Filmtips nettside header 2023 uke 34 Filmtips nettside header 2023 uke 34 Filmtips nettside header 2023 uke 34 Filmtips nettside header 2023 uke 34 Filmtips nettside header 2023 uke 34 Filmtips nettside header 2023 uke 34

Filmtips uke 34

Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Disse titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester!

Rebel (2023)

Kosmorama filmtips Rebel

Hvor: Trondheim Kino

Regissørene bak Bad Boys For Life (2020) er tilbake med en ny og helt unik actionfilm. En propagandavideo fra terrorgruppen IS sprer seg på nettet, og den avslører belgiske Kamal som bøddel under en massehenrettelse i Syria. Hjemme i Brüssel sitter mora Leila og lillebroren Nassim i sjokk. Hvordan kunne dette skje med Kamal? Vil de noensinne få møte ham igjen?

Aldersgrense: 15 år

Vagabond (1985)

Kosmorama filmtips Vagabond 2

Hvor: Cinemateket

Gripende portrett og et av høydepunktene i fransk 80-tallsfilm.

I en periode på 1980-tallet da nesten alt fokus var rettet mot stilsikre unge regissører som Beneix, Besson og Carax, dukket Agnès Varda opp med en film som tross sitt litt dystre stemningsbilde, hadde en nesten magisk utstråling. Dette ble også det definitive gjennombruddet for det store skuespillertalentet Sandrine Bonnaire.

I en grøftekant langs veien finner en bonde ei sterkt nedfrosset ung jente. Hun er livløs. Med tilnærmelsesvis dokumentariske virkemidler forteller Varda historien om denne jenta, og hvordan hun havnet der hun ble funnet. Historien følger jenta langs landeveien, mens intervjuer med mennesker som møtte henne forsøker å utvide bildet av henne. Jenta søkte ensomhet, og hun påvirket nesten ubevisst alle de mennesker hun møtte. Hennes ytre var sjeldent tiltalende, men hennes oppførsel var rebelsk. Likevel sitter mange mennesker igjen med et godt, eller et sympatisk, minne av henne.

Vagabond er et gripende kvinneportrett, og det er til filmens fortjeneste at publikum selv har en følelse av å ha møtt denne kvinnen når man forlater kinosalen. Vagabond er ikke en «falsk dokumentar», men en historie basert på virkelige hendelser som blander virkemidler fra både fiksjon og dokumentar. Varda har selv uttalt at mye av filmen ble til underveis, etter hvert som man fulgte jentas spor og møtte mennesker langs veien. Kanskje er Vagabond et av de beste roadmoviene som har blitt laget, i hvert fall i en europeisk forstand. I amerikanske roadmovies er attributter som bil og våpen konvensjoner som illustrerer genren, i Vagabond er det bare mennesket og landeveien. Livet blir til mens man går.

Aldersgrense: 12 år

Boy from Heaven

Kosmorama filmtips Boy from h

Gikk du glipp av publikumsfavoritten Den unge fiskersønnen Adam får muligheten til å studere ved det svært prestisjetunge Al-Azhar-universitetet, et politisk og religiøst maktsentrum i både Egypt og sunniislam. Når universitetets øverste leder dør og etterlater seg et maktvakuum, blir Adam ufrivillig involvert i et intrikat spill om den ettertraktede posisjonen som etterfølger.

Aldersgrense: 12 år

Aktuelt