Løperjenten

Kjøp billett

Løperjenten tar oss til Bergen like etter andre verdenskrig. Kamilla på sju år bor med foreldrene, som driver en liten forretning. Ekteskapet mellom Kamillas foreldre skranter, og når faren innleder en flørt, gjemmer moren deres felles oppsparte penger som hevn. Kamillas venn, Svein, bor på andre siden av gaten. Sveins far har alkoholproblemer og moren må ta flere jobber for å brødfø familien. Kamilla og Svein finner trøst i hverandre.


I Løperjenten ser vi hvordan de voksnes konflikter rammer barna hardest. Delvis skildrer filmen de voksnes selvopptatthet, delvis antyder den at et samfunn preget av fattigdom gjør det vanskelig å ta seg av barna. Kamilla og Svein er de eneste som evner å vise uselvisk kjærlighet og godhet, og det er dette som gjør Løperjenten så gripende og vond. 


Bergen anno 1948 er troverdig gjenskapt, spilt inn på location hovedsakelig i Sandviken. Paul René Roestads fotoarbeid nikker både mot italiensk neorealisme og britisk kjøkkenbenkrealisme.


Summen av det hele er en film som dirrer av følelser, og som står støtt i den norske filmhistorien. Løperjenten mottok blant annet kritikerprisen på Den norske filmfestivalen i Haugesund i 1981 og ble plukket ut til kritikeruken i Cannes.


Regissør Vibeke Løkkeberg vil være til stede for visningen. Etter filmen vil det være en samtale mellom Løkkeberg og stipendiat Ingrid Synneva Holtar, som skriver doktorgrad om feministisk film i Norge på 70-tallet.

Kommentarer

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk