Rockumentar Podkast2 Rockumentar Podkast2 Rockumentar Podkast2 Rockumentar Podkast2 Rockumentar Podkast2 Rockumentar Podkast2

Kosmorama podkaster

Under Kosmorama 2021 lanserte vi flere podkaster hvor spennende mennesker deler av sin kunnskap og snakker om filmindustrien og filmene fra årets program.

Internasjonale kvinnedagen 8. mars

Kosmorama foregår hvert år i samme uke som den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Festivalen har de siste årene markert dette på ulike vis gjennom filmprogram og samtaler.

I år har Kosmorama valgt å lage en podkastserie i tre deler. Her snakker vi med tre kvinner som på ulike måter jobber med og i filmverdenen for å høre hva de er opptatt av i 2021.


Først ut er skuespiller Andrea Bræin Hovig. Hun har jobbet som skuespiller innen scenekunst og film siden åttitallet. I løpet av disse årene har filmbransjen endret seg mye. Men fremdeles er det mannlige blikket sterkt til stede. Hør podkasten her eller i din Acast-app.


I del to møter vi Ingrid Synneva Holtar. Hun jobber med en doktorgrad om kvinnefilmene fra 70-tallet. På denne tiden kom det flere kvinnelige spillefilmregissør som skapte filmer det norske publikummet aldri hadde sett maken til. Disse kvinnene og filmene deres inspirerer i dag en ny generasjon politisk bevisste filmskapere. Hør podkasten her eller i din Acast-app.


Bente Maalen har jobbet med filmformidling og filmproduksjon i en årrekke. Hun har selv kjent på utfordringene med å være kvinne i en bransje bygd på strukturer fra da menn dominerte. Gjennom sitt arbeid ønsker hun å bidra til at flere kvinner velger å satse på film. Her podkasten her eller i din Acast-app.

Kosmorama podkast er laget av Historiebruket ved journalist Randi Lillealtern for Kosmorama.

Podkasten er støttet av Fritt Ord.

Rockumentaries

Rockumentaries er dokumentarer om musikere, band og musikken deres. Kosmorama har de siste årene vist musikkfilmer med stor suksess. Trondheim er en utpreget musikkby og kanskje er dette en av årsakene til at denne typen filmer slår så godt an. Sammen med Rockheim - Det nasjonale museet for populærmusikk har vi valgt ut tre filmer du bør få med deg, gjerne med litt ekstra god lyd på anlegget: Crock of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan er et nært portrett av punkikonet og tidligere vokalist i The Pogues, Rockfield: The Studio on the Farm tar oss med til en av de mest legendariske innspillingsstudioene i England, mens The Go-Go´s er historien om det første bandet med kun kvinnelige medlemmer som nådde 1.plassen på Billboards albumliste.

I denne podkasten møtes Asbjørn Tiller, Morten Haugdahl og Mathias Østrem for en prat om rockumentaries generelt og årets musikkfilmprogram spesielt. Asbjørn jobber på NTNU mens Morten og Mathias arbeider på Rockheim. De deler lidenskapen for musikk og øser her av både kunnskap og fun facts.

Du kan høre podkasten om rockumentaries her eller i din Acast-app.


Podkasten er støttet av Fritt Ord.

En samtale om Generasjon Utøya

I forbindelse med visning av Generasjon Utøya på Kosmorama Digital, møttes professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik og Arbeiderparti-politiker Sofie Rosten Løvdahl for å snakke om den nye dokumentaren Generasjon Utøya. Mens Løvdahl selv var på Utøya og hadde flere bekjente der, har Gjelsvik tilnærmet seg tema akademisk over flere år. Som forfatter av boken Bearbeidelser – 22. juli i ord og bilder har Gjelsvik i sin nyeste bok tatt for seg hvordan kunstneriske bearbeidelser av terrorhendelsene påvirker våre oppfatninger av hva som skjedde og hva det har betydd for oss.

Hør den i podkastversjon her eller i din Acast-app ved å søke på Kosmorama.

Aktuelt