SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1 SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1 SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1 SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1 SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1 SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1

Oppskrifter: Lag mat inspirert av Shiva Baby

I forbindelse med visning av filmen Shiva Baby, tilgjengelig på Kosmorama Digital fram til 28. mars, har vi fått to fantastiske oppskrifter fra Monica Csango: journalist, filmskaper, debattant og ikke minst kokebok-forfatter!

Kjent fra “Den store kakekrigen” og hennes siste kokebok ”Tatt på fersken” – Monica gir oss et nydelig innblikk i livet, døden og maten i hennes videointroduksjon til filmen. Hun presenterer oss for noen typiske jødiske matradisjoner, blant annet hennes egne magiske flettebrød, eller challe som det også heter. Challe er et flettebrød de fleste forbinder med shabbat, hviledagen som starter fredag kveld. Da bakes det challebrød/flettebrød som velsignes og brytes i det solen går ned og man inntar fredagsmiddagen. Men challebrød brukes også som brødmat på alle bord i livets faser, samt som gave når man kommer til en shiva for å holde energien oppe hos de som skal sitte å våke over den døde. I vår tid spises da challebrødet med røkelaks og kremost over en lav sko, på lik linje med den berømte New (Jew) York bagel. Tradisjonelt spises challe med en kun en klype salt. Brødet kan ha to former, den avlange og den runde. Den runde bakes til nyttår for et godt rundt år.

Fra Monica Csango: Magisk godt jødisk flettebrød

Denne brødoppskrifter er rett og slett den beste jeg har. Derfor er det en glede å dele den med dere. Brødet er litt søtt, men ikke for søtt. Det er lett å bake og jeg bruker denne oppskriften både som utgangspunkt for rundstykker og annen gjærbakst. Vær obs på at fordi meltyper er forskjellige så kan det være du kan trenge litt mer eller litt mindre væske. Min erfaringen er at det er lurt å følge litt med under bakeprosessen ved å holde litt av væsken i oppskriften tilbake. Deigen skal være glatt, men ikke løs. Lykke til!

Til deigen

 • 1 kg hvetemel
 • 4 egg
 • 1 dl nøytral olje
 • 1 pk gjær
 • 1 ss sukker (dette bruker du til å booste gjæren)
 • 2 dl lunkent vann
 • 1 ts salt
 • 50 gram sukker

Til topping

 • 1 egg
 • Sesamfrø eller valmuefrø

Fremgangsmåte

 1. Ha gjæren i en bolle, tilsett 1 ss sukker og rør ut med 2 dl lunkent vann. Sett det til side til det begynner å boble.

 2. Så rører du inn oljen.

 3. Rør inn ett og ett egg, deretter sukkeret så hvetemelet, litt av gangen. Jeg brukte min gamle miksmaster med eltekrok – det funker utmerket. Har du en kjøkkenmaskin som kan gjøre jobben for deg, bruk gjerne den! Når deigen er glatt setter du den til å heve på et varmt sted. Minimum 1 time, men har du 2 timer til rådighet.

 4. Når deigen har hevet ferdig triller du ut 3 pølser og lager en flette av dette. Sett det på et bakepapir og la det etterheve på et varmt sted igjen i 20-30 minutter.

 5. Så tar du ett sammenpisket egg pensler brødet og stør på MASSE sesamfrø eller valmuefrø. Stekes på 190 grader i 25 -30 minutter eller til brødet har fått en dyp gylden farge. Avkjøles på rist.

Challa


Jødene i Øst-Europa har i mange generasjoner hatt tradisjoner for å sylte og salte grønnsakene sine. Mest kjent er kanskje sylteagurkene. Et annet tilbehør er hurtigsyltet rødløk som tilbehør til challebrødet eller bagelen. Dette kan fort bli et ”must” som topping på røykelaksen, men som Monica selv sier er bruksområdene er uendelige.

Fra Monica Csango: Hurtigsyltet rødløk

Dette er noe jeg lager et par ganger i måneden for å sette i kjøleskapet der det fint holder seg et par uker av gangen. Den syltede løken gir en fin syrlighet til en bagel med kremost og laks. Foruten løken er den viktigste ingrediensen et helt gullende rent sylteglass.

Du trenger:

1 dl hvit edikk

1 dl vann

4-5 ss sukker

3 løk

1 gryte av medium størrelse

Fremgangsmåte

 1. Kok opp vann, edikk og sukker

 2. Kutt opp løken i tynne skiver

 3. Når blandingen har kokt opp tilsetter du løken og tar kjelen av varmen. La det stå og trekke litt. Når det har kjølt seg litt heller du over i et sylteglass eller glass med skrulokk. Sett det i kjøleskapet – og der har du verdens enkleste tilbehør!

Aktuelt