Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720 Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720 Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720 Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720 Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720 Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720

Nordiske kinopremierer å se frem til

Kosmorama var heldige som fikk vise nordisk film av høy kvalitet under Kosmorama Digital i år. Blant annet viste vi Tove, HAN og Gritt som straks har premiere på Trondheim Kino. Hvis du gikk glipp av filmene under Kosmorama, så er muligheten for å oppleve de på stort lerret kommet! I tillegg ønsker vi å nevne et par andre nordiske premierer som er verdt å få med seg fremover. Snurr film!

Tove

TOVE 2020 Alma Pöysti Movie Tove Jansson

Tove er et energisk og medrivende drama som skildrer livet til den unge Tove Jansson, skaperen av Mummitrollet. Filmen tar oss med til Helsinki like etter krigen, hvor Tove forsøker å slå gjennom som kunstner, men stadig er i skyggen av sin far, billedhugger Jansson. Det er en tid fylt av følelsen av frihet i både kunsten, samfunnet og kjærligheten. Tove innleder et åpent forhold til den gifte politikeren Atos Wirtanen, men når hun møter teatersjef Vivica Bandler blir forelskelsen i henne altoppslukende. Bandler ser tegningene til Tove som etter hvert skal bli til universet i Mummidalen, og blir straks begeistret. Forholdet dem imellom blir imidlertid komplisert, og Tove står foran flere tøffe valg for å finne både sin kunstneriske identitet og seg selv.

Tove er både et spennende tidsbilde og et dyptpløyende innblikk i Tove Janssons privatliv og vei mot å slå igjennom. Hovedrolleinnehaver Alma Pöysti trollbinder i sin autentiske framstilling av Tove, og spiller en avgjørende rolle for hvordan filmen med stor suksess klarer å fange en bit av Toves sjel.

Premiere på Trondheim Kino 21.05.21

Ninja Baby

Ninjababy Ninjababy m ferdig tegning

Ninjababy er en komedie om 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Hun føler barnet i magen har lurt henne: «Den er en fucking jævla sneaky ninjababy, som bare tror den kan gjemme seg der inne og kose seg, og så snike seg ut ni måneder senere.»

Premiere på Trondheim Kino 21.05.21

Rettferdighettenes ryttere

Hollywood Insider Riders of Justice Review Retfaerdighedens Ryttere Mads Mikkelsen 1280x720

Den utstasjonerte soldaten Markus må reise hjem til sin tenåringsdatter Mathilde fordi hans kone dør i en tragisk togulykke. Tragedien virker tilfeldig, helt til matematikeren Otto dukker opp med sine to eksentriske kolleger Lennart og Emmenthaler. Otto var selv passasjer på ulykkestoget, og er overbevist om at dette var planlagt og at noen må stå bak. Etterhvert tyder alle tegn på at det faktisk var et nøyaktig regissert attentat, som hans kone tilfeldig ble offer for, og Markus bestemmer seg for å ta affære på egenhånd.

HAN

Han

I tragikomiske HAN følger vi én gutt og to menn gjennom et døgn. På hver sin kant av byen opplever de et sosialt og emosjonelt fall. Skolegutten Harald higer etter anerkjennelse, men blir ikke sett, verken av læreren eller hjemme. Arbeidsledige Eirik ydmykes på NAV og føler seg ikke hørt. Den anerkjente manusforfatteren Petter vil lage storfilm om Fridtjof Nansen, men sliter både med et mindreverdighetskompleks og å få på plass rammene. Han føler seg kvotert ut på grunn av kjønn.

Filmen stiller flere spørsmål rundt mannsrollen. Er menn lettere krenkbare enn kvinner? Faller menn og gutter lettere utenfor i samfunnet? Handler menns aggresjon mot kvinner om å «miste ansikt»?

Premiere på Trondheim Kino 04.06.21

Gritt

GRITT still 2

Denne imponerende debutfilmen tilbyr en tragikomisk fremstilling av norsk kunstelite og den ambisiøse Gritt som jobber hardt for å få en fot innenfor. Filmtidsskriftet Montages har begeistret proklamert at Gritt er en av de beste norske filmene som er laget, og vi protesterer ikke.

Gritt, tidligere Gry-Jeanette, har kunstneriske ambisjoner, men ingen utdannelse eller prosjekter å vise til. Når hun returnerer til Oslo etter mange omflakkende år i utlandet, mangler det derfor på interesse og støtte til det radikale kunstprosjekt hun planlegger å realisere: «Den hvite betennelsen». Det skorter ikke på store ideer, men Gritt sliter stadig med å kommunisere med enkle uttrykk hva kunsten faktisk handler om. Hennes gamle studievenner gjør karrierer på teatrene i Oslo, mens hun selv møter knusende avslag og lukkede dører. Kampen for å etablere seg i de trange rammene av Oslos kunstelite er hard, men Gritt synes å være klar for å gi dette alt hun har.

Itonje Søimer Guttormsens spillefilmdebut er et originalt kunstnerportrett som byr på både humor og tragedie, interessante rollefigurer og treffende beskrivelser av norsk kulturelite. Filmens stilgrep reflekterer Gritts uberegnelige reise, hvor den harde virkeligheten fører henne stadig lenger unna drømmen.


Premiere på Trondheim Kino 18.06.21

Aktuelt