom øynene til de fire ungdommene gir filmen oss et vindu inn til å forstå hvordan det er å vokse opp som skeiv i Norge i dag.
Hva snurrer rundt i hodet når du egentlig har bestemt deg for å komme ut av skapet og fortelle omverdenen at du er skeiv, men skolen ber deg om å vente så de kan «forberede» nyheten først? Eller når medspillerne på håndballaget beskylder deg for å kikke for mye i dusjen etter trening? Og hvordan skal du finne deg en date til skoleballet når du er den eneste på skolen som har kommet ut av skapet? Vil livet som åpent skeiv bli lettere etter hvert? Hei verden er en morsom, engasjerende og rørende oppveksthistorie om å ikke være som alle andre.