Filmtips nettside header uke46 Filmtips nettside header uke46 Filmtips nettside header uke46 Filmtips nettside header uke46 Filmtips nettside header uke46 Filmtips nettside header uke46

Filmtips uke 46

Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Denne uken feirer vi dokumentarer både på streaming, Trondheim kino og Trondheim dokumentarfestival på Cinemateket.

Disse titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester!

Livet er den tiden det tar å dø

Liveter

Hvor: Trondheim Kino

"Livet er den tiden det tar å dø" er en dokumentarfilm om Lars Saabye Christensens mer enn tretti år lange liv som musiker. En mer ukjent del av Saabye Christensen, men som har formet og inspirert hans syn både på livet og hele forfatterskapet.

I begynnelsen av denne dokumentaren møter vi en av Norges mest kjente forfattere rett etter en svært dramatisk periode i hans liv. Han har nettopp vært gjennom en kreftsykdom og var sikker på at han ville dø, og at han hadde skrevet sin siste bok.

Vi har fått en unik tilgang til Lars Saabye Christensen og han deler tanker selv hans nærmeste medarbeidere aldri har hørt. Tanker som har formet hans forfatterskap. Om Gud, livet, døden, troen, håpet - og tiden. Tiden, som skaper både uro og trygghet, og som for Lars Saabye Christensen blir selve symbolet på kampen mellom livet og døden. Et tema som har fulgt forfatteren siden guttedagene både i hans dikt, bøker og musikalske tekster.

Her får vi hele historien, fra historien om det første diktet, gjennom tanker om forfatterskap og musikk, til kjærlighetserklæringer og reiser rundt i hans eget Oslo og til Vesterålen, hans hjem i femten år. Vi får høre om de store bluesmenn og møter den musikalske bestekameraten i over tretti år, Kåre Virud, i Skien.

Drone, Praying for Armageddon og iHUMAN

PFA2

Hvor: Cinemateket

Denne uken arrangeres Trondheim Dokumentarfestival, og i den anledning vises tre av Tonje Hessen Schei sine dokumentarfilmer på Cinemateket Torsdag 16. november. Disse er Praying for Armageddon, iHUMAN og Drone. Hun vil holde en introduksjon på filmen iHUMAN denne torsdagen, og stille til en Q&A ved visningen av Praying for Armageddon.

Tonje Hessen Schei er en prisvinnende dokumentar-regissør hvis filmer tar opp internasjonale maktspørsmål. Med politiske thrillere har Tonje undersøkt CIAs dronekrig, revolusjonen av kunstig intelligens og konsekvensene av innflytelsen fra evangeliske fundamentalister i USA.

Tonje regisserte Praying for Armageddon, en politisk thriller om den fundamentalistiske evangeliske makta og innflytelse i USA som jobber for å fremskynde endetiden og oppfylle Harmageddon profetien. Hun har også regissert iHUMAN, en politisk thriller fra innsiden av AI-revolusjonen og Drone, en dokumentar om den hemmelige CIA-dronekrigføringen.

Drone:
Drone plasserer publikum ansikt til ansikt med ofrene for de amerikanske droneangrepene i Waziristan, og med de unge amerikanske dronepilotene som dreper fra andre siden av verden gjennom joysticks i USA. Filmen kommer med avslørende informasjon om CIAs hemmelige dronekrig, og med utgangspunkt i dagens situasjon stiller filmen kritiske spørsmål om framtidas krigføring.

Praying for Armageddon:

Praying for Armageddon er en doku-thriller som viser hva som skjer når evangelikalske kristne setter seg som mål å fremskynde den bibelske Armageddon-profetien. Filmen avdekker de farlige konsekvensene av alliansen mellom religiøse fundamentalister og amerikansk politikk. Etter 8 år med gravende research avslører Praying for Armageddon ikke bare hvordan denne religiøse fundamentalismen svekker ryggraden til det amerikanske demokratiet, men også den ødeleggende innflytelsen dette har på amerikansk utenrikspolitikk og konsekvensene dette har for konflikten mellom Israel og Palestina.

Med Israels invasjon på Gazastripen ble Praying for Armageddon enda mer dagsaktuell enn den allerede var, og med et kommende presidentvalg i USA hvor Donald Trump igjen stjeler mye av rampelyset, bidrar filmen med en kontekst hvor både USA, Israel og Palestina er sentrale aktører.

iHuman:
Dokumentar-thrilleren iHUMAN tar oss med på en reise inn i den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss som mennesker og som samfunn. Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi. Men, hvem har egentlig kontrollen? Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke etiske dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige?

iHUMAN er den første internasjonale kinodokumentaren som viser den akselererende industriens politiske og sosiale konsekvenser gjennom møter med noen av de største pionerene i vår tid. Og hvordan sikrer vi at kunstig intelligens blir brukt i det godes tjeneste og ikke til overvåking, undertrykking og krigføring? Teknologifirmaene oppleves som de nye supermaktene, kommer teknologien til å ta strupetak på demokratiet? Menneskeheten står foran et veiskille.


Aldersgrense: 12 år

The Super 8 Years

Super8

Hvor: Strømmeplattformer

Denne dokumentaren ble vist på Kosmorama 2023, og er endelig tilgjengelig på streaming for deg som gikk glipp av den da, eller ønsker et gjensyn!

Nobelprisvinner i litteratur Annie Ernaux' liv før suksessene skildres gjennom familiens super-8-filmer fra 1970-tallet. Annie jobber som lærer, men har begynt å bygge den verden som bøkene hennes skal bevege seg i de neste 50 årene.Super 8-årene gjenspeiler søket etter fortidens mysterier og usikkerheten om framtiden som finnes i Ernaux’ romaner. Hun fungerer selv som fortelleren, bak kameraet er mannen hennes, og sønnen deres regisserer denne intime skildringen av en forfatters liv.


Aktuelt