Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023

12 Days of Christmas Movies - Kosmoramas julefilmtips!

On the 12th day of Christmas, my true love sent to me... 12 strålende filmtips fra Kosmoramastaben!
Vi har samlet både nye og gamle, koselige og skumle, amerikanske, japanske og europeiske filmer i denne lista, så her er det noe for alle og enhver. Sjekk ut disse 12 filmene du kan kose deg med både i adventstiden og i romjulen for å komme i skikkelig julestemning.

Tokyo Godfathers

Tokyo

Rekken av klassiske julefortellinger har med Tokyo Godfathers fått et nytt medlem, og om verden hadde vært en tøddel rettferdig så ville denne filmen ha stått fjellstøtt side om side med It’s a Wonderful Life som den ultimate julestemningskaperen.

På selveste julaften finner tre hjemløse – alkoholikeren Gin, tenåringsrømlingen Miyuki og den gamle dragartisten Hana – en forlatt baby. Egentlig vil de (i alle fall Hana) beholde barnet, med de leter likevel etter foreldrene. Jakten bringer dem rundt i et vinterlig Tokyo hvor de møter mennesker som kan lede dem mot en løsning på mysteriet, men som like ofte har en link til deres fortid.

Se den på Cinemateket denne førjulsperioden!
Aldersgrense: 9 år

Grinchen (2018)

Grinchen

Den gretne Grinchen hater alt som har med julen å gjøre og vil helst bare være alene. Det topper seg når innbyggerne i byen går i gang med å arrangere den største julefeiringen noensinne. Grinchen legger en slu plan om å stjele julen. Men de blir kanskje han selv som lærer seg noe viktig om den sanne juleånden.

Aldersgrense: Tillatt for alle

Elf

Elf

En moderne klassiker av Jon Favreau! Denne julekomedien fra 2003 med Will Ferrel i hovedrollen har blitt en folkekjær favoritt, spesielt i de siste årene.

Buddy er et barnehjemsbarn som snek seg med i Julenissens sekk og endte opp på Nordpolen. Han blir adoptert og vokser opp blant alvene, men skjønner etter hvert at han ikke er som de andre barna.

Aldersgrense: 6 år

The Lodge

Lodge2

Hvis du ikke er ute etter å kose deg denne julen, anbefaler stabens skrekkfilmentusiast og kommunikasjonsansvarlige Miriam at du setter på the Lodge (2020). Dette er en kald, psykologisk horror/thriller om en kvinne som blir innesnødd i en hytte sammen med forlovedens to barn rundt juletider. Akkurat når de er i ferd med å åpne seg for hverandre, begynner merkelige ting å skje.

Aldersgrense: 15 år

Falling for Christmas (2022)

Falling

Produsent Melissa og kommunikasjonsansvarlig Miriam mener det ikke er ordentlig jul uten en skikkelig cheesy Netflix-julefilm. Denne romantiske komedien med Lindsay Lohan tikker alle boksene innen denne kategorien!

Om filmen:

En bortskjemt arving som lider av hukommelsestap etter en skiulykke, blir tatt hånd om av en hytteeier og hans datter.

Aldersgrense: 7 år

Kiss Kiss, Bang Bang (2005)

Kisskiss

Harry Lockhart er en simpel småtyv, men også en fyr som vil gjøre de riktige valgene. Han vet bare ikke hvordan. I mellomtiden forsøker han seg med lange fingre, loslitt sjarm og naiv optimisme.

Harrys uflaks endrer seg etter at han og kollegaen ser an utvalget i en leketøysbutikk utenom åpningstiden. Først går det galt, for alarmen forstyrrer "kjøpefesten". Men på flukt fra politiet snubler Harry over en prøvespilling for en detektivfilm. Før han fatter det, blir Harry sendt av produsentene til Los Angeles for å testes foran kameraet.

Aldersgrense: 15 år

It's a Wonderful Life (1946)

Wonderfullife

Tradisjonen tro viser Cinemateket nok en gang klassikeren It's a Wonderful Life gjennom desember, og hva gir vel mer julestemning enn denne filmen på det store lerretet?

Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

Aldersgrense: tillatt for alle

The Nightmare Before Christmas (1993)

Nightmarer

Julefilmen for alle som elsker Halloween! Mange strides om hvorvidt dette er en julefilm eller en halloweenfilm, men vi mener at den passer godt inn i begge høytider.

Om filmen:
Jack Skellington er Gresskarkongen, øverste leder for Halloweentown. Jack er flink i jobben sin, og alle liker ham, men han er lei av å skremme folk. Han vil heller ha ansvaret for julen – på sin måte.

Aldersgrense: 11 år

Fanny og Alexander (1982)

Fanny

Ingmar Bergmans Fanny og Alexander er en familiekrønike med handling satt til det svenske høyborgerskap på begynnelsen av 1900-tallet. Familien Ekdahl er en skuespillerfamilie som elsker sine roller og livsløgner. De tviholder på sin rett til å leve i den lille verdenen, til å dyrke familielivets gleder, god mat, punsj og svenske somre.

Etter farens død må Fanny og Alexander forlate det fargerike familiegodset til fordel for den kjølige presteboligen til deres nye stefar, Biskop Edvard Vergérus. En tyrann med som styrer barna og deres mor med hard hånd. Heldigvis har familien trofaste venner som kommer dem til unnsetning. Fanny og Alexander er i stor grad basert på Bergmans egen barndom.

Aldersgrense: 12 år

Gremlins (1984)

Gremlin

Filmansvarlig Mads sier "same procedure as every year" og anbefaler nok en gang Gremlins (1984). Følg gjerne opp med Gremlins 2 for å gjøre kvelden komplett!

Filmen handler om noen små utenomjordiske vesener som går berserk hvis du mater dem etter midnatt.
Billy bryter regelen, noe som skaper grusomme, grønne monstre som tar over byen i denne snodige juleskrekkomedien.

Aldersgrense: 15 år

Miracle on 34th Street (1947)

Miracle

Julen er i full sving når en herre med glimtende øyne og et snødekt skjegg ansettes som nissen hos Macy's. Han hevder at han heter Kris Kringle, og fyller snart alle med julestemning - bortsett fra sjefen hans, Doris Walker, som oppdrar datteren Susan til å ikke tro på julenissen. Men, når Kris blir erklært sinnssyk og stilt for retten blir alles tro satt på prøve når både gamle og unge står overfor det eldgamle spørsmålet: Tror du på julenissen?

Aldersgrense: 7 år

Med Grimm og Gru (1976)

Grimmoggru

Dette er en Fransk-rumensk-russisk kultklassiker fra 1976 som er en juletradisjon for flere! Grimms eventyr om ulven og de sju geitekillingene i rock'n roll-utgave. Musikalen fremføres av Moskva sirkus og isballett, Bolsjoj-balletten og mange andre.

Aldersgrense: tillatt for alle

Aktuelt