Den grønne sykkelen

Kjøp billett

Guttejenta Wadjda er ti år og ønsker seg mest av alt en sykkel. Det er ikke bare enkelt, jenter skal ikke sykle. Men Wadjda gir ikke opp så lett. Den grønne sykkelen er på mange måter et slags positivt resultat av den arabiske våren. Det er den første saudiarabiske filmen noensinne regissert av en kvinne, og den er som skreddersydd til å rette oppmerksomheten mot kvinners vilkår i Saudi-Arabia. Det er en lang tradisjon å bruke barn for å ufarliggjøre et ikke så godt skjult politisk budskap. Den grønne sykkelen er i så måte et mesterverk. Så politisk korrekt sett med vestlige øyne at det er en balansekunst å unngå og bli banal. Wadjda, moren, venninnene og selv den ufyselige læreren (som selvsagt er i overkant feminin og vakker), er alle skildret med en godhjertet sjarm. Selv om dette er samfunnskritikk så skildres samfunnet med respekt og kjærlighet, og vi i vesten lar oss sjarmere.

 

Internasjonalt mangfold og samfunnsbevissthet har vært kjerneverdier i Kosmoramas filmprogram helt fra starten, og med Den grønne sykkelen i festivalprogrammet i 2013 fikk Kosmorama vist en av dette årets mest kritikerroste filmer i norsk filmpresse. Filmen ble også lansert på kino i Norge senere samme år.

 

I samarbeid med Amnesty International inviterer vi til en spesialvisning av Den grønne sykkelen torsdag 7. mars. Menneskerettighetsaktivist og forfatter Ina Tin vil introdusere visningen og ha en samtale etter filmen. Hun har skrevet boka Saudi- Arabia. Sverdet og stemmene og kommer til Kosmorama for å snakke om filmens tema: kvinners rettigheter i Saudi-Arabia.

 

Kommentarer

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk