R6 II1067 R6 II1067 R6 II1067 R6 II1067 R6 II1067 R6 II1067

Vinneren av Edith Carlmar-prisen 2024 - INGVIL GISKE

Vi gratulerer Ingvil Giske som vinneren av Edith Carlmar-prisen 2024!
Prisen ble delt ut under Edith Carlmar symposiumet på Cinemateket 8. mars som en del av bransjedagene på Kosmorama.
Foto: Jen Skov

Ingvil Giske er utdannet innen fjernsynsjournalistikk og dokumentarfilm ved Høgskulen i Volda. Hun har mer enn 20 års erfaring som regissør og produsent for dokumentarer, kortfilmer og animasjonsfilmer, og har jobbet på prosjekter som The Painter and the Thief (2020), Dugma: The Button (2016) og Tongue Cutters (2017).

I år er hun aktuell som produsent av prisbelønte Ibelin, som vil bli vist som en del av programserien Norsk under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival.

Juryen begrunnelse for årets Edith Carlmar-prisvinner:

Norsk filmbransje består av en rekke viktige aktører som gjør uvurderlig innsats for filmfeltet, men som likevel ikke alltid får den anerkjennelsen de fortjener. Årets prisvinner er en slik viktig aktør, som gjennom en årrekke har preget norsk dokumentarfilm-produksjon med sitt virke, og som har utvist stort mot som produsent innenfor et felt som krever både økonomisk risikovilje og kunstnerisk teft. Hun har sett og vært med på å løfte fram regitalenter, og filmene hun har fått på bena gjennom selskapet Medieoperatørene har stort tematisk spenn. Flere av filmene utmerker seg både i kraft av utfordrende tematikker og dristig uttrykk. Årets prisvinner har blant samarbeidet lenge og tett med viktige dokumentarfilmskapere som Solveig Melkeraaen og Benjamin Ree. Prisvinneren har også lykkes i å sette viktig dokumentarfilm på kartet både nasjonalt og internasjonalt. Ikke minst vil juryen framheve hvordan det har lyktes henne å få norsk dokumentarfilm ut i verden blant annet gjennom deltakelse på viktige internasjonale filmfestivaler, nå nylig med de prisvinnende filmene «Straff» og «Ibelin» på Tromsø og Sundance Filmfestival.

Edith Carlmar-prisen

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmarbeidere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Siden 2018 har prisen blitt delt ut under Kosmorama.

Edith Carlmar juryen består i 2024 av Anne Gjelsvik, professor i film ved NTNU, Line Klungseth Johansen, filmregissør og filmprodusent og Marit Bakken, seniorrådgiver seksjon kunst og kultur, Trøndelag fylkeskommune og tidligere leder for Femmina Internasjonale filmfestival i Verdal.

Edith Carlmar-prisen deles ut i samarbeld med Sparebank SMN 1.

Aktuelt