Info

Scener fra et ekteskap

Ingmar Bergmans største verk vises i sin fulle lengde, som tv-serie i seks episoder. Bli med på maratonvisning, og se Liv Ullmann og Erland Josephson briljere i sine roller. I en film som nesten utelukkende benytter nærbilder endrer Ullmanns karakter seg øyeblikkelig fra gudinne til grå mus, eller fra undertrykt til utstrålende, bare ved bruk av ansiktet. TV-serien ble for Bergman en uventet suksess da folk verden over, gifte som ugifte, kjente seg igjen i situasjonen til Marianne og Johan.

Johan og Marianne har vært gift i ti år, de har fått to vakre døtre og har det generelt helt fint sammen. Det er i hvert fall det de forteller et i et intervju med et ukeblad innledningsvis. Når et vennepar, Peter og Katarina, er på middagsbesøk tar gjestene et voldsomt oppgjør med hverandres feil og svakheter, foran øynene på Marianne og Johan som blir mer og mer forskrekkede. Denne episoden får Marianne og Johan så smått til å stille spørsmål om hvor lykkelig deres ekteskap egentlig er. De behersker imidlertid fortsatt kunsten å feie ting under teppet. Men bruddet må komme, og Johan forteller en dag at han har truffet en annen kvinne. Han forlater Marianne, som sitter knust igjen, sviktet av alle. En kort kjærlig gjenforening noen måneder senere fører til nytt sinne, og i kjølvannet av den formelle skilsmissen når raseriet nye høyder.

Scener fra et ekteskap er et intenst jag rundt karakterene Marianne og Johan og oppløsningen av deres ekteskap. Mesterfotografen Sven Nykvist forlater her de utsøkte komposisjonene han skapte i filmer som Som i et speil (1961) og Persona (1966), til fordel for et råere og mye mer nærgående uttrykk. Johan og Marianne møtes forøvrig 30 år senere fra der de slapp i Scener fra et ekteskap, i Bergmans TV-film Saraband (2003), hans aller siste arbeid for film eller fjernsyn.


Kommentarer

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk