F 1 the club of angels a0293822dd F 1 the club of angels a0293822dd F 1 the club of angels a0293822dd F 1 the club of angels a0293822dd F 1 the club of angels a0293822dd F 1 the club of angels a0293822dd

Kulinarisk kino: Oppskrifter

Lag matretter inspirert av Kosmoramas filmer!

Vi mener mat og film er to av de beste tingene denne verdenen har å by på, og at det også er en uslåelig kombo. Hver festival inviterer vi til arrangementer som kombinerer filmvisning med matopplevelser, enten i kinosal eller i noen av de flotte restaurantene Trondheim har.

Mens vi venter på muligheten til å samles for å se film og spise mat sammen igjen, deler vi oppskrifter som vi håper inspirerer til kulinarisk kino i egen stue. Filmen The Club of Angels handler om et vennelag som samles til fantastiske måltider. Shiva Baby er en komedie om et sosialt ukomfortabelt møte på en shiva, hvor koldtbordet spiller en sentral rolle. Her er oppskriftene:

The Club of Angels: Marqise de chocolate

F 1 the club of angels a0293822dd

Spill av

Skap en kulinarisk opplevelse hjemme ved å lage Marqise de chocolate fra filmen Club of Angels! Selv om det kanskje ikke går så bra med karakterene når de spiser i denne filmen, så er det ikke noe tvil om at maten som serveres er verdt å gi et forsøk. Brasilianske Fernanda gir oss en smakebit av Brasil mens hun viser hvordan lage denne deilige desserten.

Shiva Baby: Jødisk flettebrød og hurtigsyltet rødløk

SHIVABABY EMMA SELIGMAN 1

I forbindelse med visningen av filmen Shiva Baby under årets festival, har vi fått to fantastiske oppskrifter fra Monica Csango: journalist, filmskaper, debattant og ikke minst kokebok-forfatter!

Kjent fra “Den store kakekrigen” og hennes siste kokebok ”Tatt på fersken” – Monica gir oss et nydelig innblikk i livet, døden og maten i hennes videointroduksjon til filmen. Hun presenterer oss for noen typiske jødiske matradisjoner, blant annet hennes egne magiske flettebrød, eller challe som det også heter. Challe er et flettebrød de fleste forbinder med shabbat, hviledagen som starter fredag kveld. Da bakes det challebrød/flettebrød som velsignes og brytes i det solen går ned og man inntar fredagsmiddagen. Men challebrød brukes også som brødmat på alle bord i livets faser, samt som gave når man kommer til en shiva for å holde energien oppe hos de som skal sitte å våke over den døde. I vår tid spises da challebrødet med røkelaks og kremost over en lav sko, på lik linje med den berømte New (Jew) York bagel. Tradisjonelt spises challe med en kun en klype salt. Brødet kan ha to former, den avlange og den runde. Den runde bakes til nyttår for et godt rundt år.

"Denne brødoppskrifter er rett og slett den beste jeg har. Derfor er det en glede å dele den med dere. Brødet er litt søtt, men ikke for søtt. Det er lett å bake og jeg bruker denne oppskriften både som utgangspunkt for rundstykker og annen gjærbakst. Vær obs på at fordi meltyper er forskjellige så kan det være du kan trenge litt mer eller litt mindre væske. Min erfaringen er at det er lurt å følge litt med under bakeprosessen ved å holde litt av væsken i oppskriften tilbake. Deigen skal være glatt, men ikke løs. Lykke til!"

Challa 2021 03 10 155857 1d97aa78be936f86af70ab3e46744e9d

FRA MONICA CSANGO: MAGISK GODT JØDISK FLETTEBRØD

Til deigen

 • 1 kg hvetemel
 • 4 egg
 • 1 dl nøytral olje
 • 1 pk gjær
 • 1 ss sukker (dette bruker du til å booste gjæren)
 • 2 dl lunkent vann
 • 1 ts salt
 • 50 gram sukker

Til topping

 • 1 egg
 • Sesamfrø eller valmuefrø

Fremgangsmåte

 1. Ha gjæren i en bolle, tilsett 1 ss sukker og rør ut med 2 dl lunkent vann. Sett det til side til det begynner å boble.

 2. Så rører du inn oljen.

 3. Rør inn ett og ett egg, deretter sukkeret så hvetemelet, litt av gangen. Jeg brukte min gamle miksmaster med eltekrok – det funker utmerket. Har du en kjøkkenmaskin som kan gjøre jobben for deg, bruk gjerne den! Når deigen er glatt setter du den til å heve på et varmt sted. Minimum 1 time, men har du 2 timer til rådighet.

 4. Når deigen har hevet ferdig triller du ut 3 pølser og lager en flette av dette. Sett det på et bakepapir og la det etterheve på et varmt sted igjen i 20-30 minutter.

 5. Så tar du ett sammenpisket egg pensler brødet og stør på MASSE sesamfrø eller valmuefrø. Stekes på 190 grader i 25 -30 minutter eller til brødet har fått en dyp gylden farge. Avkjøles på rist.

Pexels cottonbro 5876002

FRA MONICA CSANGO: HURTIGSYLTET RØDLØK

Dette er noe jeg lager et par ganger i måneden for å sette i kjøleskapet der det fint holder seg et par uker av gangen. Den syltede løken gir en fin syrlighet til en bagel med kremost og laks. Foruten løken er den viktigste ingrediensen et helt gullende rent sylteglass.

Du trenger:

1 dl hvit edikk

1 dl vann

4-5 ss sukker

3 løk

1 gryte av medium størrelse

Fremgangsmåte

 1. Kok opp vann, edikk og sukker

 2. Kutt opp løken i tynne skiver

 3. Når blandingen har kokt opp tilsetter du løken og tar kjelen av varmen. La det stå og trekke litt. Når det har kjølt seg litt heller du over i et sylteglass eller glass med skrulokk. Sett det i kjøleskapet – og der har du verdens enkleste tilbehør!

Aktuelt