Info

Jordbærstedet

I Jordbærstedet glir virkelighet og drøm, fortid og nåtid over i hverandre. Det er en poetisk film, åpen for mange tolkninger. Professor Isak Borg skal utnevnes til æresdoktor i Lund. Natten før reisen drømmer han at han befinner seg i en folketom by. En kiste faller av en vogn, og en hånd stikker ut og griper etter Isak. Han ser seg selv ligge der i kisten. Reisen til Lund blir en reise gjennom hans ungdomslandskap og et langt livs skuffelser og selvbedrag.

Sammen med Det syvende seglet, er Jordbærstedet en av de aller best likte Bergman-filmene. Den er kompleks, men alvoret veies opp av en humoristisk letthet som gjør det dypt eksistensielle dramaet innbydende. Det sterkeste bildet man sitter igjen med etter å ha sett filmen, er Victor Sjöström i rollen som Isak Borg. Den legendariske svenske regissøren og skuespilleren klarer nesten å ta glansen fra Bergman. Bergman hadde ikke opprinnelig tiltenkt Sjöström hovedrollen, og stilte seg skeptisk til forslaget. Filmen har likevel senere blitt sett på som Bergmans hyllest og minne over Sjöström.

Som Ingmar Bergman selv sier i sin bok Bilder: «Det som jeg ikke har forstått før nå er at Victor Sjöström tok til seg min tekst, forvandlet den til sin eiendom, satset sine erfaringer: Egen smerte, misantropi, bortvendthet, sorg, ensomhet, kulde, varme og glede. Han gjorde det med den store personlighets suverenitet og besettelse. Jeg hadde ingenting å tilføye, ikke engang en fornuftig eller irrasjonell kommentar. Jordbærstedet var ikke lenger min film, det var Victor Sjöströms film!»

Kommentarer

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk