Filmtips nettside header uke 26 2023 Filmtips nettside header uke 26 2023 Filmtips nettside header uke 26 2023 Filmtips nettside header uke 26 2023 Filmtips nettside header uke 26 2023 Filmtips nettside header uke 26 2023

Filmtips uke 26Kosmorama anbefaler kvalitetsfilmer for denne uken. Disse titlene kan du få med deg enten på det store lerretet eller på ulike strømmetjenester! Denne uken er det mulig å få et gjensyn eller et førstegangsblikk på tre Kosmorama-filmer: Jeg elsker også deg og Houria fra 2023-festivalen og Papicha fra 2020-festivalen. Houria og Papicha er begge regissert av Mounia Meddour med samme vibrante hovedrolleinnehaver Lyna Khoudri.

Jeg elsker også deg (2023)

Kosmorama filmtips elsk

Hvor: Trondheim Kino

Den anerkjente regissøren Claire Denis er tilbake med en ny og kritikerrost film. Ekteparet Sara og Jean lever et ganske alminnelig liv i Paris. Når Sara møter en gammel flamme, François, starter forviklingene å tårne seg opp, og hun forviller seg inn i en spiral utenfor hennes kontroll.

Stjerneskuespiller Juliette Binoche glitrer i sentrum av dette trekantdramaet. Det bunnsolide manuset har Denis skrevet selv, og skuespillerne får maksimalt ut av det.

Claire Denis regnes blant de største europeiske filmskaperne i vår tid. Tidligere har hun stått bak moderne klassikere som Beau Travail (1999), Trouble Every Day (2001) og High Life (2018). Med Both Sides of the Blade har hun orkestrert et tett og intimt kammerdrama som slår gnister.

Aldersgrense: 12 år

Houria (2023)

Kosmorama filmtips uke 26

Hvor: Trondheim Kino

25-åringen Houria vil satse på en karriere innen dans, men mulighetene er få i Algerie. Mange snakker om å forlate landet, men før hun rekker å ta en avgjørelse utsettes hun for en traumatisk opplevelse. Nå blir hennes store drøm om å livnære seg som danser mer uoppnåelig enn noen gang, og hun må finne nye veier for å få utløp for sin store lidenskap.

Nok en gang skapes det magi på lerretet når regissør Mounia Meddour og hovedrolleinnehaver Lyna Khoudri kommer sammen. Akkurat som deres forrige samarbeid, Papicha - Kampen for frihet (2019), som ble vist på Kosmorama for tre år siden, er Houria en energisk film som det er lett å bli engasjert av. Den forteller en historie som berører og gir håp - uten å romantisere virkeligheten.

Med en imponerende hovedrolleprestasjon, pulserende dansescener og et oppløftende blikk på å følge drømmene sine, er dette en forfriskende film om å finne tilbake til stemmen sin gjennom dansen.

Aldersgrense: 15 år

Papicha (2019)

Kosmorama filmtips papicha

Hvor: Streaming

Papicha er et algerisk slangord som beskriver en trendy eller fin jente. Det kan godt brukes for å beskrive studenten Nedjma og hennes venner, som er livsnytere i en tid hvor det blir stadig vanskeligere. Alvoret setter fort inn når radikale krefter får et strammere grep om 90-tallets Algeria. Vegger tapetseres av plakater som ber kvinner bruke burka, hvis ikke vil de bli «tatt hånd om». Etter at uroen eskalerer og fører til en personlig tragedie, bestemmer Nedjma seg for å gjøre opprør på måten hun kjennes best til: ved å sette opp et moteshow. Mens det ville vært nokså lite kontroversielt å gjøre det i andre kontekster, blir Nedjmas planer særs lite godt mottatt i et samfunn hvor fundamentale krefter styrer stadig mer.

Papicha viser hvordan religiøs ekstremisme kaster et helt land ut i krise og gjør det livsfarlig å være kvinne, men innimellom håpløsheten er filmen en inspirerende fortelling om stå på-vilje, søsterskap og skaperglede. Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Cannes og var Algeries innsendte bidrag til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Aldersgrense: 12 år.

Aktuelt