Røros 1929 Røros 1929 Røros 1929 Røros 1929 Røros 1929 Røros 1929

En unik mulighet til å se legendarisk stumfilm

Den legendariske dokumentarfilmen Norge, vårt Norge (1929) sto i fare for å bli glemt, men filmprodusent Dag Hoel blåser nå nytt liv i filmverket. Resultatet får du se under Kosmorama 2022.

Torsdag 10. mars 2022 er det klart for festforestillig i Olavshallen. Da skal den ikoniske stumfilmen Norge, vårt Norge i toner og billeder få en lenge etterlengtet nypremiere i ny musikalsk drakt. Nasjonalbiblioteket har restaurert filmen, og Trondheim Symfoniorkester med solister skal framføre nyskrevet musikk av Trygve Brøske under denne storslåtte filmvisningen.

Filmprodusent Dag Hoel (Trondheimsreisen) er produsent for forestillingen.

- Nasjonalromantiske dokumentarfilmer var en egen sjanger i mellomkrigstiden, ikke bare i Norge, men også i andre europeiske land. Filmhistorikere holder Norge, vårt Norge av Lyder Selvig som den mest vellykkede av de såkalte norgesfilmene, sier Dag Hoel.

Norge, vårt Norge har ikke gått på kino siden tidlig på 1930-tallet, så det er svært få som lever i dag som har sett den.

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen. Skjermbilde fra Norge, vårt Norge.

Suksess i inn- og utland

Filmen skildrer geografi, næringsliv, kultur, historie og hverdagsliv.

Etter at Norge, vårt Norge gikk sin seiersgang på norske kinoer, ble den også en stor suksess i Sverige og i USA.

- Regissør Lyder Selvig turnerte med filmen selv. Først i nordstatene, der filmen fikk stor åtgaum hos det norsk-amerikanske publikummet. Han fortsatte videre til sørstatene og storbyene. Forestillingene fant sted med lokalt engasjerte orkestre og kor, forteller Hoel.

Norge, vårt Norge ble en suksess i inn- og utland, men samtidig ble lydfilmen stadig mer utbredt. Stumfilmer gikk av moten, og Norge, vårt Norge ble et minnesmerker over en svunnen tid.

Filmen var i ferd med å bli glemt da Dag Hoel for få år siden begynte å blåse støv fra det gamle storverket.

Dag Hoel

- Filmhistorikere holder Norge, vårt Norge av Lyder Selvig som den mest vellykkede av de såkalte norgesfilmene, sier produsent Dag Hoel.

- Filmen er veldig flott

Det var festivaldirektøren i Kosmorama, Silje Engeness, som oppfordret Hoel til å gå i gang med arbeidet.

- Det å restaurere og lage en forestilling av en så gammel film – som er nærmere to timer lang – er et stort prosjekt. Silje var entusiastisk og foreslo at filmen burde relanseres på Kosmorama. Uten Silje hadde jeg nok aldri starta på prosjektet, sier Hoel.

Nasjonalbiblioteket har restaurert filmen, og Hoel er full av lovord om arbeidet som er gjort.

- Nasjonalbiblioteket har gjort en fantastisk jobb, og filmen er veldig flott. Lyder Selvig var en ambisiøs filmforteller. Dette er en bredt anlagt film for et stort publikum, sier Hoel.

Filmen er vakkert fotografert av Paul Berge og Ottar Gladtvet, som var datidens fremste filmfotografer i landet.

Norge va èrt Norge 1920 x 1080 px Liggende versjon Med tekstlag

- En roadmovie

- Dette er en roadmovie fra Norge anno 1929. Den vil ha sterk appell til folk med interesse for gamle biler. Derfor har vi et samarbeid med Trøndelag Veteranvognklubb, som vil stille med tidsriktige biler til arrangementet, røper Hoel.

I tilknytning til festforestilligen skal Olavshallen arrangere en 1929-festival, der året 1929 skal prege ulike tilbud og andre arrangement i Olavshallen.

Nå ser Dag Hoel fram til nypremieren under Kosmorama 2022. Trondheim Symfoniorkester med operasolister skal framføre musikk laget av Trygve Brøske, som krydrer sitt arbeid med referanser til store verk og populærmusikk fra mellomkrigstiden.

- Jeg kjenner meg veldig trygg på det hele. Det er erfarne og flinke folk som er med på produksjonen, så jeg er sikker på at dette blir en unik opplevelse i Olavshallen, avslutter Hoel.

Regissøren av filmen, Lyder Selvig, var for øvrig kinosjef i Trondheim fra 1940 og fram til sin død i 1956. Han sto også bak filmen Det grodde frem (1947), som er kjent for mange trondheimere.

Aktuelt