Filmtips nettside header uke 33 2023 Filmtips nettside header uke 33 2023 Filmtips nettside header uke 33 2023 Filmtips nettside header uke 33 2023 Filmtips nettside header uke 33 2023 Filmtips nettside header uke 33 2023

Filmtips uke 33

Har du vurdert å reise med båt, bil eller tog? Ikke se disse filmene først! Denne uken anbefaler vi titler hvor det går sånn noenlunde greit på ulike transportmidler. Titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester.

Dracula The Last Voyage Of The Demeter

Kosmorama filmtips Dracula

Hvor: Trondheim Kino

André Øvredals nye skrekkfilm er basert på det fryktinngytende kapittelet «Captain’s log» fra Bram Stokers klassiske roman «Dracula» fra 1897, og følger den russiske seilskuta Demeters reise fra Karpatia til London. Skipet er chartret av en mystisk adelsmann, og lasten består av 24 umerkede kasser. Alt mannskapet vet er at kassene skal fraktes til England. Hva de inneholder vet ingen. Men de oppdager snart at noe er galt. Veldig galt. At «noe» er om bord sammen med dem…

Filmen forteller de mystiske og skremmende hendelsene som rammer mannskapet under overfarten. Natt etter natt forsvinner de sporsløst…én etter én. De blir jaktet på. Men av hvem? Eller hva…

Aldersgrense: 15 år

Lost Highway (1997)

Kosmorama filmtips lost high

Hvor: Cinemateket

En av David Lynchs mest avsindig fresende, elektriske feberfantasier.

Lost Highway er det nærmeste man kommer et rent mareritt på film. Selv omtaler Lynch filmen som et «gotisk noir horror-eventyr» og du bør la alle forventningene om en normal filmopplevelse ligge igjen hjemme. Historien i Lost Highway er ikke lett å bli klok på, og Lynch anbefaler at man heller ser filmen som en visuell reise enn som en logisk eller kronologisk fortalt historie.

Allerede i åpningsscenen skjønner vi at noe er galt. Ekteparet Fred og Renee mottar en ­morgen en videokassett med opptak av seg selv, sovende. Politiet kobles inn, men før de rekker å finne ut noe som helst, er Renee død og Fred har havnet i fengsel. I fengslet forvandler han seg til den unge bilmekanikeren Pete, som senere innleder et hett forhold til Renees dobbeltgjenger Alice, også spilt av Patricia Arquette, denne gang blondine. Dette danner opptakten til en hamrende intens filmopplevelse. Til tonene av Rammstein, Trent Reznor og Marilyn Manson lever David Lynch ut sine aller mørkeste og angstfylte fantasier.

Lynch ble interessert i transcendental meditasjon allerede på tidlig 70-tallet og denne interessen gjennomsyrer alle hans verk, både innen billedkunst og film. Et overordnet tema i filmene hans er nettopp sinnets skjulte irrganger, drømmer og mareritt, og hvordan de kan utløse handling også i den virkelige verden. Så godt som alle filmene har en drømmeaktig logikk, en drømmende eller marerittaktig visuell stil, eller faktiske drømmer. Vi finner for eksempel drømmesekvenser i debutfilmen Eraserhead, Elefantmannen drømmer om moren sin, agent Cooper i tv-serien Twin Peaks har mange drømmer og visjoner som han bruker aktivt i sitt profesjonelle virke. I Mulholland Drive har marerittet om mannen bak Winkies en egen liten sidehistorie. Og Lost Highway gjennomsyres av en marerittaktig struktur med gjentagelser, falske minner, mennesker som sier ulogiske skremmende ting i ellers normale settinger og karakterer som endrer seg totalt.

I klassisk filmfortelling vil en drøm som regel presenteres og markeres ganske tydelig. Vi kjenner konvensjonene: Et nærbilde av et sovende ansikt er for eksempel en åpenbar overgang. Hos Lynch derimot er ikke denne transisjonen alltid så merkbar. Drømmedimensjonen, det underbevisste og virkeligheten er aldri helt separert.

Aldersgrense: 15 år

The Taking of Pelham One Two Three (1974)

Kosmorama filmtips 123 1974

Hvor: Streaming

En actionfilm du ikke finner på TV3! Pelham 1-2-3 kapret er en amerikansk action-thriller og kriminalfilm fra 1974 regissert av Joseph Sargent. Filmen handler om en liten gruppe som kapret et tog i New Yorks undergrunn. Kravet er én millioner dollar i løsepenger, ellers begynner de å skyte gisler. Hovedrollene spilles av Walter Matthau og Robert Shaw.

Aldersgrense: 15 år

The Taking of Pelham 123 (2009)

Kosmorama filmtips 123 2009

Hvor: Streaming

I 2009 kom Tony Scott med en ny versjon av togdramaet i New York, og vi mener det er verdt å få med seg begge, så lenge man ikke er redd for å ta tok!

New York T-banekontrollør Walter Garbers vanlige arbeidsdag avbrytes av en dristig forbrytelse: kapringen av et T-banetog. Ryder er en kriminell mesterhjerne og truer med å henrette togpassasjerene.

Aldersgrense: 15 år

Aktuelt