Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023 Filmtips nettside header 2023

Filmtips uke 41

Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Disse titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester!

TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR (2023)

Erastour

Hvor: Trondheim Kino

Lyst til å oppleve live musikk på det store lerretet?
Nå kan du se Taylor Swifts globale konsertfenomen TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR på Trondheim Kino fra 13. oktober!

Taylor Swifts konsertturné har satt rekorder, og i løpet av den amerikanske delen av turnéen har showet blitt sett av 3 millioner fans! Da kinolanseringen ble annonsert i USA, krasjet billettsalget kinonettsteder, og på én dag solgte kinokjeden AMC billetter for 26 millioner dollar.

Få med deg dette globale konsertfenomenet på kino denne uken!

Aldersgrense: Tillatt for alle

The Movie Orgy (1968)

Movie Orgy

Hvor: Cinemateket

Denne opplevelsen er for deg som aldri kan få nok av film!
Gikk du glipp av the Movie Orgy i september kan du nå se den på Cinemateket 14. oktober, og dersom du ikke rekker dette kan den igjen sees 11. november.

Stol på oss, du har aldri sett noe i nærheten av The Movie Orgy. Dette er rett og slett en nesten fem timer lang «film» satt sammen av utdrag fra diverse b-filmer fra 50-tallet, klipp fra news reels, gameshows og kjendisprogrammer på amerikansk tv, reklamer, undervisningsfilmer og alt mellom himmel og jord. Det er vanskelig å med tekst få til noe som kan minne om en omtale av The Movie Orgy som kan yte dette mesterverket rettferdighet, så vi må bare få sagt rett ut at dette er hysterisk morsomt og noe du IKKE skal gå glipp av.

The Movie Orgy ble unnfanget i 1966 av Joe Dante, som senere regisserte Piranha (1978), Gremlins (1984) og mye annet snacks. I tiden på Philadelphia College of Arts satte han i gang med maratonvisninger der han viste timesvis med film på 16mm, og mikset sammen serieepisoder og filmscener, tegnefilmer og reklamer osv, til noe som ble en psykedelisk filmtrip helt i tidens ånd. Disse visningene ble stadig mer ambisiøse, og de endte med at Dante og hans kompanjong Jon Davison (senere produsent av Robocop m.m.) lagde en omhyggelig sammenredigert utgave.

Versjonen som nå er restaurert – basert på originale 16mm-ruller – av American Genre Film Archive (AGFA) i samarbeid med Joe Dante og Jon Davison er konstruert rundt lange og mange utdrag fra spinnville 50-tallsfilmer som Attack of the 50ft Woman, Speed Crazy og Teenagers from Outer Space. Vi får selvsagt ikke se disse filmene i sin helhet, for Joe Dantes mantra var å hoppe videre til noe annet så snart man kom til «the boring parts». Her får man med andre ord kun høydepunktene (som det er mange av), men det mest fantastiske er det som skjer akkurat i det man kastes fra en replikkveksling i en av disse filmene og rett inn i en Fritz the Cat-tegnefilm, et opplysningsprogram om prevensjon eller sanitetsbind, en reklame for hodepinetabletter (igjen og igjen!) eller et underholdningsprogram der Elvis Presley synger «Hound Dog» til en hund(!) på direkte fjernsyn. Ja, du leste ikke feil. Elvis. «Hound Dog». En hund.

Det er altså bare å la seg rive med og å sette av kvelden. Men som Joe Dante selv sa til publikum på The Movie Orgy på Il Cinema Ritrovato i Bologna sommeren 2023: Du MÅ ikke se absolutt alt. ‘Go get a beer. Get a pizza. Go back in, you won’t have missed much.’ Her kan hver gjest med andre ord legge opp sitt eget løp og skape sin egen opplevelse, og det er til alt overmål gratis inngang!

Aldersgrense: 15år

The Red Shoes (1948)

Redshoes

Hvor: gratis på Filmoteket

Frister det hverken med konsert- eller filmbonanza? Hva med å dykke ned i dansens verden og se en ballettfilm på skjermen hjemme?

Den unge ballerinaen Victoria Page har et forhold til komponisten Julian Craster. Den andre mannen i hennes liv er direktøren for ballettkompaniet de begge jobber for, Boris Lemonotov. Her er det ikke snakk om et klassisk romantisk trekantdrama - Victoria må velge mellom Boris' ambisjoner om å gjøre henne til verdensstjerne og sitt forhold til Julian.

Nest etter Alfred Hitchcock står regissørparet Michael Powell og Emeric Pressburger i dag igjen som de viktigste og mest innovative filmskaperne fra Storbritannia. De skrev, produserte og regisserte en overraskende lang rekke intelligente, uforutsigbare og eventyrlige filmer. The red shoes er restaurert av The Film Foundation, en stiftelse blant annet Martin Scorsese står bak.

Aldersgrense: Tillatt for alle

Aktuelt