Døden er et kjærtegn2 Døden er et kjærtegn2 Døden er et kjærtegn2 Døden er et kjærtegn2 Døden er et kjærtegn2 Døden er et kjærtegn2

Gjestene på årets Edith Carlmar Symposium

Edith Carlmar er historisk en av de sterkeste kvinnestemmene vi har i norsk film. Kosmorama feirer kvinnedagen med et eget symposium i hennes navn. Årets Edith Carlmar symposium har et utrolig spennende program hvor mange profilerte kvinner i norsk filmbransje vil delta. Her kan du lese litt mer om dem!

Program for dagen:

09.00-09.15: Kaffe, registrering
09.15-09.30: Velkommen ved Silje Engeness og Elin Kristensen.
09.30-09.40: Utdeling av årets Edith Carlmarpris v/ Per Carlmar.
09.30-11.00: Samtale med årets vinner av Edith Carlmar-prisen, Ingvil Giske.
11.00-11.15: Pause
11.15-12.00: Edith Carlmar – Norsk films førstekvinne ved Ingrid Dokka.
12.00-12.30: Pause, enkel servering
12.30-13.30: Om å bryte grenser som kvinne i norsk filmbransje. Panel med skuespiller Andrea Bræin Hovig, regissør Anne Sewitsky og årets prisvinner: Ingvil Giske.
Moderator: Filmprofessor Anne Gjelsvik.

Andrea Bræin Hovig

Skuespilleren Andrea Bræin Hovig har, siden hun ble utdannet ved Statens teaterhøgskole, hatt en rekke store roller på norske teaterscener. Hun debuterte som filmskuespiller i 2000 i filmen De 7 dødssyndene. Gjennombruddet i film fikk hun med Som du ser meg (Haugerud 2012) og i 2019 gjorde hun en strålende rolle i filmen Håp (Sødahl) sammen Stellan Skarsgård. For denne rollen vant hun både Amanda- og Kanonpris for beste kvinnelige hovedrolle. Andrea Bræin Hovig er i tillegg både sanger og barne- og ungdomsbokforfatter, og ble tildelt Edith Carlmar-prisen i 2020.

Anne Sewitsky

Regissør Anne Sewitsky ble utdannet ved Den Norske Filmskolen i 2006. I 2009 vant hennes film Oh, My God! To priser for beste kortfilm ved den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Hennes spillefilmdebut Sykt Lykkelig (2010) ble Norges første prisvinner i den prestisjefylte Sundance filmfestival. Sewitsky har etter dette regissert en rekke spillefilmer, som De nærmeste (2015) og Sonja (2018). De siste årene har hun også regissert flere tv-serier, og har gjennom sitt arbeid vokst til å bli en svært anerkjent og ettertraktet regissør internasjonalt. Sewitsky ble tildelt Edith Carlmar-prisen i 2015.

Ingvil Giske

Årets vinner av Edith Carlmar-prisen er produsent Ingvil Giske. Hun er utdannet innen fjernsynsjournalistikk og dokumentarfilm ved Høgskulen i Volda. Giske har mer enn 20 års erfaring som regissør og produsent for dokumentarer, kortfilmer og animasjonsfilmer, og har jobbet på prosjekter som The Painter and the Thief (2020), Dugma: The Button (2016) og Tongue Cutters (2017). I år er hun aktuell som produsent av filmen Ibelin (2024), som allerede har vunnet pris for beste dokumentar under Sundance filmfestival.

Ingrid Dokka

Ingrid Dokka er forfatter, filmhistoriker og regissør. Hun arbeider til daglig som leder for Sørnorsk filmsenter, og har flere års fartstid som filmkonsulent bak seg, i tillegg til å være æresmedlem av Norsk Filmkritikerlag. Dokka er en av landets fremste eksperter på filmskaperen Edith Carlmar, og har blant annet forfattet boken Jeg ser alt i bilder: filmregissøren Edith Carlmar (2001). Dokka er også jurymedlem for konkurranseprogrammet New Directors Award ved årets Kosmorama.

Anne Gjelsvik

Professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik er en av landets fremste forskere på norsk film. Hun har en rekke anerkjente publikasjoner om norsk og internasjonal samtidsfilm og filmkultur bak seg. Gjelsvik er også fast bidragsyter til filmtidsskriftet Montages. Hun mottok i 2017 hedersprisen Budringeren fra Norsk Filmkritikerlag for sitt arbeid som formidler av film og filmkunnskap. Anne Gjelsvik er mangeårig jurymedlem for Edith Carlmar-prisen.

Aktuelt